elementh napisał(a):Wspomniałeś o linkach wychodzących. Muszą być żeby nie było DeadEndu na naszej stronie.
Dokładnie tak.
Pamiętaj, że
chodzi o dowolny link: wewnętrzny lub zewnętrzny (!).
Zatem wystarczy link np. do strony głównej serwisu - i już jest ok.
elementh napisał(a):ale czy linki te powinny być na każdej podstronie witryny czy wystarczy np na 3 z 5 podstron?
Na każdej podstronie serwisu musi być przynajmniej 1 link wychodzący: do innej podstrony tego samego serwisu lub na zewnątrz (do innej domeny). Nie ma tutaj wyjątków: na każdej stronie. No chyba, że wyłączysz tę stronę spod Google (nadając jej noindex) - wtedy możesz nie dawać linków na niej.
elementh napisał(a):Biorąc pod uwagę, że linkowanie wewnętrzne jest uwzględnione na każdej z nich to teoretycznie robocik powinien po trafieniu na strone bez linka "na zewnatrz" pojsc linkiem "wewnetrzym" do podstrony która już prowadzi "na zewnatrz" i nie powinno byc stresu. Ale może się mylę. To jak to jest?"
Myślę, że powyżej wyjaśniłem jasno tę kwestię. Podejrzewam, że na webinarze nie do końca jasno się wyraziłem w tej sprawie i odniosłeś wrażenie, że mówię o linkach zewnętrznych. A link wychodzący to link wychodzący ze strony (czy podstrony) na zewnątrz tej podstrony - czyli np. do innej podstrony tegoż serwisu lub całkiem na zewnątrz, czyli do innego serwisu.
Czym innym są linki wewnętrzne na stronie, służące jako tzw. kotwice. Jeśli chcesz na długiej (w sensie przewijania pionowego, skrolowania myszą) podstronie serwisu ułatwić użytkownikom poruszanie się, wtedy dajesz właśnie takie linki-kotwice. Mają budowę, jak na tej stronie
http://krzywy.pl/najczesciej-zadawane-pytania/Przykładowy odnośnik to
http://krzywy.pl/najczesciej-zadawane-p ... ymalizacja - prowadzi on do miejsca na stronie, gdzie umieściłem kotwicę o nazwie "optymalizacja".
Mam nadzieję, że teraz jest jasne, czym są:
- linki wychodzące ze strony - wewnętrzne (do innej podstrony serwisu) lub zewnętrzne (do innego serwisu)
- linki wewnętrzne na podstronie (kotwice) - służą do nawigacji wewnątrz pojedynczej podstrony serwisu