Rok założenia: 2008Kontakt
Systemy Obsługi Treści, czyli CMS (Content Management System): Joomla!, WordPress, phpBB i inne
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Wordpress problem z bazą danych.

Postprzez DawidFrohlich
napisane: 9 Lut 2012, o 11:16

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam, od niedawna prowadzę bloga na Wordpressie i mam problem z bazą danych, a właściwie z jej „wagą”. W poniedziałek bieżącego tygodnia zaczęły dziać się dziwne rzeczy, przy próbie odwiedzenia mojego blog będąc zalogowanym, jako administrator otrzymywałem taki komunikat: Unknown login key. Okazało się, że problemem jest całkowicie zapchana baza danych. Według panelu administracyjnego hostingu baza zajmowała 102% przeznaczone na nią powierzchni. Limit ustawiony był na 400MB, problem ustał po zwiększeniu go na 1GB(maksimum dla mojego hostingu). Na dzień dzisiejszy po dodaniu 1-2 wpisów i instalacji dodatkowej wtyczki zajmowana przez bazę danych powierzchnia to 656MB. Trochę to niepokojące, gdyż niedługo z pewnością zabraknie miejsca. Pytanie do was: Czy to jest normalne? Co może być powodem tak szybko zwiększającej się „wagi” bazy danych?
Konfiguracja:
Wordpress 3.3.1 + Dodatek Multi Domains (4 witryny w sieci- 3 to LP, 4 to blog)
Wtyczki: Akismet, All in One SEO Pack, CommentLuv, Contact Form 7, DB Cache Reloaded Fix, Enable Multi-Site, FBLike, Google Analytics for WordPress, Google XML Sitemaps, Hello Dolly, Quick Cache, SEO SearchTerms Tagging 2, Sociable for WordPress 3.0, Widget Logic, Yet Another Related Posts Plugin. (Na bogato wiem, że to obniża szybkość mojej witryny)
Hosting: Nazwa.pl (to chyba nie ma znaczenia)
Adres bloga: http://pracazfm.pl/
Dzięki z góry
Pozdrawiam Dawid Frőhlich

Awatar użytkownika
DawidFrohlich

...

Postprzez redseo
napisane: 9 Lut 2012, o 15:35

Poza domeną którą wskazałeś jakie są 3 pozostałe? Obstawiałbym bardzo dużą liczbę komentarzy spamowych(?)
Jesteś w stanie podać która tabela ma największy rozmiar (w phpMyAdmin)?

Awatar użytkownika
redseo

Miejscowość: Bydgoszcz

Zagadka

Postprzez DawidFrohlich
napisane: 9 Lut 2012, o 16:18

Pozostałe domeny to tylko landing page, sprawdziłem nie mają żadnych komentarzy i idę do likwidacji ponieważ nie są mi już potrzebne. Teraz będzie zagadka. Sprawdziłem w phpMyAdmin najwięcej zajmuję tabela "wp_7_options" (całe 6MB). Cała baza danych według phpMyAdmin to jedyne 18,2MB. Przechodzimy do zagadki. Jak to jest możliwe że w phpMyAdmin baza zajmuję jedynie nieco powyżej 18MB a w panelu zarządzania serwerem to już blisko 700MB? Chyba będę musiał skontaktować się z usługodawcą.

PS. Od usługodawcy otrzymałem taką odpowiedz

Zostałeś połączony z Biurem Obsługi Klienta NetArt.
 NetArt: Prosimy o zadanie pytania.
 Klient: Witam, mam problem z jedną z moich baz danych. Problemy wygląda następująco w panelu Active.admin baza danych zajmuję powierzchnie 718MB, natomiast w panelu phpMyAdmin zalediwe 18MB. Jak to jest możliwe skąd taka różnica?
 NetArt: Dzień dobry.
 NetArt: różnica wynika chociażby z ilości wpisów - baza fizycznie zawsze zajmuje więcej na serwerze chociazby ze względu na dane zapisane information_schema
 NetArt: dane różnice mogą nawet dochodzić do rozbieżności rzędu 800 MB

Czy to naprawdę możliwe przy tak prostym CMS jakim jest Wordpress?

Awatar użytkownika
DawidFrohlich

nie

Postprzez redseo
napisane: 10 Lut 2012, o 11:01

Jeżeli baza waży 18MB, to po pobraniu ją na dysk będziesz miał np. 15MB. Wynika to z tego, że są indexy na serwerze itp. Jeżeli ten nadmir to 700MB to coś jest nie halo :/ Zaznacz w phpMyAdminie wszystkie tabele i zrób "Optymalizuj". Jeżeli możesz sprawdź też baze information_schema

Nie znam panelu netarta - może te 700mb to nie baza tylko jakieś pliki?

Awatar użytkownika
redseo

Miejscowość: Bydgoszcz

Baza danych wordpress problemy

Postprzez DawidFrohlich
napisane: 10 Lut 2012, o 13:20

Domyśliłem się i zrobiłem to już wcześniej. Wykonałem optymalizacje, nieoptymalnych tabel(o ile tak się to nazywa). Dodatkowo eksportowałem na komputer information_schema oraz moją bazę danych w formacie sql. Po optymalizacji pliki sql które eksportowałem na komputer łącznie na zajmują nawet 5MB(information_schema zajmuje 250KB). Te 700MB to na pewno jest powierzchnia zajęta przez bazę. Pomoc Netarta ogranicza się jedynie do wygłoszenia wyuczonych regułek.
Dodałem więc nową bazę i importowałem do niej poprzednią bazę wordpressa. Zmieniłem oczywiście konfigurację w wp-config.php. Dodatkowo usunąłem pozostałe witryny i wyłączyłem opcje kosza w wp-config.php. Blog funkcjonuję tak jak wcześniej(czyli poprawnie). Nowa baza danych zajmuje już ponad 320MB. Zapowiada się więc problemów ciąg dalszy.

Edit:
Problem przynajmniej tymczasowo rozwiązany. Po optymalizacji wszystkich tabel w nowej bazie(nie tylko tych nieoptymalnych) waga bazy w panelu Netarta spadła do 17MB. Zobaczymy co będzie dalej. Póki co redseo Dziękuję Ci za pomoc!

Pozdrawiam Dawid Frohlich

Awatar użytkownika
DawidFrohlich

Wróć do Joomla! i inne CMSy