Rok założenia: 2008Kontakt
dobry serwis, to serwis przyciągający wzrok; wszystko o grafice, designie serwisów
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Wycena wykonania grafiki na witrynę

Postprzez Agata 'soleil' Rutowicz
napisane: 22 Lip 2009, o 21:28

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Wiem, że może pytanie nie ma miejscu i oczywiście nie ma na nie jednozznacznej odpowiedzi, ale.

Wspominałam już kiedyś ocenach za konkretną stronę itd.
I znowu mam problem. Gościu założył sobie sklep w necie i chce, żebym wstawiłamu na niego graifke.

Pomijając że jeszcze się nie oswiłam z panelem i nie wiem jak reszte zmieniać, ale to porusze w innnym poście :-)

Wiem jak zmienić to na czym najbardziej mu zależy a mianowice górny baner z jego logo jakaś żaróweczka kwiatuszek i wogole. Zrobiłam kilka wersji takiego banerka, na dniach będę mogła go wstawić, ale on mi musi zapłacić, a ja nie potrafię ocenić ile warta jest moja praca, bo ja dopiero zaczynam za to kasować.

Więc pytanie brzmi ile i jak mniej więcej obliczyć cenę takiego np banera, czy nawet layotu strony z jej tworzeniem itd.,
Próbowałam patrzeć na cenniki innych firm, tylko nie mogę znaleźć samego banerka.
Nie wiem jak przeliczyć to na czas pracy. Bo mi za dużo też nie zajmuje zrobienie takiego banera... ale porobiłam kilka do wyboru i wogólee...

Zmieniona nazwa tematu
K.L.

Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

Miejscowość: Ziębice

Re: CENNIK

Postprzez Kamil Kuczyński
napisane: 24 Lip 2009, o 11:40

W sumie to trudno na nie odpowiedziec, ale ja na Twoim miejscu podszył sie za klienta i zapytał się konkurencji o ich ceny.

Kamil Kuczyński

Re: CENNIK

Postprzez ugregusa
napisane: 25 Lip 2009, o 14:28

Hej, zgadzam się z przedmówcą,

jeśli masz znany mail w sieci, to lepiej jak założysz sobie taki chwilowy, ale mniej więcej na pseudo dane, nie musisz przecież na swoje dane pytać

z tego maila wyślij do kilku firm zapytanie o wycenę kilku rzeczy do zrobienia i zapytaj ile by kosztowało by Cie jak byś chciała całość zamówić w jednej firmie, takie kompleksowe będziesz miała rozeznanie, wyślij do kilku firm z top i średniej półki

wiesz niektórzy robią banery po 20-50 zł ale nie dają na to faktury, często firmy chcą fakturki i wtedy cena jest wyższa

Awatar użytkownika
ugregusa

Miejscowość: Jelenia Góra

Cena za wykonanie bannera

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 15 Sie 2009, o 16:21

Agatko,

Ceny za wykonanie banera (czy raczej bannera) są bardzo różne. Przedział jest masakryczny (od 20 złotych do... kilku tysięcy lub nawet więcej). Więc nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie. Musisz sama wypracować własny cennik.
Moja rada: nie rób grafiki za psie pieniądze. Jak już, to zrób komuś za darmo banner, jeśli np. go znasz, lubisz itp. Natomiast nie rób komercyjnie banera poniżej, powiedzmy, 200 PLN netto.

Cenę bannera podawaj najlepiej jako cena "od...". Wtedy nie będzie niedomówień.
Cena startowa dotyczy najprostszej wersji bannera: statyczna, niezbyt skomplikowana grafika, wkomponowane logo, tagline itp.
Za bardziej wypasiony banner dla wymagającego klienta bierz od 200 do 500 (lub z czasem więcej) zł netto. A za jakiś ciekawy flash bierz od 500 do 1000 (za jakiś czas - 1000-2000).

Kilka wariantów zawsze musisz zrobić. No, prawie zawsze - całkiem niewymagający klient weźmie pierwszy lepszy i nie będzie nic mówił ;)

Wypracuj sobie markę i wtedy podniesiesz ceny znacznie.
Freelancerzy - ci najlepsi - nieźle zarabiają. Mam znajomego, który pracuje w firmie graficznej. Za layout do serwisu portalowego (dodam, że baaardzo prosta, aczkolwiek przyjemna grafika) firma wzięła raz... 40 000 zł netto :mrgreen:
I nie jest to z pewnością jakiś rekord.
Zatem działaj! A kasa z czasem przyjdzie większa.

PS. Jeśli będziesz fajnie śmigała graficznie, sam chętnie czasem coś Ci podzlecę :mrgreen:

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Wróć do Grafika