co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
Systemy Obsługi Treści, czyli CMS (Content Management System): Joomla!, WordPress, phpBB i inne

Witajcie Kochani :-)

Mam domenę i pomysł - potrzebuje jeszcze tylko informacji, jak to zrobić. Co konkretnie? Otóż chcę zrobić - oczywiście używając w tym celu Joomla! - serwis poświęcony motywacji, osiągnięciom oraz sukcesowi. Serwis ma być z założenia płatny - aby otrzymać dostęp do wszystkich pełnych artykułów w serwisie, należy opłacić abonament miesięczny, półroczny albo roczny.

W związku z tym mam pytanie: jak zrobić, aby pełna treść artykułów wyświetlała się tylko osobom, które się zarejestrują w serwisie i opłacą abonament? Jednocześnie miałoby to wyglądać tak, że osoby które się nie zarejestrują lub/i nie opłacą abonamentu widzą tylko część artykułów oraz te artykuły, które będą DARMOWE?

PS. A może ktoś już robił coś takiego i z chęcią by się zajął wykonaniem takiego serwisu?

Krzysztof 'Junior' Trybulski

Re: Dostęp do artykułów Joomla! Jak to zrobić?

Postprzez MateuszKowalski 19 Cze 2009, o 16:25

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Też chciałem zrobić podobny serwis, ale o innej tematyce. Dodam również, że jestem bardzo słaby technicznie i zawsze szukam najprostszych rozwiązań. Tak więc takim najprostszym sposobem jest zrobienie po prostu stronki z fragmentami, a na Ekademii zrobić kurs, gdzie wrzuci się pełne artykuły.

Nie wiem czy taka odpowiedź Cię satysfakcjonuje, bo pewnie masz większe umiejętności techniczne ode mnie i liczysz na coś bardziej złożone, ale jest to w miarę proste i spełnia swoje zadanie. ;)

MateuszKowalski

Dziękuję za odpowiedź Mateuszu. Moje zdolności techniczne są szczerze mówiąc niewielkie :D Jakąś tam prostą stronkę potrafię zrobić, ale ja nie chcę robić prostej stronki tylko taki serwis jak napisałem powyżej :-)

Mam nadzieję, że nie będę musiał studiować całego kodu PHP od początku do końca aby go wykorzystać w praktyce do napisania wtyczki pod Joomla!

Bo ten serwis to cel, który chcę zrealizować i go zrealizuję. Mam nadzieję, że mi w tym pomożecie. Takie rozwiązanie niestety mnie nie satysfakcjonuje.

Dobre jest w takiej koncepcji premium sms np. na pojedynczy artykuł, ale też jest kwestia jak to technicznie zrobić :P

Osobiście to technicznie też za dużo nie potrafię także nie pomogę (czasem potrafię znaleźć jakiś darmowy skrypt w sieci :P). Z moją wiedzą zdecydowałbym się na outsourcing ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Paweł Landzberg napisał(a):Dobre jest w takiej koncepcji premium sms np. na pojedynczy artykuł, ale też jest kwestia jak to technicznie zrobić :P

Osobiście to technicznie też za dużo nie potrafię także nie pomogę (czasem potrafię znaleźć jakiś darmowy skrypt w sieci :P). Z moją wiedzą zdecydowałbym się na outsourcing ;)

Dziękuje za odpowiedź Pawle. Rozwiązanie z dostępem SMS-owym po części by mnie usatysfakcjonowało, ale tylko po części. Pawle - napisałeś, że umiesz znaleźć darmowe wtyczki, tak więc zapewne poradzisz sobie również ze znalezieniem płatnych. Czy mógłbym Cię prosić o poszukanie wtyczek - mogą być płatne, byle nie za dużo :-) - które nadawałyby się do wykorzystania w tym celu?

Edit2: oczywiście chodzi o skrypty a nie o wtyczki :lol: Jednak jeśli Joomla! to wtyczki. Ty natomiast szukałeś/umiesz znaleźć skrypty - może dałbyś również radę z wtyczką, co?

Re: Dostęp do artykułów Joomla! Jak to zrobić?

Postprzez MateuszKowalski 19 Cze 2009, o 19:21

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Co do płatności sms, to jest dużo możliwości, nawet płacenie smsem za dostęp, ale usługodawca pobiera dosyć sporo. Nie pamiętam dokładnym liczb, ale będzie to koło 60% kosztu wysłanego smsa. Cashbill.pl - tu można sprawdzić. Lepiej finansowo będzie zrobić normalne płatności, albo sprawdzić usługę platnosci.pl

MateuszKowalski

Z tym premium sms to fakt, że sporo zdzierają, ale czasem są przydatne dla użytkowników, bo nie każdy chce mieć dostęp do wszystkich materiałów. Czasem np, 1 artykuł może zaciekawić - trzeba tylko smsa wysłać i już się ma do niego dostęp ;)

Co do skryptów, to mam kilka miejsc, w których szukam. Czasem uda mi się znaleźć coś odpowiedniego a czasem nie. Samo szukanie podnosi mi ciśnienie, bo nigdy nie można znaleźć czegoś idealnego :P

Jutro postaram się coś wrzucić, może się przyda, a tymczasem pora spać, jutro ostatni egz :P Wypadałoby się zjawić :D

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Tak - Mateusz: z tymi płatnościami rzeczywiście masz rację. Usługodawca zabiera większą część tortu a ja dostaje tylko świeczki (nawet nie ma ich tyle, ile mam lat) - taki układ mi nie odpowiada, dlatego napisałem, że takie rozwiązanie usatysfakcjonowałoby mnie tylko po części. Usatysfakcjonowałoby ponieważ nie mam zamiaru go wprowadzać: to tylko strata czasu i pieniędzy. Bo przecież są zwykłe płatności, gdzie nikt mi nie zabiera większości dochodu tylko bierze mały okruszek dla siebie :-) Taki układ (z np. platnosci.pl albo dotpay.pl) jest w porządku.

Teoretycznie to z tymi sms-ami warto było potestować - ale jako dodatkowy system dostępu do wybranych pojedynczych artykułów jak już serwis ruszy pełną parą :-)

Paweł: na ostatni egzamin rzeczywiście wypadałoby przyjść :-) Przynajmniej po to, żeby się pożegnać z uczelnią ;-) Kończysz teraz studia?

CO do wtyczek: mam nadzieję, że coś znajdziesz odpowiedniego. Tu nie chodiz o to, żeby to było coś idealnego. Ważne, żeby spełniało swoją funkcję i działało.

Jeżeli chodzi o dostęp do treści oraz sposób kupna i sprzedaży, to może dobrym rozwiązaniem byłoby odostępnić obydwie możliwości: sms i płatności.pl?
Z jednej strony nieco możesz stracić sprzedając treść sms-em, na wysokiej prowizji operatora, z drugiej jednak - możesz zyskać coś więcej - zaufanie odbiorcy. Mając dwa sposoby pobrania treści i zapłaty za nią - dajesz wybór klientowi! A tego nie spotkasz w każdym serwisie.
Jeśli chce pobrać jakiś kawałek, wtedy płaci sms-em. Jeśli uzyskać dostęp do całości - płaci abonament, taki jak mu pasuje - m-c, pół roku, rok.
Musiałbyś jednak tak to zróżnicować, ażeby klient szybko się zorientował, iż bardziej opłaca się wykupić abonament ( większa korzyść dla Ciebie) niż płacić powiedzmy 2 pln ( + VAT) za 3 interesujące go artykuły.
Jesteś ustawiony pod klienta, bo dajesz możliwość wyboru, a jednocześnie pokazujesz delikatnie przewagę / większe korzyści płynące z abonamentu. :geek:

Jest sposób, żeby zwiększyć odwiedziny Twojej strony internetowej!

Wybierz najlepszą domenę!
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka napisał(a):Jeżeli chodzi o dostęp do treści oraz sposób kupna i sprzedaży, to może dobrym rozwiązaniem byłoby odostępnić obydwie możliwości: sms i płatności.pl?
Z jednej strony nieco możesz stracić sprzedając treść sms-em, na wysokiej prowizji operatora, z drugiej jednak - możesz zyskać coś więcej - zaufanie odbiorcy. Mając dwa sposoby pobrania treści i zapłaty za nią - dajesz wybór klientowi! A tego nie spotkasz w każdym serwisie.
Jeśli chce pobrać jakiś kawałek, wtedy płaci sms-em. Jeśli uzyskać dostęp do całości - płaci abonament, taki jak mu pasuje - m-c, pół roku, rok.
Musiałbyś jednak tak to zróżnicować, ażeby klient szybko się zorientował, iż bardziej opłaca się wykupić abonament ( większa korzyść dla Ciebie) niż płacić powiedzmy 2 pln ( + VAT) za 3 interesujące go artykuły.
Jesteś ustawiony pod klienta, bo dajesz możliwość wyboru, a jednocześnie pokazujesz delikatnie przewagę / większe korzyści płynące z abonamentu. :geek:

To jest dobre rozwiązanie i takie coś na pewno warto wprowadzić. Dostęp poprzez SMS jest dobry z dwóch powodów: to dodatkowa możliwość zarobkowania w serwisie oraz tak jak napisałeś: więcej możliwości dla klienta.

Wprowadzimy dostęp poprzez SMS ale będziemy promować przede wszystkim abonament.

Klient będzie płacił za dostęp do jednego artykułu - 1,22, do 2 - 2,44 itd. W takim przypadku prędzej czy później zorientuje się, że lepiej na tym wyjdzie, jeśli opłaci abonament na miesiąc, pół roku, rok ;-)

Następna

Wróć do Joomla! i inne CMSy