Rok założenia: 2008Kontakt
Systemy Obsługi Treści, czyli CMS (Content Management System): Joomla!, WordPress, phpBB i inne
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Joomla 1.6

Postprzez dragon86
napisane: 17 Lut 2011, o 12:34

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

W sieci pojawiła się najnowsza Joomla 1.6. Nie powiem wam jak działa i czy działa bo jeszcze jej nie testowałem.
Ale mam w związku z tym pytanko :) Na kilku stronach mam wersję 1.5 i chciałbym ją uaktualnić do 1.6. Czy wystarczy że nadpiszę pliki nowej wersji, czy jakaś bardziej zaawansowana zabawa wchodzi w grę?

Awatar użytkownika
dragon86

Miejscowość: Tarnów

Migracja Joomli

Postprzez Michał Otroszczenko
napisane: 17 Lut 2011, o 19:21

dragon86 napisał(a):Na kilku stronach mam wersję 1.5 i chciałbym ją uaktualnić do 1.6. Czy wystarczy że nadpiszę pliki nowej wersji, czy jakaś bardziej zaawansowana zabawa wchodzi w grę?

Nie znam procesu migracji z 1.5 na 1.6, ale z 1.0 na 1.5 był upierdliwy (nad jednym stosunkowo prostym serwisem spędziłem chyba z 12h). Na pewno nie można tylko nadpisać plików, bo zmieniła się struktura bazy danych i wiele innych rzeczy. Nie ma też trybu legacy (nie działają komponenty z 1.0). Trzeba też sprawdzić czy na pewno wszystkie komponenty z 1.5 działają (jeśli takowych używasz).

Jeśli się nie mylę, to zmieniły się też szablony, więc trzeba się liczyć z ich aktualizacją.

W każdym razie widzę sporo zabawy :) I radziłbym zacząć od testów na jakimś środowisku "obok".

Ps. W lipcu ma być wersja 1.7.

Michał Otroszczenko

Miejscowość: Warszawa

Jommla 1.6 wymaga migracji a nie aktualizacji

Postprzez Tomasz Fabiszak
napisane: 18 Lut 2011, o 15:21

dragon86 napisał(a):Czy wystarczy że nadpiszę pliki nowej wersji, czy jakaś bardziej zaawansowana zabawa wchodzi w grę?

Tak, jak napisał już Michał przejście na Joomlę 1.6 to MIGRACJA, a nie aktualizacja. I koniecznie trzeba to rozumieć jak między 1.0 a 1.5. Różnica jest taka, jak między malowaniem pokoju, a wyburzaniem ścianki działowej lub jej przesunięciem ;)

NIE można nadpisać plików, bo.. przestanie Tobie działać serwis.

Ja tam się nie spieszę z aktualizacją Joomli na swoim serwisie. Dopiero od miesiąca jest stabilna wersja 1.6, a linia 1.5 ma być jeszcze patchowana (aktualizacje bezpieczeństwa) do kwietnia 2012 r. Jeszcze wtyczki muszą być przepisane tak, aby działały z nową wersją.

Zmian funkcjonalnych jest niewiele, najwięcej zmieniło się ponoć w kodzie (czego nie widać). Wersja 1.7 ma głównie koncentrować się na zmianie panelu administracyjnego (zaplecza) - zwiększeniu jego funkcjonalności i wygody. Ponoć będzie bardziej przypominać aktualizację niż migrację (z wersji 1.6, bo z 1.5 nadal będzie migracja.

Jak chcesz koniecznie migrować, to użyj wtyczki jUpdate. Zainstaluje ona nową Joomlę 1.6 w nowej bazie i w podkatalogu serwisu i skopiuje wszystkie dane i ustawienia. Wtyczki i tak będziesz musiał samodzielnie instalować w nowych wersjach.

No i najważniejsze: szablon też trzeba ręcznie zmodyfikować. Na szczęście nie jakoś dramatycznie - są wskazówki upgradeu szablonu Joomla 1.5 do 1.6.

Bardzo dobry opis procesu migracji do Joomla 1.6 (po angielsku).

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Polski tutorial migracji do joomla 1.6

Postprzez huber2t
napisane: 18 Lut 2011, o 18:17

Tomasz Fabiszak napisał(a):Bardzo dobry opis procesu migracji do Joomla 1.6 (po angielsku).

Tutorial w języku polskim: http://wiki.joomla.pl/index.php/Migracj ... Joomla_1.6

huber2t

Kiedy instalować nową wersję

Postprzez Michał Otroszczenko
napisane: 21 Lut 2011, o 17:45

Tomasz Fabiszak napisał(a):Ja tam się nie spieszę z aktualizacją Joomli na swoim serwisie. Dopiero od miesiąca jest stabilna wersja 1.6, a linia 1.5 ma być jeszcze patchowana (aktualizacje bezpieczeństwa) do kwietnia 2012 r.

Istnieje pewna zasada/przekonanie(?), że nową wersję systemu/oprogramowania należy u siebie instalować dopiero po trzeciej poprawce, jak większe błędy zostaną poprawione. I myślę, że to rozsądne :)

Michał Otroszczenko

Miejscowość: Warszawa

Lepiej nie

Postprzez Daniel 'siewca' Nakoneczka
napisane: 23 Lut 2011, o 19:45

Moim zdaniem nie warto robić migracji. Dużych zmian między tymi wersjami nie ma.
Ponadto schodki mogą się zacząć gdy moduły które masz zainstalowane w wersji 1.5 nie działają w 1.6.

Moim zdaniem jak już chcesz ryzykować to tylko na kopii serwisu.

Tworzę serwisy internetowe i systemy CMS: tworzenie stron internetowych
Mój sklepik: Torebki damskie
Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

Migrować do Joomla! 1.6 z Joomla! 1.5?

Postprzez JoomlaFan
napisane: 8 Mar 2011, o 21:11

W styczniu kilka dni przed premierą stabilnej wersji Joomla! 1.6 popełniłem krótki wpis na temat, czy migrować do Joomla 1.6 z Joomla 1.5.
Tekst jest moim subiektywnym zdaniem. Może pomoże odpowiedzieć na zadane w wątku pytanie ;-)

JoomlaFan

Miejscowość: Szczecin/Warszawa

Wróć do Joomla! i inne CMSy