Zrobiłam niedawno stronę w joomla, ale mam problem z hostingiem.
Wydaje mi się, że strona (biorąc pod uwagę fakt, że tylko ja ją odwiedzam
za wolno się wczytuje. Czy zainstalowane moduły i inne niepotrzebne mi rzeczy
np. zbędne szablony mają jakiś wpływ na szybkość wyświetlania się strony? Czy gdybym
pousuwała co niepotrzebne to coś by to dało? Czy istnieje jakaś wtyczka czy coś takiego co
mogło by pomóc w tej sytuacji? Podsumowując: czy da się jakoś przyśpieszyć stronę, czy zależy
to tylko od hostingu?
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Zbedne szablony - nie. Moduly - tak, czesto bardzo duzy.
Nie wiem, czy Joomla ma cache wbudowane. Pogooglaj za "cache do joomli", pewnie sa do tego wtyczki.
Jak przyspieszyć stronę w 5 minut? - przy czym Tobie nie musi pomoc (ale zapewne pomoze). Polecam zlecic jakiemus informatykowi za 30zl, bo sie moze cos skichac jak sie zle kliknie.
Moze od hostingu, ale niekoniecznie. Sprawdz strone na http://webpagetest.org - daj Frankfurt, a w Advanced 10 tries oraz frist view only.
Jesli jest przewaga zielonego w wykresach to zapewne hosting nawala lub joomla ma za duzo modulow. Powinna byc przewaga niebieskiego, ale jesli niebieski odpowiada za ponad 2 sekundy ladowania strony to masz albo za duze grafiki, albo serwer hostingowy ma powolne (lub obciazone) lacze.
7 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Prędkość wczytywania strony internetowej nie jest kwestią tylko samego hostingu. Duży wpływ ma budowa strony (kod, wczytywanie innych stron/skryptów, jakość i wielkość grafik/animacji/flashy), a nawet Twój internet... Trudno jest zgadywać.
W firefoksie (pewnie w innych przeglądarkach też) można doinstalować sobie firebuga - jest tam możliwość zmierzenia, tego co i jak długo wczytywane jest na danej stronie. Wykonaj pomiary samemu (adres strony też możesz podać) i będzie można rozmawiać konkretniej.
Pozdrawiam
R.
W firefoksie (pewnie w innych przeglądarkach też) można doinstalować sobie firebuga - jest tam możliwość zmierzenia, tego co i jak długo wczytywane jest na danej stronie. Wykonaj pomiary samemu (adres strony też możesz podać) i będzie można rozmawiać konkretniej.
Pozdrawiam
R.
Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs

lapti - Posty: 611
Na samym początku włącz cache strony... poczytaj o optymalizacji joomla i sam będziesz wiedział czy strona za wolno się wczytuje... wtyczka do ff również może pomóc ... wtyczka o nazwie speed page czy jakoś tak
Pozycjonowanie, tworzenie stron www, linki sponsorowane, szkolenia SEO, audyt SEO - wszystko to oferuje firma Damtox
-

damtox_pl - Posty: 90
- Miejscowość: Warszawa
Narzędzia dla webmastera - od Google - tam jest ładny diagram pokazujący średni czas wczytywania Twojej strony z porównaniem tego z innymi stronami w necie.
Nowoczesne meble kuchenne od firmy Simme to niespotykane dotąd połączenie nowoczesnego designu z wysokim poziomem funkcjonalnym. Nasze nowoczesne meble kuchenne to powód do dumy dla ich właścicieli. Nie zwlekaj - nowoczesne i w pełni funkcjonalne meble kuchenne tylko z Simme Design.
-

it-spleen - Posty: 702
- Miejscowość: Tarnowskie Góry
Czy zainstalowane moduły i inne niepotrzebne mi rzeczy
np. zbędne szablony mają jakiś wpływ na szybkość wyświetlania się strony?
Zbedne szablony - nie. Moduly - tak, czesto bardzo duzy.
Czy istnieje jakaś wtyczka czy coś takiego co
mogło by pomóc w tej sytuacji?
Nie wiem, czy Joomla ma cache wbudowane. Pogooglaj za "cache do joomli", pewnie sa do tego wtyczki.
czy da się jakoś przyśpieszyć stronę
Jak przyspieszyć stronę w 5 minut? - przy czym Tobie nie musi pomoc (ale zapewne pomoze). Polecam zlecic jakiemus informatykowi za 30zl, bo sie moze cos skichac jak sie zle kliknie.
czy zależy
to tylko od hostingu?
Moze od hostingu, ale niekoniecznie. Sprawdz strone na http://webpagetest.org - daj Frankfurt, a w Advanced 10 tries oraz frist view only.
Jesli jest przewaga zielonego w wykresach to zapewne hosting nawala lub joomla ma za duzo modulow. Powinna byc przewaga niebieskiego, ale jesli niebieski odpowiada za ponad 2 sekundy ladowania strony to masz albo za duze grafiki, albo serwer hostingowy ma powolne (lub obciazone) lacze.
Masz stronę WWW, ale nie masz odwiedzin? Dowiedz się, jak wypozycjonować stronę internetową małym nakładem kosztów! Aby szybciej osiągnąć efekt, zobacz jak przyspieszyć Internet w taki sposób, by było to wyraźnie odczuwalne!
-

Krzysztof Trynkiewicz - Posty: 461
Moduły i dodatki potrafią na maksa zwolnić stronę, choć sam hosting też zwłaszcza ten najtańszy na prywatne strony (mowa też o tych płatnych). Weźmy choćby skrypt pobierający dane z Facebooka - potrafi zwolnić stronę o 10 sekund za każdym razem.
- Karek
7 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-