Witam,
Chciałbym wszystkim użytkownikom uświadomić jak ważny jest backup plików. Opiszę sytuację jaka mnie ostatnio spotkało. Jedna z moich stron utrzymywana na serwerze dedykowanym ovh.pl przestała działać z powodu awarii ... dysku twardego. Dział techniczny poinformował mnie, że z dysku nie można nic odzyskać. Tym samym straciłem wszystkie pliki m.in. konfiguracyjne, system, a co najważniejsze bazę danych i pliki site. Byłem w rozpaczy bo nie robiłem backup'u, mając dostępny dodatkowy serwer do tego. Na całe szczęście miałem na swoim własnym dysku zapisane styczniowe pliki. Pal go licho, że 3 miesiące strat, ale ważne, że odzyskałem pliki strony.
Także chciałbym ustrzec wszystkich, aby nie lekceważyli (sprzęt jak każda inna rzecz materialna może się zepsuć) i robili czy to automatycznie czy ręcznie często backup.
Pozdrawiam
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
4 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Ja staram się robić kopie regularnie, nie tylko moich serwisów internetowych ale i całego dysku na moim firmowym kompie. Nawet nie chcę myśleć co by było jak by mi dysk padł. Jeśli nie robicie kopii zapasowej to zacznijcie, polecam zakup dysku przenośnego i regularne kopiowanie na niego swoich prac.
-

Daniel 'siewca' Nakoneczka - Posty: 839
Z mojego 11-letniego doświadczenia z hostingami wynika jedno.
Kopię swojego serwisu zawsze trzeba mieć na własnym dysku!
Nie zliczę już ile razy coś siadło na stronach klientów i zawsze był płacz, bo klient nie miał kopii.
Koszty odtwarzania witryny sięgały tysięcy złotych a przestój witryny trwał nawet tydzień.
W tym wszystkim najgorsze jest to, że wszyscy lekceważą robienie kopi bezpieczeństwa danych na serwerze zasłaniając się tym że ten co im sprzedaje hosting robi przecież własne kopie. Najczęściej powodem awarii strony są włamania z wykasowaniem danych lub wgranie do strony wirusa. Bardzo rzadko przyczyną jest awaria samego serwera.
Hostingodawca robi kopie, ale maksymalnie z 7 ostatnich dni.
Najczęściej są to 3 dni. Jak będzie włamanie na serwer w piątek a zorientujesz się w poniedziałek to akurat zabrakło Ci jednego dnia
Taką sytuację u klientów mieliśmy wielokrotnie.
Ręczne tworzenie kopii zapasowych jest nieco uciążliwe i dosyć czasochłonne.
Na szczęście do większości systemów CMS są specjalne dodatki, które są w stanie automatycznie robić kopie dzienne i przesyłać je nawet na inny serwer w postaci zaszyfrowanej.
Z mojej obserwacji rynku wynika, że z reguły samodzielne kopie danych robi tylko osoba, która przynajmniej raz straciła dane.
Większe nakłady finansowe przeznaczają osoby, które nie były w stanie odtworzyć cennych danych po ich utracie.
Kopię swojego serwisu zawsze trzeba mieć na własnym dysku!
Nie zliczę już ile razy coś siadło na stronach klientów i zawsze był płacz, bo klient nie miał kopii.
Koszty odtwarzania witryny sięgały tysięcy złotych a przestój witryny trwał nawet tydzień.
W tym wszystkim najgorsze jest to, że wszyscy lekceważą robienie kopi bezpieczeństwa danych na serwerze zasłaniając się tym że ten co im sprzedaje hosting robi przecież własne kopie. Najczęściej powodem awarii strony są włamania z wykasowaniem danych lub wgranie do strony wirusa. Bardzo rzadko przyczyną jest awaria samego serwera.
Hostingodawca robi kopie, ale maksymalnie z 7 ostatnich dni.
Najczęściej są to 3 dni. Jak będzie włamanie na serwer w piątek a zorientujesz się w poniedziałek to akurat zabrakło Ci jednego dnia
Ręczne tworzenie kopii zapasowych jest nieco uciążliwe i dosyć czasochłonne.
Na szczęście do większości systemów CMS są specjalne dodatki, które są w stanie automatycznie robić kopie dzienne i przesyłać je nawet na inny serwer w postaci zaszyfrowanej.
Z mojej obserwacji rynku wynika, że z reguły samodzielne kopie danych robi tylko osoba, która przynajmniej raz straciła dane.
Większe nakłady finansowe przeznaczają osoby, które nie były w stanie odtworzyć cennych danych po ich utracie.
rav.pl/a/bezpieczenstwo-joomla - Joomla Twoją twierdzą, zabezpiecz ją w kilka minut! Wykonaj kopię witryny Joomla w dwie minuty. Poznaj sekrety doświadczonego webmastera.
-

ravpl - Posty: 12
- Miejscowość: Warszawa
To, co pisze Rafał jest smutne, ale prawdziwe - jak to mówią starożytni górale: Polak mądry po szkodzie.
Believe the Unbelievable
Opieka nad serwisami internetowymi
Opieka nad serwisami internetowymi
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 443
- Miejscowość: Poznań
4 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-