Witam
1. A więc powoli zapisuje swoja stronę (http://www.szambo.go3.pl ) do katalogów i mam takie pytanie. W każdym katalogu daje taki sam opis itd (teraz mam "sprytne katalogowanie" to tym bardziej) więc nie będzie problemu z robotem google gdy tak sobie "chodzi" i ogląda to tu to tam takie same opisy i taki sam link (często daje linki do podstron) czy może google odróżnia katalogi i traktuje je inaczej?
2. Dodałem sobie podpis do profilu z odpowiednim anchor tekstem, czy takie linki z tego forum (no bo o budownictwie to nie jest:) nie zaszkodzą mi?
3. Jak dodaje strone do katalogu, na końcu procedury pojawia się link zwrotny. Czy opłaca się go umieszczać, czy będzie to miało znaczącą siłe? Czy lepiej nie zaśmiecać sobie serwisu?
4. Przykładowo gdybym chciał robić zaplecze i czasami wykorzystywać artykuły (oczywiście za zgoda autora) z innych źródeł, bo często ktoś gdzieś fajnie pisze i troszeczkę podlinkowywać taki artykuł to czy byłby to bład? Oczywiście dałbym link do źródła skąd wziąłem taki artykuł ale czy to wystarczy?
5. Jeżeli stworze artykuł i umieszczę go gdziestam i po jakimś czasie ktoś go skopiuje bo mu się spodoba to jakie mogą z tego wyniknąć konsekwencje?
Trochę dodaje ta stronkę do katalogów ale jak sprawdzam tym narzędziem ( http://www.backlinkwatch.com/ ) to nie wykrywa tych linków. A więc można twierdzić że google jeszcze nie "zauważyło" nowych linków. A więc narazie dam sobie spokój z katalogami bo jak jednego dnia google "zauważy" 50 linków to chyba nie będzie ok. Dobrze myśle?
12 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Masażysta wykonujący MASAŻ RADOM może ci pomóc (wstawiłem jakiś tekst aby link był bardziej wiarygodny
)
-

Karol Ż - Posty: 76
Aha no i jeszcze jedno. Zamierzam zrobić reklamę firmy na allegro bo dowiedziałem się że ludzie szukają takich produktów też tam. A więc jeżeli porobię kilka aukcji na allegro z takim samym opisem (w opisach aukcji zapewne tam kilka linków) czy to będzie błąd? Lub nawet jeżeli na allegro zrobię tylko jedną aukcje a na ebay.pl też jedną ale wyglądającą tak samo, czy to będzie źle? Czy lepiej w każdym serwisie robić inny opis aukcji?
Masażysta wykonujący MASAŻ RADOM może ci pomóc (wstawiłem jakiś tekst aby link był bardziej wiarygodny
)
-

ad.1
Najlepiej jest oczywiście jak będziesz miał różne opisy. Nie musi być każdy inny, ale zrób kilka opisów i umieszczaj je naprzemian. Co do linków to staraj się, żeby nie miały tylko jednego anchora. Niech będą różne.
ad.2
Pewnie, że nie zaszkodzą. To forum nie jest nielubianym przez Google miejscem, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś miał tu linki. A, że treść forum jest inna? Przynajmniej bardziej naturalnie wygląda Twoje pozyskiwanie linków
ad.3
To zależy czy katalog jest naprawdę wartościowy. Jakby przykładowo do katalogu wp.pl trzeba było dać link zwrotny to dałbym - bo to jest bardzo dobry katalog i mam z niego bezpośrednio wejścia na stronę. Ale ogólnie nie przepadam za katalogami z linkami zwrotnymi, bo zazwyczaj są to dosyć słabe katalogi, więc i tak słaba siła pozycjonowania by była.
ad.4
Rozumiem to w taki sposób. Budujesz zaplecze, czasem na strony zapleczowe wrzucasz artykuły innych (za ich zgodą) z linkiem do nich. Dodatkowo podlinkowujesz te artykuły w zapleczu. Dzięki temu zaplecze jest jeszcze silniejsze. Nie widzę tu żadnego problemu. Jeśli chodzi o umieszczanie cudzych artykułów to już musisz się z autorem dogadać na jakich zasadach jego artykuł opublikujesz u siebie. Możesz też skorzystać z artelis.pl
ad.5
Za dużo nie powinno się stać, ale sam fakt, że kradną Ci treści. Zobacz na stronkę http://www.copyscape.com/ możesz tam sprawdzić, czy treści Twojej strony są powielone w Internecie. Jak znajdziesz możesz zwrócić się o usunięcie Twojej treści. Możesz też zgłosić to do Google.
Jeśli chodzi o samo dodawanie linków to po prostu po mału dodawaj. Po 3 linki dziennie na początek. Od razu nie zostaną one znalezione. Ale nie powinieneś się tym aż tak przejmować.
Na allegro możesz robić takie same aukcje. Aukcje charakteryzują się tym, że są terminowe. A, że są ich miliony to Google nie zdąży zaindeksować aukcji.
Najlepiej jest oczywiście jak będziesz miał różne opisy. Nie musi być każdy inny, ale zrób kilka opisów i umieszczaj je naprzemian. Co do linków to staraj się, żeby nie miały tylko jednego anchora. Niech będą różne.
ad.2
Pewnie, że nie zaszkodzą. To forum nie jest nielubianym przez Google miejscem, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś miał tu linki. A, że treść forum jest inna? Przynajmniej bardziej naturalnie wygląda Twoje pozyskiwanie linków
ad.3
To zależy czy katalog jest naprawdę wartościowy. Jakby przykładowo do katalogu wp.pl trzeba było dać link zwrotny to dałbym - bo to jest bardzo dobry katalog i mam z niego bezpośrednio wejścia na stronę. Ale ogólnie nie przepadam za katalogami z linkami zwrotnymi, bo zazwyczaj są to dosyć słabe katalogi, więc i tak słaba siła pozycjonowania by była.
ad.4
Rozumiem to w taki sposób. Budujesz zaplecze, czasem na strony zapleczowe wrzucasz artykuły innych (za ich zgodą) z linkiem do nich. Dodatkowo podlinkowujesz te artykuły w zapleczu. Dzięki temu zaplecze jest jeszcze silniejsze. Nie widzę tu żadnego problemu. Jeśli chodzi o umieszczanie cudzych artykułów to już musisz się z autorem dogadać na jakich zasadach jego artykuł opublikujesz u siebie. Możesz też skorzystać z artelis.pl
ad.5
Za dużo nie powinno się stać, ale sam fakt, że kradną Ci treści. Zobacz na stronkę http://www.copyscape.com/ możesz tam sprawdzić, czy treści Twojej strony są powielone w Internecie. Jak znajdziesz możesz zwrócić się o usunięcie Twojej treści. Możesz też zgłosić to do Google.
Jeśli chodzi o samo dodawanie linków to po prostu po mału dodawaj. Po 3 linki dziennie na początek. Od razu nie zostaną one znalezione. Ale nie powinieneś się tym aż tak przejmować.
Na allegro możesz robić takie same aukcje. Aukcje charakteryzują się tym, że są terminowe. A, że są ich miliony to Google nie zdąży zaindeksować aukcji.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Super, dziękuje ci za wyczerpujące odpowiedzi 
)
-

Ok, ale powiedzmy że katalog jest moderowany i ma Page Rank od 1 do 3. Wiele takich właśnie katalogów wymaga linków zwrotnych. Zastanawiam się nad zrobieniem podstrony, gdzie umieszczał bym takie linki zwrotne. Dobry czy głupi pomysł? 
)
-

Ja nie przepadam za linkiem zwrotnym... Chyba że to bardzo mocny katalog to wtedy tak
Wszystko na temat barda! Forum, serdecznie zapraszamy bardo wejdź, nie pożałujesz.
Baza wiedzy o naruto! Serdecznie zapraszamy! shippuuden Kliknij! Nie pożałujesz!
Baza wiedzy o naruto! Serdecznie zapraszamy! shippuuden Kliknij! Nie pożałujesz!
- D-dos
Karol Ż napisał(a):Ok, ale powiedzmy że katalog jest moderowany i ma Page Rank od 1 do 3. Wiele takich właśnie katalogów wymaga linków zwrotnych. Zastanawiam się nad zrobieniem podstrony, gdzie umieszczał bym takie linki zwrotne. Dobry czy głupi pomysł?
Dobry. Jeśli już musisz umieszczać linki zwrotne, to nigdy na stronie z wysokim Link Popularity (czyli nigdy na stronie głównej swojego serwisu), by nie przekazywać "siły" swojego serwisu na katalog - oczywiście częściowo i tak przekażesz, ze strony z linkami, do której powinien prowadzić przynajmniej jeden (najlepiej tylko jeden, z mało ważnej strony) link wewnętrzny Twojego serwisu.
Pamiętaj też, że na jednej podstronie nie może być więcej niż 100 linków wychodzących (Google nakłada filtry na takie strony jako spamujące), może się więc okazać, że będziesz potrzebować kilku/kilkunastu podstron na linki.
Believe the Unbelievable
Tworzenie, modernizacja i optymalizacja stron WWW
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 435
- Miejscowość: Poznań
Ok, więc chce np na swojej strony głónej link lub dwa do katalogu wp.pl . Paweł pisał że to dobry pomysł, a ty Tomku z kolei mówisz żeby nie dawać ze strony głównej. Czyli jak to jest tak naprawdę? Ogólnie rzecz biorąc to słyszałem że linki wychodzące do wartościowych stron mi pomogą.
Zamierzam też dać na innej np do katalogu onetu.
Ale link ma prowadzić np tu http://katalog.wp.pl/oczyszczalnie-sciekow/index1.html albo http://katalog.wp.pl/wyroby-betonowe/index2.html . W sumie jest tam nasza strona ale też masa innych.
Czy dawać anchor teksty na takie linki?
Zamierzam też dać na innej np do katalogu onetu.
Ale link ma prowadzić np tu http://katalog.wp.pl/oczyszczalnie-sciekow/index1.html albo http://katalog.wp.pl/wyroby-betonowe/index2.html . W sumie jest tam nasza strona ale też masa innych.
Czy dawać anchor teksty na takie linki?
)
-

Ale przecież do wp i onetu nie trzeba dawać linków zwrotnych. Dlatego ja bym raczej zrezygnował. Ogólnie to nie mam wpisów w żadnych katalogach, które wymagają link zwrotny, bo nie znalazłem, żadnego bardzo dobrego. Po za tym nie koncentruję się na katalogach, bo przecież można zdobywać linki też na inne sposoby. No i zwykle link zwrotny musi być na stronie głównej - mi się przykłądowo nie podobają takie buttony do katalogów na stronie głównej. Trochę psują wygląd strony.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Karol Ż napisał(a):Ok, więc chce np na swojej strony głónej link lub dwa do katalogu wp.pl.
Paweł już napisał, że nie trzeba dawać linków do katalogu wp.
Karol Ż napisał(a):Paweł pisał że to dobry pomysł, a ty Tomku z kolei mówisz żeby nie dawać ze strony głównej. Czyli jak to jest tak naprawdę?
Paweł napisał, że to dobry pomysł, bo uważa, że katalog wp jest wartościowy. Twój link do jakiejkolwiek innej strony w Internecie, to Twój głos na tą stronę. Skoro katalog wp jest wartościowy, to warto na niego oddać głos - pomóc innym Internautom (Twoim klientom/czytelnikom) pomóc poszukać informacji, której nie znaleźli na Twojej stronie.
Ja natomiast pisałem o sprawach technicznych - pod względem pozycjonowania. Jeśli warunkiem koniecznym umieszczenia wpisu w katalogu jest link zwrotny, to umieść go na takiej stronie, która ma niewielką funkcję w serwisie (jest mało ważna). Dlaczego? Ponieważ linkując do katalogu "głosujesz" na ten katalog w wynikach wyszukiwania, czyli pozycjonując siebie, pozycjonujesz jednocześnie ten katalog. Jeśli umieścisz link na stronie, do której linkujesz z katalogów (którą pozycjonujesz), to strona taka ma większą siłę/moc/znaczenie i link z takiej strony będzie bardziej wartościowy dla katalogu. Lepiej jak tę "siłę" przekażesz do swojej strony w serwisie z ciekawym artykułem/produktem niż do katalogu, w którym się pozycjonujesz.
Podsumowując. Jeśli musisz, to link umieść, tylko nie na głównej stronie. Jeśli nie musisz umieszczać, to nie umieszczaj. Chyba, że chcesz - jeśli uważasz, że dany katalog stron jest wartościowy i zgromadzone tam firmy są bardzo interesujące - przydatne dla Twoich klientów/czytelników, to jak najbardziej możesz wyeksponować link do takiego katalogu w swoim serwisie.
Karol Ż napisał(a):Ogólnie rzecz biorąc to słyszałem że linki wychodzące do wartościowych stron mi pomogą.
Najbardziej pomagają linki do stron, które są powiązane tematycznie, tzn. zawierają podobne treści - opisują podobne zagadnienia.
Jednak zbyt dużo linków może zaszkodzić pozycjonowaniu, ponieważ część siły/pozycji (ang. link juice) Twojej strony (pracy oświęconej pozycjonowaniu) wychodzi przez te linki. Google jednak nie lubi stron, które w ogóle nie linkują na do innych serwisów (ślepych uliczek), więc trzeba to robić.
Mam nadzieję, że teraz wyjaśniłem Twoje wątpliwości
Believe the Unbelievable
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 435
- Miejscowość: Poznań
12 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-