Ale mam w związku z tym pytanko
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Nie znam procesu migracji z 1.5 na 1.6, ale z 1.0 na 1.5 był upierdliwy (nad jednym stosunkowo prostym serwisem spędziłem chyba z 12h). Na pewno nie można tylko nadpisać plików, bo zmieniła się struktura bazy danych i wiele innych rzeczy. Nie ma też trybu legacy (nie działają komponenty z 1.0). Trzeba też sprawdzić czy na pewno wszystkie komponenty z 1.5 działają (jeśli takowych używasz).
Jeśli się nie mylę, to zmieniły się też szablony, więc trzeba się liczyć z ich aktualizacją.
W każdym razie widzę sporo zabawy
I radziłbym zacząć od testów na jakimś środowisku "obok".
Ps. W lipcu ma być wersja 1.7.
Tak, jak napisał już Michał przejście na Joomlę 1.6 to MIGRACJA, a nie aktualizacja. I koniecznie trzeba to rozumieć jak między 1.0 a 1.5. Różnica jest taka, jak między malowaniem pokoju, a wyburzaniem ścianki działowej lub jej przesunięciem
NIE można nadpisać plików, bo.. przestanie Tobie działać serwis.
Ja tam się nie spieszę z aktualizacją Joomli na swoim serwisie. Dopiero od miesiąca jest stabilna wersja 1.6, a linia 1.5 ma być jeszcze patchowana (aktualizacje bezpieczeństwa) do kwietnia 2012 r. Jeszcze wtyczki muszą być przepisane tak, aby działały z nową wersją.
Zmian funkcjonalnych jest niewiele, najwięcej zmieniło się ponoć w kodzie (czego nie widać). Wersja 1.7 ma głównie koncentrować się na zmianie panelu administracyjnego (zaplecza) - zwiększeniu jego funkcjonalności i wygody. Ponoć będzie bardziej przypominać aktualizację niż migrację (z wersji 1.6, bo z 1.5 nadal będzie migracja.
Jak chcesz koniecznie migrować, to użyj wtyczki jUpdate. Zainstaluje ona nową Joomlę 1.6 w nowej bazie i w podkatalogu serwisu i skopiuje wszystkie dane i ustawienia. Wtyczki i tak będziesz musiał samodzielnie instalować w nowych wersjach.
No i najważniejsze: szablon też trzeba ręcznie zmodyfikować. Na szczęście nie jakoś dramatycznie - są wskazówki upgradeu szablonu Joomla 1.5 do 1.6.
Bardzo dobry opis procesu migracji do Joomla 1.6 (po angielsku).
Tutorial w języku polskim: http://wiki.joomla.pl/index.php/Migracj ... Joomla_1.6
Istnieje pewna zasada/przekonanie(?), że nową wersję systemu/oprogramowania należy u siebie instalować dopiero po trzeciej poprawce, jak większe błędy zostaną poprawione. I myślę, że to rozsądne
7 posty(ów)
• Strona 1 z 1
W sieci pojawiła się najnowsza Joomla 1.6. Nie powiem wam jak działa i czy działa bo jeszcze jej nie testowałem.
Na kilku stronach mam wersję 1.5 i chciałbym ją uaktualnić do 1.6. Czy wystarczy że nadpiszę pliki nowej wersji, czy jakaś bardziej zaawansowana zabawa wchodzi w grę?
-

dragon86 - Posty: 44
- Miejscowość: Tarnów
dragon86 napisał(a):Na kilku stronach mam wersję 1.5 i chciałbym ją uaktualnić do 1.6. Czy wystarczy że nadpiszę pliki nowej wersji, czy jakaś bardziej zaawansowana zabawa wchodzi w grę?
Nie znam procesu migracji z 1.5 na 1.6, ale z 1.0 na 1.5 był upierdliwy (nad jednym stosunkowo prostym serwisem spędziłem chyba z 12h). Na pewno nie można tylko nadpisać plików, bo zmieniła się struktura bazy danych i wiele innych rzeczy. Nie ma też trybu legacy (nie działają komponenty z 1.0). Trzeba też sprawdzić czy na pewno wszystkie komponenty z 1.5 działają (jeśli takowych używasz).
Jeśli się nie mylę, to zmieniły się też szablony, więc trzeba się liczyć z ich aktualizacją.
W każdym razie widzę sporo zabawy
Ps. W lipcu ma być wersja 1.7.
- Michał Otroszczenko
- Miejscowość: Warszawa
dragon86 napisał(a):Czy wystarczy że nadpiszę pliki nowej wersji, czy jakaś bardziej zaawansowana zabawa wchodzi w grę?
Tak, jak napisał już Michał przejście na Joomlę 1.6 to MIGRACJA, a nie aktualizacja. I koniecznie trzeba to rozumieć jak między 1.0 a 1.5. Różnica jest taka, jak między malowaniem pokoju, a wyburzaniem ścianki działowej lub jej przesunięciem
NIE można nadpisać plików, bo.. przestanie Tobie działać serwis.
Ja tam się nie spieszę z aktualizacją Joomli na swoim serwisie. Dopiero od miesiąca jest stabilna wersja 1.6, a linia 1.5 ma być jeszcze patchowana (aktualizacje bezpieczeństwa) do kwietnia 2012 r. Jeszcze wtyczki muszą być przepisane tak, aby działały z nową wersją.
Zmian funkcjonalnych jest niewiele, najwięcej zmieniło się ponoć w kodzie (czego nie widać). Wersja 1.7 ma głównie koncentrować się na zmianie panelu administracyjnego (zaplecza) - zwiększeniu jego funkcjonalności i wygody. Ponoć będzie bardziej przypominać aktualizację niż migrację (z wersji 1.6, bo z 1.5 nadal będzie migracja.
Jak chcesz koniecznie migrować, to użyj wtyczki jUpdate. Zainstaluje ona nową Joomlę 1.6 w nowej bazie i w podkatalogu serwisu i skopiuje wszystkie dane i ustawienia. Wtyczki i tak będziesz musiał samodzielnie instalować w nowych wersjach.
No i najważniejsze: szablon też trzeba ręcznie zmodyfikować. Na szczęście nie jakoś dramatycznie - są wskazówki upgradeu szablonu Joomla 1.5 do 1.6.
Bardzo dobry opis procesu migracji do Joomla 1.6 (po angielsku).
Believe the Unbelievable
Tworzenie stron internetowych, CMS Joomla
Tworzenie stron internetowych, CMS Joomla
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 443
- Miejscowość: Poznań
Tomasz Fabiszak napisał(a):Bardzo dobry opis procesu migracji do Joomla 1.6 (po angielsku).
Tutorial w języku polskim: http://wiki.joomla.pl/index.php/Migracj ... Joomla_1.6
- huber2t
Tomasz Fabiszak napisał(a):Ja tam się nie spieszę z aktualizacją Joomli na swoim serwisie. Dopiero od miesiąca jest stabilna wersja 1.6, a linia 1.5 ma być jeszcze patchowana (aktualizacje bezpieczeństwa) do kwietnia 2012 r.
Istnieje pewna zasada/przekonanie(?), że nową wersję systemu/oprogramowania należy u siebie instalować dopiero po trzeciej poprawce, jak większe błędy zostaną poprawione. I myślę, że to rozsądne
- Michał Otroszczenko
- Miejscowość: Warszawa
Moim zdaniem nie warto robić migracji. Dużych zmian między tymi wersjami nie ma.
Ponadto schodki mogą się zacząć gdy moduły które masz zainstalowane w wersji 1.5 nie działają w 1.6.
Moim zdaniem jak już chcesz ryzykować to tylko na kopii serwisu.
Ponadto schodki mogą się zacząć gdy moduły które masz zainstalowane w wersji 1.5 nie działają w 1.6.
Moim zdaniem jak już chcesz ryzykować to tylko na kopii serwisu.
-

Daniel 'siewca' Nakoneczka - Posty: 839
W styczniu kilka dni przed premierą stabilnej wersji Joomla! 1.6 popełniłem krótki wpis na temat, czy migrować do Joomla 1.6 z Joomla 1.5.
Tekst jest moim subiektywnym zdaniem. Może pomoże odpowiedzieć na zadane w wątku pytanie
Tekst jest moim subiektywnym zdaniem. Może pomoże odpowiedzieć na zadane w wątku pytanie
- JoomlaFan
- Miejscowość: Szczecin/Warszawa
7 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-