Rok założenia: 2008Kontakt
dobry serwis, to serwis przyciągający wzrok; wszystko o grafice, designie serwisów
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Prośba o opinię grafiki..

Postprzez reimanek
napisane: 13 Sty 2010, o 17:27

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam,
Właśnie otrzymałem dwa projekty graficzne dotyczące strony internetowej z wizytówką domku do wynajęcia. Sam nie jestem grafikiem a mój gust w tym temacie ograniczam do: "podoba się" lub "nie podoba się" ;) Chciałbym Was prosić o opinię odnośnie layout'u, jak i samej grafiki.

Wizję tej stronki mam taką aby w oknie przeglądarki zmieścić spacer wirtualny (http://spacerywirtualne.pl) tego obiektu, interaktywny kalendarz z rezerwacjami on-line oraz mapkę z lokalizacją obiektu. A na pozostałej części strony głównej mapkę z planem dojazdu, podstawowe informacje odnośnie obiektu, w stopce zaś zakładki do podstron rezerwacja, regulamin, polityka prywatności, kontak..

Która wersja projektu byłaby wg Was lepsza??
Wszelkie sugestie bardzo mile widziane i z góry dziękuję ;)

Pozdrawiam

Załączniki
glowna_540x480.jpg
Wersja nr 2
glowna_540x480.jpg (160.44 KiB) Obejrzany 567 razy
glowna_622x480.jpg
Wersja nr 1
glowna_622x480.jpg (245.82 KiB) Obejrzany 567 razy
Awatar użytkownika
reimanek

Miejscowość: Krkaów

Re: Prośba o opinię grafiki..

Postprzez swirus71
napisane: 13 Sty 2010, o 17:37

Co do grafiki się nie wypowiem - trzeba by to "na żywo" zobaczyć - natomiast mam pytanie - w czym będzie zrobiona strona - bo jeśli ma to być tylko i wyłącznie Flash lub JS to życzę powodzenia z pozyzcjonowaniem.

Awatar użytkownika
swirus71

Postprzez Elżbieta Kalinowska
napisane: 13 Sty 2010, o 18:16

To mogę dołożyć swoje subiektywne "podoba mi się /nie podoba mi się" bo też grafikiem nie jestem, ale jako potencjalnemu klientowi lepiej podoba mi się drugi obrazek.

Pierwszy bardzo eksponuje ciasnotę domku - zdjęcie pokoju sugeruje, że to bardzo małe, dość "kalustrofobiczne" pomieszczenie.
Na drugim projekcie też są wyraźnie pokazane małe rozmiary pomieszczeń, ale nie rzuca się to aż tak w oczy jak w pierwszym.

Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Daniel 'siewca' Nakoneczka
napisane: 13 Sty 2010, o 23:30

bo jeśli ma to być tylko i wyłącznie Flash lub JS to życzę powodzenia z pozyzcjonowaniem.

Zapewne flash, więc żeby to wypozycjonować trzeba będzie się nieźle napocić. Osobiście nie jestem zwolennikiem stron flashowych, większość działa za wolno.
Co do projektów, bardziej podoba mi się ten drugi. Dlaczego? Po prostu czytelniejszy.

Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

Postprzez bartekmedon
napisane: 14 Sty 2010, o 05:23

A mi szczerze mówiąc bardziej pasuje ten pierwszy - jest pod ręką kalendarz, spacer itd. Chociaż jest 5 rano więc nie wiem czy jeszcze myślę logicznie :lol:

I czemu zakładacie, że ma być to Flash czy głownie JS ? Ten spacer wiadomo jest w jakimś flashu, którego się załaduje w odpowiednim miejscu, ale reszta może być "zwykła".

Elżbieta Kalinowska napisał(a):Pierwszy bardzo eksponuje ciasnotę domku - zdjęcie pokoju sugeruje, że to bardzo małe, dość "kalustrofobiczne" pomieszczenie.
Na drugim projekcie też są wyraźnie pokazane małe rozmiary pomieszczeń, ale nie rzuca się to aż tak w oczy jak w pierwszym.

Elu to nie są zdjęcia pomieszczeń - w tych miejscach Krzysiek będzie mieć ten wirtualny spacer ;-)

Awatar użytkownika
bartekmedon

Postprzez reimanek
napisane: 14 Sty 2010, o 07:53

Chciałbym rowiać wszelkie wątpliwości dotyczące programowania strony. Jak słusznie Bartek zauważył:
I czemu zakładacie, że ma być to Flash czy głownie JS ? Ten spacer wiadomo jest w jakimś flashu, którego się załaduje w odpowiednim miejscu, ale reszta może być "zwykła".

tylko Spacer będzie elementem Flashowym, natomiast reszta (no może za wyjątkiem jeszcze kalendarza ;) ) będzie w HTML/CSS. Zdaje sobie sprawę jak ciężko pozycjonuje się całe strony Flashowe, a po drugie to zupełnie mi się takie nie podobają :)
Elu, jak już Bartek wspomniał w zdjęciu z pokojem jest miejsce dla docelowego spaceru wirtualnego, choć przyznać muszę, że rzeczywiście pokój na zdjęciu jest dosyć mały, na szczęście jest częścią większej całości (http://tanie-noclegi-krakow.pl);)

Spotkałem się już z opinią wśród znajomych, że drugi projekt jest czytelniejszy i rzeczywiście taki jest. Jednak w mojej opinii jest źle skonstruowany pod kątem marketingowym, tzn. uważam że należy wyeksponować na najlepszym miejscu głównej strony właśnie ten spacer (bardzo miły bajer dla oka - zainteresowanie klienta) oraz potrzebne informacje: kiedy są wolne terminy, kontakt, oraz gdzie się obiekt znajduję. Myślę że pozostałe informacje o obiekcie jak już klient będzie wstępnie zainteresowany to z łatwością znajdzie.
Ale to jest tylko moje "widzi mi się", zdecydowanie bardziej interesuje mnie "widzi mi się" klienta ;)

Awatar użytkownika
reimanek

Miejscowość: Krkaów

Postprzez swirus71
napisane: 14 Sty 2010, o 10:58

Moim zdaniem ten z kalendarzem (1) jest bardziej intuicyjny. Do tego "jaśniejszy" (chodzi mi o tło).
W jednym i drugim brakuje mi natomiast jakiegoś widoku okolicy - jeśli domek jest jakoś malowniczo położony to może zamiast deskowania warto wrzucić takie zdjęcie okolicy w tło.

Poza tym - sądzę, że mógłbyś na stronie umieścić informacje dodatkowe (szlaki turystyczne, opisy tras czy ciekawych miejsc).

Awatar użytkownika
swirus71

Postprzez Elżbieta Kalinowska
napisane: 14 Sty 2010, o 18:45

miał rację swirus71, że projekty lepiej byłoby oglądać na żywo, wówczas bym spaceru nie wzięła prosto za zdjęcie. To dobry pomysł z tym spacerem (rozumiem, że to taki film z tego domku), dalej mi się wydaje, że drugi projekt jest przyjemniejszy dla mojego oka, ale w pierwszym jest ten kalendarz, co znowu jak rozumiem, pokazywałoby wolne terminy wynajmu - dobrze myślę? - jeśli tak, to byłoby fajnie gdzieś tam zmieścić.

Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Wróć do Grafika