Pod hasłem hosting kryje się cały szereg różnych paranetrów - co jest ważne i jak poznać czego porzebuję?
Mam np taką ofertę - co z tego jest istotne - załóżmy, że chcę mieć bloga, stronę z ofertą i informajcami, formularz do bezpiecznej korespondencji, chat'room,być może za jakiś czas videokonferecje, i może w przyszłości możliwość dokonywania płatności za usługę przez internet.
CO z tego poniżej byłoby dla mnie ważne
Pojemność serwera 5 GB 10 GB Transfer miesięczny konta 15 GB 30
Nielimitowana liczba kont e-mail
Nielimitowana liczba kont FTP
Nieograniczona liczba domen
Nielimitowana liczba subdomen
Obsługa PHP4, PHP5, Perl, CGI
Obsługa Shell ( SSH )
Nieograniczona ilość baz MySQL
Bazy PostgreSQL bez limitu
Obsługa Mod_Rewrite
Obsługa RubyOnRails
Obsługa Frontpage extensions
Miejsce współdzielone dynamicznie
Własne strony błędów
Profesjonalne statystyki
Ochrona przed spamem
Ochrona przed wirusami
Regularne kopie bezpieczeństwa
Abonament miesięczny 10.00 zł 25.00 zł Abonament roczny 50.00 zł 100.00 zł
do tego bezpłatna domena , odnowienie 97zł - w regulaminie jest utrzymanie domeny na serwerze przez dw lata
a tu inna oferta:
10 GB powierzchni 2000 GB transfer serwera
Nielimitowana liczba domen
Ochrona przed spamem i wirusami
Panel zarządzania
Program pocztowy
No i co tu wybrać?
Bezpieczna transmisja plików SFTP
Bezpłatny okres testowy 14 dni - 100zł w promocji, 300zł nie wpromocji
Zmiana nazwy, przyklejono
Kamil
23 posty(ów)
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
-

Elżbieta Kalinowska - Posty: 591
- Miejscowość: Warszawa
Opcja 1 wygląda rozsądnie:
Dla mnie ważne są:
Obsługa Mod_Rewrite
Pojemność serwera 5 GB 10 GB Transfer miesięczny konta 15 GB 30 - z naciskiem na transfer który w przyszłości może się szybciej wyczerpać
Stawiam na bramkę numer 1
Dla mnie ważne są:
Obsługa Mod_Rewrite
Pojemność serwera 5 GB 10 GB Transfer miesięczny konta 15 GB 30 - z naciskiem na transfer który w przyszłości może się szybciej wyczerpać
Stawiam na bramkę numer 1
-

Marcin Godlewski - Posty: 605
- Miejscowość: Kraków
Zauważyłem, że druga propozycja to nazwa.pl w bardzo skróconej formie (bardziej rozbudowaną formę mają w pdf-ie, choć też nie wszystko mają tam napisane). Od pierwszej propozycji się prawie nie różni. A droższa jest znacznie ze względu na bardzo duży transfer.
Ja bym wybrał wariant drugi ze względu właśnie na ten transfer. Można wiecej domen podczepić pod jeden serwer, bo transferu jest sporo.
Tak sobie przekalkulowałem i gdyby w opcji pierwszej był możliwy serwer po cenie 300zł (jak nazwa.pl), to zakładając proporcjonalnie maksymalnie rocznie można by było wykorzystać 1080GB transferu, czyli prawie 2 razy mniej niż za tę samą cenę w nazwie.pl.
Wybór należy do Ciebie, ale weź jeszcze uwagę, że ewentualne migracje między serwerami nie należą do przyjemnych (zwłaszcza baz danych).
Ja bym wybrał wariant drugi ze względu właśnie na ten transfer. Można wiecej domen podczepić pod jeden serwer, bo transferu jest sporo.
Tak sobie przekalkulowałem i gdyby w opcji pierwszej był możliwy serwer po cenie 300zł (jak nazwa.pl), to zakładając proporcjonalnie maksymalnie rocznie można by było wykorzystać 1080GB transferu, czyli prawie 2 razy mniej niż za tę samą cenę w nazwie.pl.
Wybór należy do Ciebie, ale weź jeszcze uwagę, że ewentualne migracje między serwerami nie należą do przyjemnych (zwłaszcza baz danych).
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
-

Marcin Godlewski - Posty: 605
No fakt, na początku to wykorzystanie transferu nie będzie zbyt duże. Wszystko zależy też od koncepcji: ile stron chcemy postawić, jak się będziemy rozwijać itp.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Ale jak zgadnąć jaki transfer mi jest potrzebny?
co to jest?
Podobał mi się Twój blog Marcinie
zzielaniałam z zazdrości
co to jest?
Podobał mi się Twój blog Marcinie
Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
-

Elżbieta Kalinowska - Posty: 591
- Miejscowość: Warszawa
Elu,
"Transfer" oznacza ilość danych, jaka zostaje pobrana z serwera i przechodzi przez łącze sieciowe. "Transfer" to trochę slang, więc wiele osób nie bardzo kuma o co chodzi. Nie przejmuj się
Transfer danych podaje się w KB (kilobajty), MB (megabajty), GB (gigabajty) czy nawet TB (terabajty).
I tak np. 1 KB to 1024 bajty. W uproszczeniu przyjmuje się zwykle, że 1 KB to 1000 bajtów, czyli 10 do potęgi 3. W istocie jest to 2 do potęgi 10.
To dlatego wiele osób po kupnie twardego dysku odnosi go do sklepu z pretensjami: "Proszę pana, kupiłem(am) dysk o pojemności 200GB, a w systemie pokazuje mi 195GB..." Hehehe, no właśnie. Marketingowo lepiej brzmi 200GB, więc tak podają na pudełku. A w rzeczywistości jest nieco mniej - właśnie przez uproszczenie przelicznika: 1000 zamiast 1024.
Zatem jaki transfer jest Ci potrzebny? Musisz się zastanowić, jak będzie obciążony Twój serwer.
Zobacz. Powiedzmy, że masz bloga. I na razie myślisz tylko o blogu. Co prawda bardzo popularnym, ale tylko o blogu. Czyli na serwerze będziesz mieć 1 blog i np. 2 skrzynki pocztowe. Wiadomo: profesjonalne podejście zakłada z góry, że Twój mail nie będzie brzmiał costam@interial.pl, tylko np. kontakt@mojadomena.pl.
Zatem Twój serwer musi "unieść":
Czy wszystko jest już jasne? Powtórzę raz jeszcze:
Mam nadzieję, że rozjaśniłem temat wielu osobom.
Pamiętajcie jednakże, że "nie ma głupich pytań", więc jeśli coś jeszcze jest niejasne lub czegoś nie wiecie - walcie śmiało
"Transfer" oznacza ilość danych, jaka zostaje pobrana z serwera i przechodzi przez łącze sieciowe. "Transfer" to trochę slang, więc wiele osób nie bardzo kuma o co chodzi. Nie przejmuj się
Transfer danych podaje się w KB (kilobajty), MB (megabajty), GB (gigabajty) czy nawet TB (terabajty).
I tak np. 1 KB to 1024 bajty. W uproszczeniu przyjmuje się zwykle, że 1 KB to 1000 bajtów, czyli 10 do potęgi 3. W istocie jest to 2 do potęgi 10.
To dlatego wiele osób po kupnie twardego dysku odnosi go do sklepu z pretensjami: "Proszę pana, kupiłem(am) dysk o pojemności 200GB, a w systemie pokazuje mi 195GB..." Hehehe, no właśnie. Marketingowo lepiej brzmi 200GB, więc tak podają na pudełku. A w rzeczywistości jest nieco mniej - właśnie przez uproszczenie przelicznika: 1000 zamiast 1024.
Zatem jaki transfer jest Ci potrzebny? Musisz się zastanowić, jak będzie obciążony Twój serwer.
Zobacz. Powiedzmy, że masz bloga. I na razie myślisz tylko o blogu. Co prawda bardzo popularnym, ale tylko o blogu. Czyli na serwerze będziesz mieć 1 blog i np. 2 skrzynki pocztowe. Wiadomo: profesjonalne podejście zakłada z góry, że Twój mail nie będzie brzmiał costam@interial.pl, tylko np. kontakt@mojadomena.pl.
Zatem Twój serwer musi "unieść":
- 1. 2 skrzynki pocztowe - czyli odpowiednia pojemność na wiadomości i załączniki oraz odpowiedni transfer.
Ile miejsca potrzebujesz? To zależy. Głównie od załączników i Twojej chęci przechowywania ich na serwerze. Wielu osobom w zupełności wystarcza np. 100MB, innym 1GB. Różnie bywa. Generalnie, jeśli nie jesteś kolekcjonerem załączników - wystarczy 100MB. Jeśli, powiedzmy, jeden mail tekstowy ma 10KB, to na skrzynce 100MB zmieścisz ich... 10000
Aha - jeszcze transfer. Tu nie ma problemu. Skrzynka mailowa nie obciąży Ci zbytnio serwera i nie wygeneruje wielkiego transferu. W końcu zapełnienie całej skrzynki 100MB-towej to dopiero... 100MB. Więc nie ma o czym mówić.
- 2. Bazy danych.
Założyliśmy, że używasz 1 bloga. Więc potrzebujesz 1 bazę danych typu MySQL i tyle. Niemal każdy CMS (czyli System Obsługi Treści, typu WordPress, Joomla!, phpBB czy Drupal) wymaga bazy danych do działania. Jest wiele typów baz danych. Jednak najpopularniejsza to właśnie MySQL i w zasadzie tylko na nią patrz.
- 3. Pojemność serwera.
W skrócie: na pocztę załóżmy 1GB; na pliki załóżmy też 1GB. Teoretycznie wystarczy w zupełności 2GB (nawet 1GB zapewne wystarczy Ci w 100%).
- 4. Transfer.
No dobra. Zróbmy małą analizę.
Masz 1 blog. Załóżmy, że blog "waży" 200KB. Robię tutaj pewne uproszczenie. "Waga" bloga to objętość (wielkość) plików, jakie muszą być ściągnięte przez przeglądarkę gościa na Twoim blogu. Oglądanie stron WWW to nic innego, jak ściąganie na własny komputer plików z czyjegoś serwera. Tutaj - Twojego. Zatem to jest właśnie ten tajemniczy transfer.
Założyłem "wagę" Twojego bloga, z punktu widzenia 1 użytkownika, na poziomie 200KB. Skąd taka liczba właśnie? Już tłumaczę.
Twój blog to głównie szablon i zdjęcia. Typowy szablon to około 100KB. Każde zdjęcie, w zależności od rozdzielczości (rozmiaru) i stopnia kompresji (jakości), na blogu może zająć od około 10 do 100KB (rzadko więcej). Załóżmy, że filmy będziesz umieszczać na YouTube - zatem transfer Cię nie interesuje, ponieważ obciążany jest któryś z serwerów YouTube, a nie Twój. Fajnie, nie? Teoretycznie ze zdjęciami też tak możesz robić (umieszczać je np. na jakimś darmowym hostingu zdjęć). Tylko po co? Lepiej mieć zdjęcia u siebie.
Zatem założenie, że dla statystycznego odwiedzającego Twój blog "waży" 200KB oznacza, że musi on po pierwsze ściągnąć pliki szablonu (założone 100KB) i załóżmy, że odwiedzi kilka podstron, gdzie będą teksty i zdjęcia o objętości łącznej drugie 100KB. Zatem jeden statystyczny użytkownik wykorzysta 200KB Twojego transferu.
OK. Idźmy dalej.
Załóżmy, że Twój blog przechodzi oblężenie. Stał się super-popularny (oby!). Niech odwiedza go dziennie 1000 osób. Zatem w ciągu jednego dnia odwiedzający Twój blog "zużyją" około 200MB transferu. Po pomnożeniu przez 366 dni w roku (załóżmy, że jest to akurat rok, w którym mam urodziny...), daje to około 70GB. Zatem w takim przypadku serwer oferujący transfer na poziomie 100GB rocznie byłby w zupełności wystarczający.
Nazwa.pl za 300 netto rocznie oferuje 2000GB (czyli 2TB), czyli blisko 30 razy więcej, niż mogłabyś zużyć. Oczywiście przy naszych założeniach popularności bloga, której Ci z życzymy, i w dążeniu do której Ci pomożemy
Czy wszystko jest już jasne? Powtórzę raz jeszcze:
- - 100 GB transferu rocznie w zupełności dla większości ebiznesów wystarczy
- - 10 baz MySQL wystarczy przeciętnemu użytkownikowi w zupełności - bardziej zaawansowani zapewne zapragną więcej, np. 100
- - wystarczą na dzień dzisiejszy bazy MySQL - tylko zaawansowani użytkownicy będę używać innych typów baz - Ty nie
- - 5 kont pocztowych w zupełności wystarczy - no chyba, że planujesz więcej skrzynek pocztowych, w co wątpię
- - 5 domen do zaparkowania na serwerze w zupełności wystarczy - jednak większość dobrych hostingów nie ogranicza nas tutaj wcale
- - musisz mieć możliwość tworzenia subdomen, typu blog.twojadomena.pl itp; w zasadzie wszędzie masz dostęp do subdomen
- - możliwość tworzenia aliasów pocztowych - czyli alternatywnych adresów e-mail; chyba każdy przeciętny hosting je oferuje.
Mam nadzieję, że rozjaśniłem temat wielu osobom.
Pamiętajcie jednakże, że "nie ma głupich pytań", więc jeśli coś jeszcze jest niejasne lub czegoś nie wiecie - walcie śmiało
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):10 baz MySQL wystarczy przeciętnemu użytkownikowi w zupełności - bardziej zaawansowani zapewne zapragną więcej, np. 100
Bardziej zaawansowani tym bardziej sobie poradzą - zainstalują CMSy ręcznie, a nie np. za pomocą skryptów Fantastico - wtedy można mieć kilka np. blogów na jednej bazie. Ważne, żeby się prefixy nie zdublowały.
-

Ola Żuławińska - Posty: 103
- Miejscowość: Myślenice
Masz rację Olu. Ale dałaś czadu z tymi grypsami technicznymi. Chyba wiele osób zaskoczyłaś wiedzą - mnie również
Jest oczywiście możliwość instalowania wielu skryptów przy wykorzystaniu 1 bazy danych. Ale, powiem szczerze, jeszcze nie widziałem, żeby ktoś to wykorzystywał dla serwisów WWW. Po prostu lepiej wziąć serwer, który oferuje tyle baz danych, ile potrzebujemy.
Zresztą instalowanie wielu skryptów korzystających z 1 bazy ma swoje minusy. M.in. takie:
- tracisz 1 bazę = tracisz nie 1 a kilka serwisów - oczywiście jak nie masz backup'u
- przy manewrach na serwerze, typu przenoszenie wybranych serwisów na inne serwery, jest nieco więcej zabawy, niż normalnie, tzn. gdy 1 CMS ma 1 (osobną) bazę danych; choć oczywiście przejście takie jest możliwe.
Jest oczywiście możliwość instalowania wielu skryptów przy wykorzystaniu 1 bazy danych. Ale, powiem szczerze, jeszcze nie widziałem, żeby ktoś to wykorzystywał dla serwisów WWW. Po prostu lepiej wziąć serwer, który oferuje tyle baz danych, ile potrzebujemy.
Zresztą instalowanie wielu skryptów korzystających z 1 bazy ma swoje minusy. M.in. takie:
- tracisz 1 bazę = tracisz nie 1 a kilka serwisów - oczywiście jak nie masz backup'u
- przy manewrach na serwerze, typu przenoszenie wybranych serwisów na inne serwery, jest nieco więcej zabawy, niż normalnie, tzn. gdy 1 CMS ma 1 (osobną) bazę danych; choć oczywiście przejście takie jest możliwe.
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Masz rację Olu. Ale dałaś czadu z tymi grypsami technicznymi.
Heh, myślę, że jest jeszcze kilka rzeczy, którymi was zaskoczę. Napisałam tak jak myślę i mówię- ale może przypisy zrobię.
Baza danych to nic innego jak kilka powiązanych ze sobą tabel.
CMS - to system zarządzania treścią. Pozwala w prosty, częściowo zautomatyzowany sposób stworzyć dość skomplikowaną formę strony www. CMSem jest np. Wordpress czy Joomla.
Spora część CMSów wykorzystuje w swoim działaniu bazy danych instalowane na serwerze. Bazy są używane też przez inne skrypty, które możemy zainstalować na serwerze.
Na przykładzie wordpressa - w jednej tabeli zapisywane są wpisy, w innej komentarze, w jeszcze innej (jeśli mamy odpowiednią wtyczkę) aktywność odwiedzających. Żeby wordpress mógł znaleźć tabele, w których zapisał dane - musi je odpowiednio nazwać. Instalując podajemy prefix nazw tabel. W wordpressie jest to standardowo wp_ (ale przy ręcznej instalacji możemy go zmienić). Jeśli mamy bloga, który ma tabele wp_ i bloga, który ma tabelę np. wz_ to każdy blog czyta swoje tabele i mogą funkcjonować niezależnie na jednej bazie.
Fantastico to program udostępniany na niektórych serwerach, pozwalający kilkoma kliknięciami zainstalować wybrane, popularne skrypty. Każdy skrypt instalowany ze standardowym prefixem i na osobnej bazie danych, która jest tworzona automatycznie. Pozwala to oszczędzić sporo czasu i pracy.
Zgadzam się, że i przy zakładaniu i przy przenoszeniu ręczna instalacja na jednej bazie bywa uciążliwa. Ale niektórzy ludzie kochają swoje cmsy i używają je nawet do prostych projektów. Takie mniej ważne projekty można wsadzić do jednej bazy - zamiast inwestować w mega-serwer.
A konieczność robienia backupów to zupełnie inna bajka. Warto je robić samemu. Regularnie. I często. Bo zgodnie z prawem Murphego, jak padnie serwer i potrzebny będzie backup, to moze się okazać, że dostawca hostingu ostatni ma z przed pół roku.
-

Ola Żuławińska - Posty: 103
- Miejscowość: Myślenice
23 posty(ów)
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
-