Zrobiłam strone www oparta na WordPress dla klienta zagranicznego, który przebywa na terenie innego kraju niż ja i co ważne innego niż kraj na którego terenie tą stronę tworzyłam. Klient ten ma uprawnienia do panelu administracyjnego wp-admin.
Po oddaniu stronu okazało się, że to samo hasło przypisane do konkretnego Usera, które działa mi, jemu nie działa. Klient nie może się zalogować do panelu na to samo hasło na które ja moge. Poprosiłam go aby nie przepisywał hasła literka po literce z notatek elektronicznych tylko skopiował i wkleił w formularz. On pisze, że tak zrobił, lecz wciaż nie działa
Dziwne. Niepokoi mnie to, ponieważ tłumaczenie klientowi, że mi działa to nie jest żadna wymówka, bo to jemu działać musi. Więc zaczynam dociekać.
Przypomniała mi sie historia jaka miałam kiedyś z moją firmą hostingową. Pewnego dnia nie mogłam aktywować mojego połączenia FTP. Odpowiedź miałam taką jakby moje hasło czy inne dane były złe. Wcześniej zawsze dzialały. Skontaktowałam się z firmą i po czasie doszliśmy o co chodzi
Firma wprowadziła dodatkowe zabezpieczenia. Utworzyła możliwość zdefiniowania na jakim terenie dostęp FTP ma być zablokowany a na jakim odblokowany. Automatycznie ustawiła mi, że dostęp jest tylko na terenie Polski. Ja akurat bylam za granicą więc dlatego nie dzialało. Firma informowala o tych zmainach, a ja je przegapiłam. Oczywiście w panelu administratora mogłam sobie te opcje zmienić, odblokować dostęp zagraniczny i wszystko już było ok.
Dlatego zaczęłam się zastanawiać czy Wordpress nie ma czasem jakiejś opcji, która też pozwala ustalić dostęp w zależności od lokalizacji geograficznej. Tak, że automatycznie dostęp mam w kraju w jakim zainstalowalam tego Wordpressa ale w innych już nie dziala i trzeba coś poprzestawiać aby był. Przejrzalam panel admina i nic takiego nie znalazłam.
Wordpress to nie to samo co firma hostingowa, ale gdzie szukać odpowiedzi kiedy klientowi nie działa
Czy ktoś z was się domyśla o cho chodzi. Dzięki