Rok założenia: 2008Kontakt
dobry serwis, to serwis przyciągający wzrok; wszystko o grafice, designie serwisów
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Jak zrobić okładkę 2D ebooka

Postprzez bercik
napisane: 30 Gru 2009, o 13:13

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witajcie!

Chciałbym zrobić okładkę dla mojej książki w formacie A4. Mam fotografię z sieci (mogę ją wykorzystać) wymiary fotki (szer x wys)1843x1229 pikseli (ile to jest w cm???).
Chciałbym aby fotografia była tą całą pierwszą stroną książki ewentualnie aby na górze i dole zostały paski na dopisanie jakiś informacji. (na fotografi dodam tytuł w gimpie).
Jak teraz dostosować tę fotografię do wymiaru strony A4? No i jak potem dopiąć to do pliku worda, w którym mam na razie ebooka, (potem przekonwertuję na PDF) Wstawić jako obrazek do pustej strony? Kurczę, pewnie jakis banalny mam ten problem :)

Jesli ktoś znajdzie czas na odpowiedź byłbym wdzięczny.

bercik

Re: Jak zrobić okładkę 2D ebooka

Postprzez MateuszKowalski
napisane: 30 Gru 2009, o 16:03

Witaj,

Ja to robię tak, że wrzucam zdjęcie okładki do Worda. Ustawiam, żeby zdjęcie było przed tekstem (prawy przycisk myszki i tam już znajdziesz tą opcję) i wtedy już dowolnie przesuwam zdjęcie po stronie i powiększam, pomniejszam (łapiąc za róg zdjęcia).

Jeśli tło zdjęcia masz białe, to tekst możesz dopisać nawet w Wordzie. ;)

MateuszKowalski

Postprzez Tomasz Fabiszak
napisane: 30 Gru 2009, o 16:37

bercik napisał(a):(...)Mam fotografię z sieci (mogę ją wykorzystać) wymiary fotki (szer x wys)1843x1229 pikseli (ile to jest w cm???).

Zależy od rozdzielczości, jaką ustawisz w pliku graficznym. Jeśli ebook będzie tylko oglądany na ekranie bez skalowania, to wystarczy rozdzielczość 72 dpi (dots per inch) lub ppi (points per inch) - punktów na cal. Jeśli uważasz, że okładka ebooka może być powiększana przez użytkowników, to możesz zwiększyć rozdzielczość do 96 dpi. Jeśli ebook będzie drukowany, to warto nawet pomyśleć o rozdzielczości 220 dpi. Im mniejsza rozdzielczość tym mniejsza jakość i mniejszy rozmiar pliku graficznego (Twojego ebooka również). Im większa rozdzielczość tym większa jakość, ale i większy rozmiar pliku.

Jak przeliczać?
Format A4 ma wymiary 297mm wys. na 210mm szer (pionowo). 1 cal = 25,4 mm
Tak więc wymiary strony formatu A4 w pikselach wynoszą:
rozdzielczość 72 dpi: 842 px wys. 595 px szer.
rozdzielczość 96 dpi: 1123 px wys. 794 px szer.
rozdzielczość 120 dpi: 1403 px wys. 992 px szer.
rozdzielczość 150 dpi: 1754 px wys. 1240 px szer.
rozdzielczość 180 dpi: 2105 px wys. 1488 px szer.
rozdzielczość 220 dpi: 2572 px wys. 1819 px szer.
rozdzielczość 300 dpi: 3508 px wys. 2480 px szer.

Wydaje mi się, że do ebooków wystarczy grafika w rozdzielczości 120 dpi, ale to jest sprawa indywidualna. Być może dla Ciebie będzie ona zbyt niska.

Fotografia, której wymiary podałeś, musi być odpowiednio wykadrowana, a potem pomniejszona. Edycję okładki w Gimpie możesz rozpocząć na 2 sposoby:

1) otworzyć zdjęcie, a następnie powiększyć rozmiar obrazka do proporcji strony A4:
i menu Obraz -> Wymiary płótna
ii kliknij łańcuch po prawej stronie pól szerokość i wysokość tak, aby się "rozdzielił" (aby wymiary można było ustalać niezależnie bez zachowania proporcji zdjęcia)
iii w polu szerokość powinna już być liczba 1843 px (piksele)
iv w pole wysokość wpisz liczbę 2607 (297mm / 210mm * 1843px)
v wciśnij przycisk "Wyśrodkuj". W polu "Przesunięcie X" pojawi się liczba 689.
vi zatwierdź przyciskiem "Zmień rozmiar".

2) utworzyć nowy plik graficzny i wkleić do niego obraz:
i menu Plik -> Nowy
ii wybrać orientację pionową klikając odpowiednią ikonę.
iii zmienić jednostkę z "piksele" na "milimetry"
iv wpisać szerokość 210 i wysokość 297 - program automatycznie nieco je zmieni
v rozwinąć opcje zaawansowane
vi wpisać wybraną rozdzielczość, np. 120
vii zatwierdzić przyciskiem OK - zostanie utworzony nowy plik o zadanych wymiarach
viii wstaw potrzebne zdjęcie na osobnej warstwie: menu Plik -> Otwórz jako warstwy...
ix narzędziem do skalowania lub za pomocą menu Warstwa -> Skaluj warstwę... możesz przeskalować zdjęcie.

bercik napisał(a):Chciałbym aby fotografia była tą całą pierwszą stroną książki ewentualnie aby na górze i dole zostały paski na dopisanie jakiś informacji. (na fotografi dodam tytuł w gimpie).
Jak teraz dostosować tę fotografię do wymiaru strony A4? No i jak potem dopiąć to do pliku worda, w którym mam na razie ebooka, (potem przekonwertuję na PDF) Wstawić jako obrazek do pustej strony? Kurczę, pewnie jakis banalny mam ten problem :)

Jesli ktoś znajdzie czas na odpowiedź byłbym wdzięczny.

Jak wstawić do Worda napisał już Mateusz :) (menu Wstaw -> Grafikę -> Z pliku... lub trochę inaczej w wersji 2007)

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Koniec z tremą! okładka gotowa

Postprzez bercik
napisane: 31 Gru 2009, o 09:23

Witajcie!
Dziękuję za pomoc. Okładka mojego poradnika dla zestresowanych mówców :) jest już gotowa.

Mam jeszcze pytanie do Mateusza - czy zabezpieczasz swoje ebooki, które sprzedajesz np.poprzez ekademię? Jesli tak, to jak rozwiązujesz to technicznie? Przesyłasz mailem hasło do otwarcia pliku osobom, które zapiszą się na kurs w ekademii?

bercik

Postprzez MateuszKowalski
napisane: 31 Gru 2009, o 13:04

Nie zabezpieczam. ;) Wolę dać klientom wygodą działania i pokazać, że im ufam. Podawania hasła do Ebooka za każdym razem jest bardzo uciążliwe. Jeżeli klienci Cię szanują, a Ty im dostarczasz prawdziwą wartość, to i tak nie będą rozpowszechniali Twojego Ebooka.

Chyba, że kogoś bardzo wkurzyłeś albo stosujesz strategię "us vs. them", to Ci "them" mogą czasem zrobić Ci na złość i porozsyłać między sobą Twoje Ebooki. Pamiętaj jednak, że Ci "them", to nie jest Twoja grupa docelowa, oni od Ciebie nie kupują, nie kupowali i nigdy nie będą kupować. Tak więc tak, czy siak, nigdy byś na nich nie zarobił, a możliwe, że jeśli ktoś dostanie Twojego Ebooka, zobaczy, że jest wartościowy, to przejdzie na Twoją stronę i zostanie Twoim klientem.

Tak więc same plusy Ebooków bez haseł. ;)

MateuszKowalski

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 4 Sty 2010, o 12:47

Jeśli chodzi o hasła do e-booków to osobiście mnie one denerwują, gdy za każdym razem trzeba wpisać hasło, aby otworzyć elektroniczną publikację. A jeśli ktoś chciałby przesłać dalej komuś e-booka to hasło mu w niczym nie przeszkodzi. Prześle go razem z hasłem. Także podobnie jak Mateusz nie używałbym hasła.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Wróć do Grafika