Rok założenia: 2008Kontakt
czym jest hosting, jaki hosting warto wybrać, porównanie ofert, opinie, porady
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

[porada] Hosting a backup

Postprzez piotrusnet
napisane: 6 Kwi 2011, o 09:33

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam,

Chciałbym wszystkim użytkownikom uświadomić jak ważny jest backup plików. Opiszę sytuację jaka mnie ostatnio spotkało. Jedna z moich stron utrzymywana na serwerze dedykowanym ovh.pl przestała działać z powodu awarii ... dysku twardego. Dział techniczny poinformował mnie, że z dysku nie można nic odzyskać. Tym samym straciłem wszystkie pliki m.in. konfiguracyjne, system, a co najważniejsze bazę danych i pliki site. Byłem w rozpaczy bo nie robiłem backup'u, mając dostępny dodatkowy serwer do tego. Na całe szczęście miałem na swoim własnym dysku zapisane styczniowe pliki. Pal go licho, że 3 miesiące strat, ale ważne, że odzyskałem pliki strony.
Także chciałbym ustrzec wszystkich, aby nie lekceważyli (sprzęt jak każda inna rzecz materialna może się zepsuć) i robili czy to automatycznie czy ręcznie często backup.

Pozdrawiam

piotrusnet

Backup - rzecz ważna

Postprzez Daniel 'siewca' Nakoneczka
napisane: 6 Kwi 2011, o 13:52

Ja staram się robić kopie regularnie, nie tylko moich serwisów internetowych ale i całego dysku na moim firmowym kompie. Nawet nie chcę myśleć co by było jak by mi dysk padł. Jeśli nie robicie kopii zapasowej to zacznijcie, polecam zakup dysku przenośnego i regularne kopiowanie na niego swoich prac.

Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

Z mojego 11-letniego doświadczenia z hostingami wynika jedno.

Kopię swojego serwisu zawsze trzeba mieć na własnym dysku!

Nie zliczę już ile razy coś siadło na stronach klientów i zawsze był płacz, bo klient nie miał kopii.
Koszty odtwarzania witryny sięgały tysięcy złotych a przestój witryny trwał nawet tydzień.

W tym wszystkim najgorsze jest to, że wszyscy lekceważą robienie kopi bezpieczeństwa danych na serwerze zasłaniając się tym że ten co im sprzedaje hosting robi przecież własne kopie. Najczęściej powodem awarii strony są włamania z wykasowaniem danych lub wgranie do strony wirusa. Bardzo rzadko przyczyną jest awaria samego serwera.

Hostingodawca robi kopie, ale maksymalnie z 7 ostatnich dni.
Najczęściej są to 3 dni. Jak będzie włamanie na serwer w piątek a zorientujesz się w poniedziałek to akurat zabrakło Ci jednego dnia :) Taką sytuację u klientów mieliśmy wielokrotnie.

Ręczne tworzenie kopii zapasowych jest nieco uciążliwe i dosyć czasochłonne.
Na szczęście do większości systemów CMS są specjalne dodatki, które są w stanie automatycznie robić kopie dzienne i przesyłać je nawet na inny serwer w postaci zaszyfrowanej.

Z mojej obserwacji rynku wynika, że z reguły samodzielne kopie danych robi tylko osoba, która przynajmniej raz straciła dane.
Większe nakłady finansowe przeznaczają osoby, które nie były w stanie odtworzyć cennych danych po ich utracie.

rav.pl/a/bezpieczenstwo-joomla - Joomla Twoją twierdzą, zabezpiecz ją w kilka minut! Wykonaj kopię witryny Joomla w dwie minuty. Poznaj sekrety doświadczonego webmastera.
Awatar użytkownika
ravpl

Miejscowość: Warszawa

smutne, ale prawdziwe

Postprzez Tomasz Fabiszak
napisane: 19 Kwi 2011, o 13:10

To, co pisze Rafał jest smutne, ale prawdziwe - jak to mówią starożytni górale: Polak mądry po szkodzie.

Believe the Unbelievable
Opieka nad serwisami internetowymi
Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Wróć do Hosting