co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
Systemy Obsługi Treści, czyli CMS (Content Management System): Joomla!, WordPress, phpBB i inne

Kolor tła to oczywiście element BODY itd. --> podaj dokładnie adres bloga gdzie chcesz edytować to wszystko Ci napiszę dokładnie :)

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

blog: http://ekalinowska.pl
To wszystko co tam jest, jest do zmiany, bo na razie jestem na etapie przymierzania skórek ;) więc tu się jeszcze będzie wszystko zmieniać.
Ten szablon daje dużo możliwości ale jest taki strasznie pogrzebowy, przez te czernie.

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Tak więc jak wspominałem :

1. Kolor tła to rzecz jasna BODY :
Kod: Zaznacz wszystko
body {
   background: #000 url(images/wallpaper-bg.jpg) no-repeat center top;
   font-family: Verdana, Geneva, sans-serif;
}

2.kolor pasków menu :
Pasek czarny czyli po prawej "Jak zmieniać problemy na cele " itd. :
#top-widebar .widgettitle,
#bottom-widebar .widgettitle,
#left-sidebar .widgettitle,
#right-sidebar .widgettitle {
   background: url(images/widget-heading-bg.jpg) repeat-x;
   color:#FFF;
   background-color:#666;
   border:solid 1px #333;
}

swoją drogą czarne tło jako obrazek to jakaś tragedia wystarczyłoby #000;

Pasek szary - no właśnie, o który dokładnie chodzi ??

3.Kolor tła tekstu :
Hmm tło można ustawić dla tekstu, ale to będzie wyglądać niefajnie. Ale pewnie chodzi Ci o to szare tło więc :
#main {   
   background-color:#F4F4F4;
   border:solid #000 1px;
}

Jeśli chciałabyś sama dobrze opanować nazwijmy to wyszukiwanie konkretnych elementów (jaki element na stronie to jaki w CSS mówiąc łopatologicznie) to warto skorzystać z takiej wtyczki dla Firefoxa --> https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/60 :)

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

zastanawia mnie ten kolor #000 - tu są tylko trzy cyfry ???? a nie sześć - nie będzie to przeszkadzać jak wpiszę 6-cio cyfrowy kod?

Pasek szary - no właśnie, o który dokładnie chodzi ??

tu jest podwójne menu (pod nagłówkiem)- jedno na pasku czarnym, drugie na szarym - obydwa do zmiany

Masz problem?
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

zastanawia mnie ten kolor #000 - tu są tylko trzy cyfry ???? a nie sześć - nie będzie to przeszkadzać jak wpiszę 6-cio cyfrowy kod?

Może być zarówno #000 jak i #000000 albo nawet po prostu black

tu jest podwójne menu (pod nagłówkiem)- jedno na pasku czarnym, drugie na szarym - obydwa do zmiany

Czarny pasek to #nav-bar oraz #search-bar w http://ekalinowska.pl/wp-content/themes ... efault.css . Szary to #cat-bar i #rss-bar w tym samym pliku ;)

Awatar użytkownika
bartekmedon

Ja proponuję również używanie FireBug-a dzięki opcji "Inspect" (druga ikona od lewej) można bardzo łatwo zlokalizować dany znacznik w pliku xhtml oraz wszystkie style z pliku(ów) CSS. Można nawet bezpośrednio w nim poeksperymentować z wartościami i dopiero ostateczne przepisać do pliku CSS. Polecam.

Elu, jeśli modyfikujesz kolor tła w tym wpisie
to usuń obrazek tła url(...) i jego atrybuty tak, że pozostanie:
background: #000;
inaczej wszystkie Twoje próby zmiany koloru tła nie będą widoczne, bo przykryje je czarny obrazek wallpaper-bg.jpg.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Przedmówca ma rację FireBug to świetna sprawa. I z tym tłem również jego racja jest niekwestionowana - sama zmiana koloru nie spowoduje, że zniknie wykorzystywanie obrazu graficznego jako tło. Nie wspomniałem o tym hmm dlatego, bo uznałem że znasz w miarę CSS (i może tak jest) tylko po prostu nie wiedziałaś jaka klasa/id za co odpowiada :)

Kolega doskonale uzupełnił moją wypowiedź i teraz na pewno zrobisz z wyglądem swojego bloga dokładnie to czego chcesz :)

Awatar użytkownika
bartekmedon

Jesteście genialni :!: :!: :!:
rzeczywiście w toku eksperymentów zmieniłam kolor tła, i tło się zmieniło jedynie na kawałku strony

Masz problem?
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

I takie coś cieszy :)

Awatar użytkownika
bartekmedon

wyjaśniło się też, dlaczego jest obrazek w tle

To czarne tło jest częściowo przecieniowane, ten jaśniejszy obszar to pewnie jest ten obrazek właśnie.
Swoją drogą to ciekawe gdzie właściwie jest ten obrazek wpisany.
Tzn. Jakby zrobić swój to czy dało by się to gdzieś w ten kod wmontować, tak by pojawiał się w tle?

Masz problem?
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

PoprzedniaNastępna

Wróć do Joomla! i inne CMSy