co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
łącza, odnośniki, linki - nazwy są różne, rola jedna: pozycjonowanie na wybrane frazy

Fajną dyskusję przeprowadzacie w tym wątku. Właśnie sobie ją całą przeczytałem i... brakuje mi pewnej informacji, stwierdzenia, wskazówki.

Otóż mówimy tutaj o zdobywaniu linków do naszego serwisu. I o katalogach.
Ktoś napisał, że można zacząć od 30-35 katalogów dziennie i przyśpieszyć nawet do 50 katalogów na dzień. Moim zdaniem, to przesada. Kilka dziennie, maksymalnie kilkanaście. To wszystko. I chaos mile widziany. Czyli nie dodajemy jak robot (choć czasem robot to robi właśnie):
- 1 tydzień - 5 katalogów
- 2 tydzień - 7 katalogów
- 3 tydzień - 9 katalogów
itd.
Różnicujcie dzienną ilość wpisów. To bardzo ważne. Przecież ludzie nie linkują do Was z taką regularnością i progresem, prawda? Google patrzy uważnie na proces napływania linków do każdego serwisu. I wyczuwa nienaturalne zdobywanie łączy coraz lepiej. Nie ułatwiajmy Google tego zadania ;)

Napisałem w tytule posta o ważnej uwadze do tej dyskusji. Oto ona.

Otóż pamiętajmy o różnicowaniu linków. Mam tu na myśli 3 aspekty tego stwierdzenia:

1. Różnicujemy anchor texty. Czyli treści linków. Ważna sprawa. Przecież nie wszyscy ludzie linkują do Was z anchorem np. darmowy kurs seo, prawda? :D
    2. Linkujemy do różnych podstron serwisu. Nie tylko do strony głównej! No bo czy każdy linkuje do nas tylko do strony głównej? Przecież jak spodoba Ci się u kogoś jakiś artykuł czy wpis na blogu, to nie linkujesz strony głównej bloga, nie?
    3. Linkujemy na różne sposoby. Czyli nie same katalogi bez przerwy! Co to za linkowanie? Czy ktoś myśli, że Google jest ślepe? Należy zdobywać linki na różne sposoby: linki na innych serwisach branżowych, wpisy na blogach, forach (stopka), precle, zwykłe katalogi, artykuły gościnne etc. Wtedy wygląda to naturalnie.

Pamiętajmy: Google stara się myśleć jak człowiek. Zatem żeby rozgryźć Wielkiego Brata, należy patrzeć na pozycjonowanie jego oczami.
Konkludując wywód: niech nasze pozycjonowanie wygląda maksymalnie naturalnie.

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

:D Dzięki. Tego mi było trzeba 8-)

Tworzę serwisy internetowe i systemy CMS: tworzenie stron internetowych
Mój sklepik: Torebki damskie
Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

Jestem 5 na drugiej stronie ile jeszcze mnie czeka żeby być na pierwszeje ;-))

Ale pytanie nie?? :-)

Poprostu się cieszę, że już jestem na drugiej karcie ... ;P

"Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale to osiem godzin czekania na wyjście to już lekka przesada."
Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

Miejscowość: Ziębice

Poprzednia

Wróć do Linki