Witam,
Od pewnego czasu mam dylemat. Zajmuje się projektowaniem i tworzeniem stron internetowych i na co dzień korzystam z gimpa. Uważam, że jest to bardzo dobry program graficzny jednak szczerze mówiąc nie mam porównania z Photoshop-em.... za każdym razem gdy zasiadam do tego programu nie mogę nic zrobić. Jestem przyzwyczajony do skrótów Gimpa więc znalezienie czegokolwiek zajmuje mi o wiele więcej czasu niż faktyczna praca. Wiem, że to kwestia czasu ale czy aby na pewno warto?
W związku z tym mam 2 pytania. Pierwsze to:
Czy Photoshop jest na tyle lepszy od Gimpa, żeby inwestować w niego tyle kasy a co ważniejsze czas na naukę nowego programu?
Natomiast 2 pytanie:
Czy może ktoś doradzić jakieś dobre książki, kursy itp z obsługi Photoshop-a? Nie muszą być darmowe.
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
5 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Jeśli się dobrze czujesz w gimpie, to po co kombinujesz i szukasz przysłowiowej "dziury w całym"?
Też się trochę grafiką zajmuję i wierz mi, że korzystam z przedpotopowego programu PhotoFiltre z kilkunastoma funkcjami na krzyż , co wcale mi nie przeszkadza, żeby robić to dobrze

Ta miniaturka przedstawia obiekt jeden z wielu jakich zrobiłem Zobacz wszystkie moje prace
Jako zawodowiec pewnie wiesz, że obróbka fototekstur, to nie jakaś tam zabawa w kółko i kwardracik.
Myślę, że istotniejsze jest to co umiesz zrobić, niż to na czym to robisz. Dla prestiżu możesz posiąść Photoshopa, a robić w tym programie, którego znasz jak własną kieszeń. Czy warto? Jeśli dla Twoich klientów ma znaczenie, że robisz ich zlecenia na "słynnym profesjonalnym oprogramowaniu" i z tego tytułu mógłbyś mieć więcej zleceń to warto, ale jeśli dla klientów nie ma znaczenia czym zrobisz ich najpiękniejszą grafikę, to nie traciłbym czasu na uczenie się nowego softu, tylko dlatego, że jest markowy
Też się trochę grafiką zajmuję i wierz mi, że korzystam z przedpotopowego programu PhotoFiltre z kilkunastoma funkcjami na krzyż , co wcale mi nie przeszkadza, żeby robić to dobrze
Ta miniaturka przedstawia obiekt jeden z wielu jakich zrobiłem Zobacz wszystkie moje prace
Jako zawodowiec pewnie wiesz, że obróbka fototekstur, to nie jakaś tam zabawa w kółko i kwardracik.
Myślę, że istotniejsze jest to co umiesz zrobić, niż to na czym to robisz. Dla prestiżu możesz posiąść Photoshopa, a robić w tym programie, którego znasz jak własną kieszeń. Czy warto? Jeśli dla Twoich klientów ma znaczenie, że robisz ich zlecenia na "słynnym profesjonalnym oprogramowaniu" i z tego tytułu mógłbyś mieć więcej zleceń to warto, ale jeśli dla klientów nie ma znaczenia czym zrobisz ich najpiękniejszą grafikę, to nie traciłbym czasu na uczenie się nowego softu, tylko dlatego, że jest markowy
-

marek_makaron_makarewicz - Posty: 78
Ja przesiadłem się z GIMPA na PSa, chociaż brak mi pewnych opcji tego pierwszego. Nie kosztowało mnie to jednak wiele wysiłku. Natomiast jeżeli dobrze czujesz się w GIMPIE, zostań przy nim, nie uważam żeby tworzona przeze mnie grafika w PSie była wyraźnie lepszej jakości niż ta tworzona kiedyś. Jeżeli jesteś zadowolony ze swoich prac, rób to dalej tak jak potrafisz 
-

Artur Smolicki - Posty: 211
Wielkie dzięki Panowie za odpowiedź.
W takim razie rzeczywiście nie ma sensu zmieniać programu.
Dla klientów najważniejsze są rezultaty. Nie spotkałem się aby ktoś z poza branży zapytał mnie z jakiego programu graficznego korzystam
Pozdrawiam
W takim razie rzeczywiście nie ma sensu zmieniać programu.
marek_makaron_makarewicz napisał(a):Jeśli dla Twoich klientów ma znaczenie, że robisz ich zlecenia na "słynnym profesjonalnym oprogramowaniu" i z tego tytułu mógłbyś mieć więcej zleceń to warto
Dla klientów najważniejsze są rezultaty. Nie spotkałem się aby ktoś z poza branży zapytał mnie z jakiego programu graficznego korzystam
Pozdrawiam
Problem z wyborem firmy do stworzenia strony internetowej? Koniecznie przeczytaj darmowy poradnik
-

Igas - Posty: 32
- Miejscowość: Trójmiasto
Witaj, ja dzisiaj nie wyobrażam sobie pracy bez PS, ale oczywiście wszystko jest dla ludzi. To zwykle kwestia przyzwyczajenia. Dla mnie to środowisko wydaje się bardzo naturalne, ale fakt jest taki że również korzystam z Indesigna i illustratora więc mam łatwiej.
- mduraj
5 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość