co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
Systemy Obsługi Treści, czyli CMS (Content Management System): Joomla!, WordPress, phpBB i inne

Elżbieta Kalinowska napisał(a):wyjaśniło się też, dlaczego jest obrazek w tle
... To czarne tło jest częściowo przecieniowane, ten jaśniejszy obszar to pewnie jest ten obrazek właśnie.

No tak tak - taka nazwijmy kombinacja w CSS powoduje, że tłem jest plik graficzny - który się nie powtarza. Z tego powodu w miejscach, gdzie obraz ten że tak powiem nie sięga tłem jest wpisany kolor #000 czyli czarny.

Elżbieta Kalinowska napisał(a):Swoją drogą to ciekawe gdzie właściwie jest ten obrazek wpisany.
Tzn. Jakby zrobić swój to czy dało by się to gdzieś w ten kod wmontować, tak by pojawiał się w tle?

Pewnie w CSS możesz ustawiać grafikę jako tło bez żadnego problemu.

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

acha... a jak bez problemu wstawić grafikę? ;)

i drugie pytanie - skąd wiesz jaki to kolor gdy są tylko trzy symbole np:
color: #FC0

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

1). Grafikę do tła wsadzamy najprościej przykładowo w CSS :
Kod: Zaznacz wszystko
div.tresc {
background-image:url('folder/nazwa_pliku.jpg');
}

Oczywiście nie musi to być element DIV i nie musi to być plik JPG. To tak najprościej. Przykładowe kody z tematu to :

background: url(images/widget-heading-bg.jpg) repeat-x;

Czyli obraz widget-heading-bg.jpg jako tło, powtarzany tylko po "iksie" czyli poziomo. Albo :

background: #000 url(images/wallpaper-bg.jpg) no-repeat center top;

Czyli obraz wallpaper-bg.jpg jako tło, który się nie powtarza, center i top odnoszą się oczywiście do pozycji tego tła. I oczywiście kolor czarny oznacza, że w miejscu gdzie nie ma tła pochodzącego z obrazu będzie ten kolor.

Jest wiele możliwości zarządzania tłem, na swoim blogu pisałem między innymi bardzo prosty przykład jak zrobić aby tło nie przesuwało się razem ze stroną. Wszystko na temat tła w CSS znajdziesz na tej stronie.

2). Jeśli chodzi kolory to w sumie dużo kombinacji pamiętam, bo jeśli się czegoś używa no to człowiek już zapamiętuje. Zresztą można to łatwo sobie wykombinować zasada jest taka, że 3 znakowego kodu możemy używać w momencie kiedy w normalnym kodzie szesnastkowym czyli tym 6 znakowym obok siebie występują pary takich samych znaków czyli taki schemat AABBCC. Wtedy można to zapisać krótko jako ABC. Przykładowo :

body {
background:#00ccFF;
}

możemy zapisać jako :

body {
background:#0cF;
}

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

dość wciągające to ;)
folder/nazwa_pliku.jpg'

no to jeszcze jedno pytanie z cyklu tych ambitnych ;)
Jak wgrać plik na serwer? bo to chyba trzeba zrobić, żeby wpisać "folder/nazwa_pliku.jpg"
Tylko proszę, żeby odpowiedź nie brzmiała "przez ftp" ..... :oops:

Masz problem?
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

No ale trzeba przez FTP :D Nie wiesz jak się to robi ?? Jeśli nie to zaraz śmignę jakiś wpis na blogu może się przyda jeszcze kiedyś komuś :D

Ewentualnie jak w wordpressie wgrasz jakieś media czyli grafikę to możesz się do takiego obrazu odwoływać ;)

Awatar użytkownika
bartekmedon

Re: Wordpress - jak edytować html?

Postprzez balneo 18 Wrz 2009, o 21:34

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

No właśnie:) Też chciałam wgrać na serwer i niby proste i łatwe, ale jak wgrywam to nie pojawia się na serwerze. Popełniam jakiś błąd, ale jaki nie wiem.
Tak więc też się piszę na jakiśporadnik, bo już przeczytałam chyba z 10.
Gdzie może być błąd ?
Kto wie?
Dodam, że robię zgodnie z instrukcjami...
klops, niby takie proste...
Ale jak to mówią trudności są za pierwszym razem :)

Awatar użytkownika
balneo

Miejscowość: warmińsko-mazurskie

bartekmedon napisał(a):No ale trzeba przez FTP :D Nie wiesz jak się to robi ?? /..../

No..., nie wiem, dla mnie ftp to hasło jedynie bez treści :lol:

mam problem z połączeniem dwóch rzeczy - mam hosting i "cpanel" i mam wordpressa i panel admnistracyjny w wordpressie. I nie wiem jak się te dwie rzeczy łączą, pewnie przez owo mityczne ftp. :mrgreen:
więc jakiś prosty wpis do bloga mile widziany, a jeszcze lepiej filmik z Jingu...

Masz problem?
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Te rzeczy właściwie się ze sobą nie łącza na dobrą sprawę. Przez cpanel możesz na pewno sobie wygenerować konto FTP czyli uzyskać host, użytkownika i hasło. To jest potrzebne do połączenia się z serwerem FTP. Zaraz coś pokombinuje żeby zrobić tekst ze screenami

Awatar użytkownika
bartekmedon

Prosim - jak wgrywać pliki na serwer za pomocą FTP :D W razie problemów itd. proszę pisać w komentach :)

Awatar użytkownika
bartekmedon

Poprzednia

Wróć do Joomla! i inne CMSy