Rok założenia: 2008Kontakt
Systemy Obsługi Treści, czyli CMS (Content Management System): Joomla!, WordPress, phpBB i inne
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Chciałem polecić świetnego cmsa (kiedyś tylko jako platforme do blogowania - teraz do wszystkiego) o nazwie Wordpress.
Możliwości bez ograniczeń, mały, prosty, z polskim zapleczem, dużo skórek, pluginów itp.
W odróżnieniu od również świetnej joomli - zajmuje mniej miejsca i szybciej działa. Cały czas jest rozwijany.

Przyznam szczerze że postawiłem dużo stron na Joomli i ona jest świetna do większych portali. Do czego małego genialny jest wordpress - tym bardziej że jest lepszy pod względem SEO ;)

Jeszcze nie miałem czasu zrobienia jakiejś instrukcji do wordpressa, ale zrobiłem info jak postawic Pressel Page na wordpresie i TUTAJjest pierwsza odsłona :)

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Miejscowość: Kraków

Re: Wordpress - prawdopodobnie najlepszy darmowy cms

Postprzez mar.dm
napisane: 19 Mar 2009, o 16:44

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam
Do tej pory robiłem strony w html i css.
Od pewnego czasu zachwycam się joomlą. Dla porównania zainstalowałem sobie też wordpress i tak:

Joomla owszem nadaje się do dużych serwisów, ale nie tylko. Można śmiało zrobić stronę malutką z dwiema podstronami i także świetnie będzie chodziło.
Wordpress z kolei uważam że nadaje się bardziej na blog niż na stronę powiedzmy firmową.

Na pewno są zwolennicy i tego i tego. Wordpress jest stosunkowo "młodym" CMSem, więc wszystko jeszcze przed "nim"

Awatar użytkownika
mar.dm

Wybór skórek do wordpressa jest tak duży, że można zrobić stronę, która wcale nie wygląda jak blog.
Fajnie nadaje się do małych projektów - zwłaszcza, że mniej z nim roboty niż z joomlą.

Awatar użytkownika
Ola Żuławińska

Miejscowość: Myślenice

Wordpress nadaje się do każdej strony :) mam na nim postawioną swoją własną firmową i nie narzekam ;) Oczywiście masz racje WP z założenia miał być platformą blogową i to pamiętam jeszcze z przed kilku laty. Wtedy właśnie wybierałem inne CMSy nawet joomle.

Podstawią to co odróżnia Joomle od Wordpressa jest to że J zajmuje sporo miejsca, jest bardziej skomplikowana jeśli chodzi o dodawnie nowych dodatków czy skórek -ale za to na duże serwisy nadaje się wyśmienicie.
Sądzę że nie ma co porównywać tych dwóch cmsów jeśli chodzi o wejścia robotów bo WP króluje pod tym względem prawdopodobnie wszędzie :)

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Postprzez mar.dm
napisane: 19 Mar 2009, o 21:36

A to racja, roboty lubią Wordpressa, dzięki czemu łatwiej pozycjonować strony. Oczywiście oba systemy (jak pewnie i wiele innych) są dobre i można robić na nich strony praktycznie każde. Jak pisałem wcześniej, z WP miałem w zasadzie mało do czynienia. Może jak poznam lepiej to się bardziej przekonam.

A może macie jakieś ciekawe strony z opisami, skórkami, dodatkami, modułami (czy jak to się tam nazywa) odnośnie WP. Tylko takie które polecacie, a nie google.pl -> szukaj :-)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mar.dm

Wordpress rulez

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 19 Mar 2009, o 22:10

Zgadzam się z Wami. WordPress króluje. Sam się kocham w nim dogłębnie.

Nawet planuję prawdopodobnie przenieść mój mini portal e-biznesowy z Joomla! na WP. Dlaczego? Jest kilka powodów. Np. ostatnio próbowałem zainstalować komentarze do Joomla! i się trochę powkurzałem. Są jeszcze inne powody. Ktoś wspomniał o instalacji dodatków. W WordPressie w zasadzie nie powinno się mówić o instalacji. Raczej o dorzucaniu dodatku i włączaniu go. W Joomla! różnie to bywa. Problemów jest czasem mnóstwo.

Nie zrozumcie mnie źle: jestem fanem Joomla! I będę nim dalej. To rewelacyjny CMS do wszelkiej maści zastosowań (no, może jak ktoś by chciał stawiać bloga na Joomli!, zamiast na WP, to postukałbym się w czoło :lol: ). Ale WordPress szybciej się rozwija, zaczyna mieć coraz większe możliwości, jest bezpieczniejszy, szybszy...

A jeśli chodzi o stronkę z dodatkami do WordPressa, to nie będę oryginalny: http://wordpress.org/extend/plugins/. Ponad 4000 dodatków. Jest wszystko chyba: od super menu, galerii, czatów, aż po... moduł sklepu. Z którego zresztą niebawem mam zamiar skorzystać, ale to już inna bajka.

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Postprzez mar.dm
napisane: 19 Mar 2009, o 22:42

WordPress szybciej się rozwija, zaczyna mieć coraz większe możliwości, jest bezpieczniejszy, szybszy...

Nie wiem czemu ale u mnie ten Wordpress chodzi dość wolno, tzn długo się ładują strony, i od frontu i zaplecze. Joomla mimo że jest większym systemem ale jakoś szybciej śmiga.

Awatar użytkownika
mar.dm

Szybsza Joomla! czy WordPress?

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 19 Mar 2009, o 23:04

A to ciekawe, co piszesz. Różnie bywa. Już ktoś mi mówił coś podobnego. Ale nie ma co ferować na prędce wyroków. Częściej spotykam się z opinią, że WP jest szybszy. Jak jest w istocie? Trzeba by jakieś testy porobić. Hmm. Tylko jakie? Postawić 2 identyczne stronki co do zawartości, zainstalowane na domyślnych instalkach Joomla! i WordPress? Brzmi rozsądnie. Ktoś się podejmuje wyzwania?? :D
(ja nie wydalam z czasem)

Szukałem chwilkę po Necie odpowiedzi na nasze wątpliwości i trafiłem na... to jest czysty spam.
Jak ktoś ma chwilkę, niech zgłosi spamera jednego do Google. Gość ewidentnie losuje jakimś automatem treść do serwisu. Sieczka. Nic więcej. A strona główna ma PR 4. Jak widać, Google brakuje jeszcze trochę do doskonałości. Ehh. I tacy zaśmiecają tylko Sieć. Szkoda słów.

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

hmm może to po prostu serwer :) WP się mocno rozwija i jest to chyba obecnie najlepsza jego cecha - aktualnie mamy nawet polską wersję WP :)

Jeśli chodzi o stronki to Krzywy podał najlepszą, ale:
http://themeviewer.com/wordpress/
http://www.freewordpressthemes.com/
http://wordpress.reviewitonline.net/showcase/
http://www.skinpress.com/category/wordpress/
http://topwpthemes.com/

http://wp-plugins.net/beta/

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Postprzez mar.dm
napisane: 19 Mar 2009, o 23:23

Hmm, muszę przyznać że coraz ciekawszy ten WP. Może się więc skusze na jakąś stronkę w tym CMSie? Kto wie?

Pozdrawiam i dzięki za linki ad Wordpress

Awatar użytkownika
mar.dm

Następna

Wróć do Joomla! i inne CMSy