Mam problem z plikiem WordPressa wp-config.php. Chodzi o to ze jak zainstalowałam WP i chciałam go konfigurować to mi wyskakuje komunikat
Błąd nawiązywania połączenia z bazą danych
Oznaczać to może, że nazwa użytkownika i hasło znajdujące się w pliku wp-config.php są nieprawidłowe lub że nie możemy nawiązać połączenia z bazą danych znajdującą się pod adresem localhost. Możliwe, że Twój serwer baz danych nie działa.
* Czy na pewno wprowadzono prawidłową nazwę użytkownika i hasło?
* Czy na pewno wprowadzono prawidłowy adres serwera?
* Czy serwer baz danych na pewno działa?
Jeżeli nie wiesz co oznaczają powyższe terminy możesz skontaktować się z administratorem Twojego serwera. Jeśli nadal potrzebujesz pomocy zawsze możesz odwiedzić forum pomocy WordPressa.
Natomiast plik ten jest zainstalowany i zgodny z nazwą serwera i danymi na nim. co mam nie tak??
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
W cPanelu dodaj użytkownika do bazy danych. Nie wystarczy tylko utworzyć użytkownika i pustej bazy danych. Trzeba jeszcze "wskazać" systemowi, że dany użytkownik może z tej bazy korzystać. Wpisując nazwy użytkownika i bazy danych przy instalacji Wordpress na serwerze w hostingu współdzielonym trzeba pamiętać o podaniu pełnych nazw bazy i użytkownika wraz z przedrostkiem.
Przykład:
jeśli Twój login to: mojLogin
nazwa Twojej bazy: mojaBazaDanych
nazwa użytkownika: wordpress
to należy wpisywać przy konfiguracji Wordpress:
nazwa bazy danych: mojLogin_mojaBazaDanych
nazwa użytkownika: mojLogin_wordpress
13 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Hmm skoro jest taki błąd no to coś musi być jednak źle podane tzn host, użytkownik, hasło albo nazwa bazy danych. Lub jest jakaś awaria ogólnie z bazą i skrypt nie jest w stanie się połączyć.
-

bartekmedon - Posty: 738
Tez tak myślałam i skasowałam i wgrałam drugi raz WP ale pojawia się to samo:( Raczej wszystko dobrze wpisałam dwa dni temu mi działało a dziś lipa:( MAcie jakąś radę??
-

eliksir24 - Posty: 30
- Miejscowość: Kraków
Może ktoś zmienił hasło do bazy danych ? Próbowałaś zalogować się do bazy przez phpmyadmin ?
-

-

lapti - Posty: 611
-

Sprawdzałam w phpmyadmin i jest taka baza co stworzyłam:) Tylko czy ja musze stworzyć w tej bazie jakieś tabele i kolumny?? Co to jest i di czego służy??
-

-

-

Sebastian Nowak - Posty: 478
eliksir24 napisał(a):Sprawdzałam w phpmyadmin i jest taka baza co stworzyłam:) Tylko czy ja musze stworzyć w tej bazie jakieś tabele i kolumny?? Co to jest i di czego służy??
W cPanelu dodaj użytkownika do bazy danych. Nie wystarczy tylko utworzyć użytkownika i pustej bazy danych. Trzeba jeszcze "wskazać" systemowi, że dany użytkownik może z tej bazy korzystać. Wpisując nazwy użytkownika i bazy danych przy instalacji Wordpress na serwerze w hostingu współdzielonym trzeba pamiętać o podaniu pełnych nazw bazy i użytkownika wraz z przedrostkiem.
Przykład:
jeśli Twój login to: mojLogin
nazwa Twojej bazy: mojaBazaDanych
nazwa użytkownika: wordpress
to należy wpisywać przy konfiguracji Wordpress:
nazwa bazy danych: mojLogin_mojaBazaDanych
nazwa użytkownika: mojLogin_wordpress
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 443
- Miejscowość: Poznań
13 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2