Próbuję ogarnąć temat pozycjonowania, mam już sporo teorii ale jest jedna rzecz której w książkach nie znalazłem. Mianowicie do ilu katalogów dodawać dziennie. Słyszałem że powinno się zaczynać od małej liczby i stopniowo, płynnie zwiększać ich ilość. Ale jaka jest według waszego doświadczenia ta górna granica? Wiem że w moderowanych katalogach publikacja wpisów następuje po jakimś czasie, więc jeśli dodam nawet do dużej liczby dziennie to jest mała szansa że w tym samym czasie zostaną opublikowane.
Warto przemyśleć tą sprawę. Wiem że taka informacja przyda się też innym.
23 posty(ów)
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
z tego co ja wiem.
nową stronę dodaje się do ~35 katalogów, co miesiąc zwiększa się o 1-2 katalogi.
końcowa granica dziennego dodawania to ~50 katalogów.
nową stronę dodaje się do ~35 katalogów, co miesiąc zwiększa się o 1-2 katalogi.
-

nigraS - Posty: 43
Na odpowiedź na to pytanie składa się kilka czynników.
Po pierwsze jak stara jest już domena (ile wisi w Seci)? Ze świeżymi domenami nie ma co przesadzać, na początek starczy kilka linków dziennie.
Jest jeszcze fakt, o którym wspomniałeś, że np. w moderowanych katalogach linki nie są publikowane od razu. Pójdę dalej. Nawet jak są opublikowane, to jest jeszcze kwestia tego kiedy Google czy inne wyszukiwarki znajdą stronę z linkiem. Może się przykładowo okazać, że przez tydzień dodałeś co dziennie po 5 linków, a Google dotarło ostatniego dnia do wszystkich tych stron jednocześnie. Czyli jakby nie patrzeć 5 x 7 = 35 Czyli Google zanotowało 35 linków do Twojej strony jednego dnia - to jest taki skrajny przypadek dla zobrazowania.
Szczerze to się nie zastanawiałem nad górną granicą linków dziennie. Ale myślę, że wcale nie trzeba maksymalizować liczby linków. Lepiej jest się skupić na dobrych linkach. Zresztą dodając po trochu a systematycznie i tak dużo tego wychodzi. Dodając np. 20 linków dziennie po roku mamy 7300 linków
Po pierwsze jak stara jest już domena (ile wisi w Seci)? Ze świeżymi domenami nie ma co przesadzać, na początek starczy kilka linków dziennie.
Jest jeszcze fakt, o którym wspomniałeś, że np. w moderowanych katalogach linki nie są publikowane od razu. Pójdę dalej. Nawet jak są opublikowane, to jest jeszcze kwestia tego kiedy Google czy inne wyszukiwarki znajdą stronę z linkiem. Może się przykładowo okazać, że przez tydzień dodałeś co dziennie po 5 linków, a Google dotarło ostatniego dnia do wszystkich tych stron jednocześnie. Czyli jakby nie patrzeć 5 x 7 = 35 Czyli Google zanotowało 35 linków do Twojej strony jednego dnia - to jest taki skrajny przypadek dla zobrazowania.
Szczerze to się nie zastanawiałem nad górną granicą linków dziennie. Ale myślę, że wcale nie trzeba maksymalizować liczby linków. Lepiej jest się skupić na dobrych linkach. Zresztą dodając po trochu a systematycznie i tak dużo tego wychodzi. Dodając np. 20 linków dziennie po roku mamy 7300 linków
-

Paweł Landzberg - Posty: 1455
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Dzięki za odpowiedź. Nie będę przekraczał 20 dziennie. Faktyczne w skali roku to dużo linków, na mojej liście nie ma nawet takiej liczby katalogów 
-

Daniel 'siewca' Nakoneczka - Posty: 639
A możesz podać tą Twoją listę katalogów? 
Rozmowy na wysokim poziomie - jeszcze nigdy cisza nie była tak głośna...
Moje aukcje! - daj zarobić człowiekowi
Moje aukcje! - daj zarobić człowiekowi
-

Kamil 'seven' Lubelski - Posty: 661
- Miejscowość: Łódź
Listę zrobiłem tutaj www.katalogiseo.info. Można przefiltrować katalogi według własnych kryteriów i zgrać do pliku .csv. Następnie w excelu przefiltrować jak się chce.
Zgranie do pliku jest płatny (grosze). Jeśli chcesz to mam gdzieś plik csv z przed miesiąca chyba. Mogę Ci wysłać na e-mail. Dużo katalogów z tej listy ma pr=0 ale ogromny site.
Zgranie do pliku jest płatny (grosze). Jeśli chcesz to mam gdzieś plik csv z przed miesiąca chyba. Mogę Ci wysłać na e-mail. Dużo katalogów z tej listy ma pr=0 ale ogromny site.
-

Daniel 'siewca' Nakoneczka - Posty: 639
Bardzo dobry katalog katalogów. Sam z niego korzystam
W dodatku różne filtry pozwalają na łatwe dopasowanie do własnych potrzeb 
-

Paweł Landzberg - Posty: 1455
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
siewca napisał(a):Próbuję ogarnąć temat pozycjonowania, mam już sporo teorii ale jest jedna rzecz której w książkach nie znalazłem.
Nie trafiłeś chyba na odpowiednią książkę, w której byłoby napisane, że najlepiej jest zacząć pozycjonowanie od TESTOWANIA a to oznacza oczywiście DZIAŁANIE, zamiast ciągłego rozmyślania nad wiedzą doskonałą, której niestety na temat pozycjonowania nie ma. Jest tylko ta, którą warto zacząć stosować.
Mianowicie do ilu katalogów dodawać dziennie. Słyszałem że powinno się zaczynać od małej liczby i stopniowo, płynnie zwiększać ich ilość.
Zadałeś pytanie, które zawiera odpowiedź.
Do ilu katalogów dziennie dodawać stronę?
Są dwie możliwości:
Możesz dodawać stronę do powiedzmy 2 katalogów dziennie a po tygodniu zwiększyć tą liczbę do powiedzmy 4.
albo
W powyższym zdaniu wstaw w miejsce liczby 2 - 3, w miejsce tygodnia dwa tygodnie, w miejsce 4 - 5.
Ale jaka jest według waszego doświadczenia ta górna granica?
Takie niestety nie ma. jedyna granica to ta, którą Ty sam ustanowisz na "czuja"
Wiem że w moderowanych katalogach publikacja wpisów następuje po jakimś czasie, więc jeśli dodam nawet do dużej liczby dziennie to
Wylecisz z google za spamowanie wyszukiwarki
nigraS napisał(a):z tego co ja wiem.
Kto Ci podał takie liczby?
- Krzysztof 'Junior' Trybulski
nigraS napisał(a):na forum addera wyczytałem.
Ciekawy jestem czy osoby, które podają takie informacje, sprawdzili je przed podaniem, czy też przeprowadzili ze sobą taki dialog:
- 5 to za mało
- 100 to za dużo
- 50 będzie w sam raz
- Nie, 50 to też troszkę za dużo
- No to powiedzmy, że 40 jest odpowiednią liczbą
Zastanowiło mnie to, ponieważ pozycjonowanie nie jest ustalonym systemem. Ono zakłada przede wszystkim myślenie, badanie i testowanie
- Krzysztof 'Junior' Trybulski
23 posty(ów)
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
-