co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
Systemy Obsługi Treści, czyli CMS (Content Management System): Joomla!, WordPress, phpBB i inne

Kamil 'seven' Lubelski napisał(a):Jak to jest z tagami w WP? Warto czy lepiej nie zezwalać na indeksowanie? Mam na myśli te tagi chmurce :P

One chyba automatycznie maja nofoolow - w sumie w tym temacie była jakaś zmiana ostatnio. Google coś zmieniło w skrypcie:
http://www.google.com/support/forum/p/W ... 6bec&hl=pl

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Miejscowość: Kraków

Że była zmiana, to wiem, ale dokładnie nie czytałem o co chodzi. Nadrobię zaległości :P

Moje aukcje! - daj zarobić człowiekowi :)
Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

Miejscowość: Łódź

Z tego co się orientuję linki nofollow, nie wzmacniają obecnie pozostałych linków na stronie. A wiec jeśli na stronie jest 10 linków zewnętrznych z tego 4 nofollow, to liczy się to nadal jakby było 10 linków, a więc pozostałe 6 nie przekazuje "większej" mocy w zaiązku z tym ze 4 to linki nofollow.

Ps: teraz tylko patrzeć jak sie zacznie linkowanie poprzez javascript :P

Zapraszam do zespołu- wspólny ebiznes, wspólne cele, wspólna praca...
sklep z biżuterią - jeśli chcesz zrobić prezent ukochanej
Awatar użytkownika
precelik

Już mniejsza o to przekazywanie mocy. Bardziej interesuje mnie sprawa Duplicate Content. W tej kwestii coś się zmieniło? Jeżeli usunę z tagów nofollow, to mam się obawiać o DC?

Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

Kamil 'seven' Lubelski napisał(a):Już mniejsza o to przekazywanie mocy. Bardziej interesuje mnie sprawa Duplicate Content. W tej kwestii coś się zmieniło? Jeżeli usunę z tagów nofollow, to mam się obawiać o DC?

Wydaje mi się że tak możesz.

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Miejscowość: Kraków

Re: Linki follow i nofollow w wordpress

Postprzez MateuszKowalski 4 Lip 2009, o 00:00

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Pełen offtop, no ale nie mogę założyć nowego wątku nie wiem czemu? :?: Coś nie działa, jakiś błąd wyskakuje.

Mój offtop:
Co oznacza dir="ltr" ?

MateuszKowalski

Ja też nie mogę, ale nie róbmy śmietnika. Napisz o tym do Pawła.

Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

MateuszKowalski napisał(a):Pełen offtop, no ale nie mogę założyć nowego wątku nie wiem czemu? :?: Coś nie działa, jakiś błąd wyskakuje.

Mój offtop:
Co oznacza dir="ltr" ?

dir="ltr" oznacza kierunek czytania tekstu (ang. left-to-right) druga wartość dla tego atrybutu to "rtl" (ang. right-to-left). Atrybut stosowany dla innego wyświetlania tekstu przez osoby z krajów arabskich i Izraela (tam piszą i czytają od prawej do lewej).

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Przepraszam, że wejdę w rozmowę, zupełnie z innego poziomu ;)
co to są linki follow i notfollow, i dlaczego jest ważne aby mieć te pierwsze?

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Różnica jest bardzo prosta - jeśli link ma nofollow to wujek Google wie, że osoba która zamieszcza taki link nie chce nazwijmy to wspomóż autora podlinkowanej strony - nie dzieli się wartością swojego serwisu z nią. Google generalnie jeśli widzi nofollow to oczywiście taki link może odwiedzić (stronę znaczy się) jednak link taki nie ma z tego punktu widzenia (dla Google) żadnego znaczenia pod kątek pozycjonowania - nie bierze go pod uwagę podczas oceniania wartości takiego serwisu.

Tak to zazwyczaj jest na blogach - możesz pisać na nich masę super fajnych komentarzy, merytorycznych itd., a do tego zamieszczać swój link, który jednak nie wiele znaczy. Oczywiście napisanie dobrego tekstu, komentarza, bogatego w wiedzę jest bardzo wartościowo z punktu widzenia czytelnika, przeglądającego itd. - można sobie wyrabiać opinię eksperta, znawcy itd. jednak z punktu widzenia Google zamieszczony przy takiej wypowiedzi link z nofollow na nic się zda i nie ma wartości.

Ma to oczywiście sens aby chronić swoje blogi, serwisy z wolnym dostępem do komentowania przed spamem, automatami do wpisywania bzdur i linkowania zarazem czy też osobami, które coś tam sobie napiszą (głupoty albo nic merytorycznie dobrego) i ładują do tego linki z nadzieję, że będą one pozycjonować ich stronę.

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

PoprzedniaNastępna

Wróć do Joomla! i inne CMSy