Rok założenia: 2008Kontakt
tytuły i autorzy książek, które pomagają nam osiągać sukces w życiu i e-biznesie
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

"4-godzinny tydzień pracy"

Postprzez Ola Żuławińska
napisane: 22 Lut 2009, o 09:46

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

"4-godzinny tydzień pracy" -
zafrapował mnie ten tytuł,
do tego stopnia, że kupiłam sobie tą książkę.

Chyba nie tylko mnie, bo książka Tima Ferrisa została bestsellerem numer 1 "Wall Street Journal".

W książce można znaleźć duży zestaw ciekawych sposobów jak zaprojektować swój wymarzony styl życia, jak go sfinansować (no, ten temat jest typowy dla czasów, które już minęły, bo obecnie już nie tak łatwo dostać kredyt bankowy na spełnianie marzeń), jak delegować pracę, jak wyćwiczyć szefa, żeby bardziej od Twojej obecności w biurze cenił wyniki Twojej pracy :mrgreen: , jak żyć jak bogaty człowiek, jak się wyprowadzić w dowolne miejsce na świecie. Przesłanie jest proste - możesz tak zorganizować swoje życie, zbudować taki system, który generuje dla Ciebie dochody, które pozwolą na wygodne życie i jednocześnie w minimalnym stopniu angażuje Cię w swoje działanie.

Rozmarzyłam się... gdybym miała taki system, to chętnie zwiałabym od polskiej zimy na Goa albo Guam. O Guam byłoby dobre bo tam ponoć nie ma problemów z szerokopasmowym internetem :mrgreen: i ludzie po angielsku mówią.

A czemu piszę o niej a forum o ebiznesie?
Ha :D :D :D
Bo jest to świetny przykład produktu wypromowanego przy pomocy bloga, wywiadów, gościnnych artykułów na innych blogach. Warto patrzyć i uczyć się ;)

Awatar użytkownika
Ola Żuławińska

Miejscowość: Myślenice

Czesc,
Jak dla mnie -bardzo fajny blog tego Tima Ferrisa. Dodałem sobie do Zakładek w przegladarce. :ugeek:

Tytuł książki niezwykle frapujący. Przeczytałem fragment. Naprawde niezłe. Warto sie przyjrzeć bliżej.

pozdr.

Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Re: "4-godzinny tydzień pracy"

Postprzez Elżbieta Kalinowska
napisane: 26 Lut 2009, o 21:02

Dzięki za namiar- rzeczywiście warto zobaczyć tego bloga - niesamowity, piękne zdjęcia

Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

4-godziny pracy tygodniowo...

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 28 Lut 2009, o 00:56

Sam tytuł jest świetny. Kto by nie chciał pracować kilka godzin w tygodniu, hehe. Choć z drugiej strony, jeśli praca to przyjemność... Ja np. zanudziłbym się pracując tylko tyle ;)

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Postprzez Ola Żuławińska
napisane: 28 Lut 2009, o 10:27

Ferris zakłada, że większość ludzi nigdy nie znajdzie pracy, która będzie ich pasją. Jego system pozwala na wygenerowanie dochodu, który umożliwia robienie w życiu tego co się chce.

Pewnie większość z Was ma w głowie słowa Kiyosakiego - "nie noś wody wiadrem- buduj rurociągi". Tylko Kiyosaki mówi, buduj rurociągi, zbieraj kasę i przejdź młodo na emeryturę.
A Ferris - zbuduj rurociąg, i niech kasa pozwoli Ci żyć pełnią życia. Część odkładaj jako zabezpieczenie na starość, ale nie czekaj z realizacją pasji do emerytury :D .

Ja bardzo polecam tą książkę. Bo trzymając się rurociągowej terminologii - Tim Ferris pokazuje krok po kroku jak wybudował swój rurociąg. Są tam proste metody. Niektóre można zastosować tak jak są opisane, niektóre dopasować do polskiego systemu prawnego, niektóre potraktować jako inspirację.

Awatar użytkownika
Ola Żuławińska

Dobre podejście do życia

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 28 Lut 2009, o 21:31

Zgadzam się z takim podejściem całkowicie. W końcu po co to wszystko? Cała ciężka praca, zmienianie nawyków, sposobu myślenia, odmawianie sobie doraźnych przyjemności dla tej wielkiej nagrody - tam, gdzieś na końcu tunelu... :D

Ja będę działał jak rakieta do 40-stki, czyli jeszcze maksymalnie 7 lat.

Jestem racjonalnym człowiekiem. Do większości spraw mam podejście naukowe - zresztą chyba w moim przypadku nic dziwnego, hehehe :lol:
Tak czy owak, jest we mnie na pierwszy rzut oka pewien paradoks.
Z jednej strony jestem twardo stąpającym po Ziemi gościem. Z drugiej strony - marzycielem. A na dodatek mam skłonność do wiary w coś w rodzaju przeznaczenia. Choć jak bliżej próbuję się przyjrzeć temu zagadnieniu, to wychodzi na to, że jest to raczej przyciąganie pewnych rzeczy, zjawisk, ludzi, wydarzeń i okoliczności. Świadome i/lub nieświadome przyciąganie. W moim życiu tak to wygląda. Tak czuję. Tak widzę. Tak się dzieje wokół mnie.

I właśnie dziś o północy kończę 33 lata. Tak przez sekundę - przyjmijmy - mam urodzinki :P (nie ma jak co 4 lata impra urodzinowa, hehehe).
"Wiek chrystusowy" - jak zauważył mój kochany Brat, Piotrek-senior.
Wczoraj ostatni raz byłem w pracy etatowej.

Wszystko nabiera kształtów. Wizje zaczynają się materializować. U wrót mega-krachu finansowo - gospodarczego Świata, ja zwalniam się z roboty. Państwowej roboty! Jako młody (no chyba młody jeszcze, hehe) adiunkt byłbym na Uczelni nie do ruszenia. Wiecie dlaczego to zrobiłem? Dlaczego wybrałem inną drogę? Odpowiedź mogłaby trwać kilka godzin, ale mogę też zawrzeć ją w jednym zdaniu:
Tylko raz się żyje. Raz tylko. Tylko raz przechodzimy tą drogą. Nie ma powtórek. Jeśli teraz czegoś nie zrobimy, NIGDY tego nie doświadczymy.

Postanowiłem całkowicie zmienić swoje życie. Oczywiście nie dziś, ani nie wczoraj tak postanowiłem. Różnego rodzaju decyzje zapadły dawno temu - przynajmniej kilka miesięcy temu postanowiłem odejść z AGH. I nie mam zamiaru żałować ani jednej chwili do końca moich dni. Ile by ich nie zostało. Życzę każdemu z Was tego samego. Nie bójcie się spełniać swoje marzenia. Żyjcie chwilą. Miejcie wielkie wizje. Słuchajcie intuicji. Idźcie za głosem serca. Jeśli chodzi o e-biznes, to tyle ile będę potrafił i na ile czas mi pozwoli - pomogę każdemu z Was tu, na forum. Wspólnie można wszystko osiągnąć. Samotnie niewiele. Ja Was też potrzebuję. Bardziej może niż przypuszczacie.

Być może ktoś uzna, że mnie poniosło. Bez znaczenia. Miejcie na uwadze, że napisałem dokładnie to, co chciałem przekazać.

Pozdrawiam Was serdecznie Drodzy Forumowicze

Awatar użytkownika
Administrator

Dobrze napisane Bracie ! :mrgreen:
Ten Twój post jest niezwykle motywujący. Dla ludzi, którzy jeszcze nie podjęli decyzji. Jeszcze się wahają. :(
Może przez ten i tego typu wpisy potrafią się przełamać i pomóc szczęściu? Spełnić marzenia.

Ja liczę w przyszłości na 4 godzinny dzień pracy ( tydzień to lekka przesada :D )

Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Postprzez Ola Żuławińska
napisane: 2 Mar 2009, o 00:09

Pawle,
Gratuluję odwagi :)
Bo właśnie odwagi trzeba, żeby uciec od iluzji bezpieczeństwa jaką daje etat.

A tak offtopikując: Wszystkiego najlepszego, z okazji urodzin, które przemknęły :)

Awatar użytkownika
Ola Żuławińska

Też zatem sobie offtopiknę: dzięki za życzenia Olu :mrgreen:

Awatar użytkownika
Administrator

Postprzez Elżbieta Kalinowska
napisane: 2 Mar 2009, o 12:33