Rok założenia: 2008Kontakt
Systemy Obsługi Treści, czyli CMS (Content Management System): Joomla!, WordPress, phpBB i inne
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Przenosiny bloga WordPress na Home.pl (i może zmiana domeny)

Postprzez MateuszKowalski
napisane: 8 Lut 2010, o 12:50

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Chciałem przenieść bloga na nowy serwer (z netmark na home.pl) i myślałem, że wystarczy skopiować wszystkie pliki i je wrzucić na nowy serwer, a tu (Przenosiny WordPressa na inny hosting) się jednak okazuje, że nie jest to taki proste.

Mój blog nie jest znowu tak rozbudowany (1 notka i 1170 komentarzy), ale ze względu na tą ilość komentarzy nie chcę czegoś znowu zepsuć (już raz straciłem całą bazę danych ;) ).

I tutaj pytanie: Jak to przenieść na nowy serwer?

Drugie pytanie mam takie: Chciałem zamienić domenę bloga z obecnej (z końcówką com.pl), na subdomenę w innej domenie (www.blog.) i jak to zrobić?

Jednocześnie chciałbym przenieść blog na nowy serwer i podpiąć pod niego druga domenę.

Nie wiem też jak utworzyć subdomenę. Stronę na domenie głównej chciałem mieć na implesite.pl, a tą z subdomeny na home.pl - Czy da radę tak zrobić? Domena stoi w home.pl

Jeśli potrzeba jeszcze jakichś informacji, to proszę podać, co mam jeszcze podać. ;) Nie jestem prawie w ogóle techniczny i liczę na Waszą pomoc. :)

MateuszKowalski

Hmm Mateusz pytasz o przeniesienie jak to zrobić, a sam w sumie podałeś linka gdzie jest to opisane. Ale jak rozumiem potrzebujesz bardziej szczegółowej instrukcji ?

Awatar użytkownika
bartekmedon

Re: Przenosiny bloga WordPress na Home.pl (i może zmiana domeny)

napisane: 8 Lut 2010, o 20:54

Tak szczerze, to nic nie rozumiem z tej instrukcji (albo naprawdę niewiele), a z komentarzy, gdzie wywołała się dyskusja, że jednak lepiej to zrobić inaczej, to już w ogóle nic nie rozumiem.

Jeszcze z tym pokombinuję i może jakoś dojdę do tego, o co w tym wszystkim chodzi.

A mógłbyś mi powiedzieć, jak zmienić domenę bloga? Może najpierw zmienię domenę bloga i pozostawię go na starym serwerze, a dopiero potem z nową domeną (subdomeną) przerzucę go na nowy serwer.

MateuszKowalski

Domenę - generalnie to to samo co przeniesienie na nowy serwer, chyba że domena jest podpięta pod ten sam serwer, na którym obecnie stoi blog.

Trzeba wgrać wszystkie pliki blogu do katalogu (ten sam serwer) lub na nowy serwer, przenieść bazę danych (nowy serwer) i w ustawieniach WP zmienić adres.

Generalnie zasada jest taka :
- bloga pozastawiasz tam gdzie jest
- kopiujesz jego pliki na dysk przez FTP
- robisz zrzut bazy danych bloga
- wgrywasz pliki WP na nowy serwer
- importujesz na nowym serwerze bazę (wcześniej trzeba ją zazwyczaj stworzyć)
- zmieniasz w ustawieniach WP (przez bazę jeśli panel admina nie odpali) adres bloga na taki gdzie go wgrałeś (oczywiście zmieniasz na tym nowym serwerze)
- sprawdzasz czy wszystko działa poprawnie
- jeśli tak podpinasz pod nowy serwer starą domenę (czy jaką tam chcesz)
- zmieniasz w ustawieniach WP adres na ten docelowy
- czekasz, aż domena zaskoczy

Awatar użytkownika
bartekmedon

Mateuszu,
ja zainstalowałabym pustego wordpressa na subdomenie w nowej domenie. A później skorzystała z opcji Narzędzia/Eksport i później import w panelu admina wp. Powinna się przenieść cała treść. A kopiowałabym tylko pliki wtyczek i skórkę.

Jeśli przenosisz go na inną domenę, to nie kasuj starego, póki nie skończysz przeprowadzki.

Awatar użytkownika
Ola Żuławińska

Miejscowość: Myślenice

wejdź do phpmyadmin i przeszukaj wpisujac nazwę starej domeny, jak coś znajdziesz podmień na nowa.

Awatar użytkownika
precelik

Re: Przenosiny bloga WordPress na Home.pl (i może zmiana domeny)

napisane: 11 Lut 2010, o 23:49

Dzięki Wam za pomoc. :brawo: Ja to chyba jestem za głupi na takie sprawy techniczne.

Co prawda nie podpiąłem subdomeny (przerosło to moje umiejętności techniczne) i nie przerzuciłem bloga na subdomenę, ale przerzuciłem bloga na nowy serwer (sukces!). Jedyne, co zrobiłem, to wyeksportowałem pliki z opcji w WordPressie, a po zainstalowaniu bloga na nowym serwerze, zaimportowałem je z powrotem. Blog teraz stoi na serwerze w home.pl i zobaczymy jak się będzie sprawował.

Jeszcze raz dzięki. Gdyby ktoś był ciekawy, adres bloga: http://www.kuzniakowala.pl/

Pozdrawiam

MateuszKowalski

Wróć do Joomla! i inne CMSy