co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
Systemy Obsługi Treści, czyli CMS (Content Management System): Joomla!, WordPress, phpBB i inne

czyli link follow w komentarzach to jest prezent dla komentującego ;)
A czy coś się traci jak się zrobi linki follow?

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

No wiesz jeśli by na stronie nagle znalazła się masa różnych linków to Google może na to patrzeć różnie - nikt by nie chciał aby jego wartościowy blog czy strona stała się dla kogoś łatwym łupem w procesie pozycjonowania. Nie mówiąc już o tym, że ktoś by pisał tam totalny bełkot byleby tylko był link. Mogłaby też powstać sytuacja taka, że ktoś na jednej stronie wypowiedziałby się kilka razy to nagle na 1 stronie pojawia się kilka identycznych linków co też jest z punktu widzenia Google dziwne.

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

Ogólnie panuje/panowała taka teoria, że należy ograniczyć umieszczanie linków follow do innych stron do minimum. Powód? Zmniejsza to siłę naszej pozycji w wyszukiwarce. Może to brzmi logicznie: mamy pozyskać jak najwięcej linków do naszej strony, a z naszej strony ma być jak najmniej.

Ja jednak jestem za tym, żeby umieszczać linki na swojej stronie do innych - to jest naturalne. Jak dajesz odnośnik do ciekawej strony to czemu dać mu nofollow? Takie linki są w porządku.

Co innego jak masz stronę, na której linkujesz do masy bezsensownych, śmieciowych stron. Twoja strona robi się śmietniskiem linków - a tego Google już nie lubi.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Jasne - Paweł ma rację, ja bardziej odnosiłem się do treści automatycznie dodawanej treści przez użytkowników np. komentarze na blogu. Jeśli zamieszczam do kogoś linki itp. to zawsze standardowe nigdy nie zdarzyło mi się umieszczenie samemu linka z rel nofollow

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

to nagle na 1 stronie pojawia się kilka identycznych linków co też jest z punktu widzenia Google dziwne.

to mnie zastanawia - na moim blogu jest sporo pytań i odpowiedzi, zamieszczonych w komentarzach. W swoich odpowiedziach daję często linki do różnych stron w tym też do moich artykułów.
Na pewno jest tak, że w wielu miejscach w blogu są linki do tego samego artykułu. Czyli wychodzi na to, że lepiej dla tego bloga byłoby, jakby były to linki nofollow - żeby google nie powziął jakiś podejrzeń ;)
Dla strony z tym artykułem jednak byłoby lepiej jakby to były linki follow

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Hmm, a sprawdź sobie pierw w kodzie strony czy czasem te linki nie są automatycznie z nofollow (chociaż nie wydaje mi się). Nie przesadzajmy też z tymi linkami - wydaje mi się, że jak w kilku tekstach czyli na różnych stronach są linki do tego samego artykułu itd. to nic strasznego. Wcześniej chodziło mi raczej o to, że na jednej konkretnej podstronie nagle pojawia się kilka, kilkanaście albo więcej linków do tej samej strony - to rzeczywiście byłoby dziwne. Ale logiczne, że sami czegoś takiego nie zrobimy (w sensie takiego nawalenia linków) tylko mogą tego dokonać komentujący czy jacyś spamerzy. Dlatego linki od zewnętrznych osób mają nofollow.

Ostatnio edytowany przez bartekmedon, 15 Wrz 2009, o 07:48, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
bartekmedon

Poprzednia

Wróć do Joomla! i inne CMSy