bercik napisał(a):(...)Mam fotografię z sieci (mogę ją wykorzystać) wymiary fotki (szer x wys)1843x1229 pikseli (ile to jest w cm???).
Zależy od rozdzielczości, jaką ustawisz w pliku graficznym. Jeśli ebook będzie tylko oglądany na ekranie bez skalowania, to wystarczy rozdzielczość 72 dpi (dots per inch) lub ppi (points per inch) - punktów na cal. Jeśli uważasz, że okładka ebooka może być powiększana przez użytkowników, to możesz zwiększyć rozdzielczość do 96 dpi. Jeśli ebook będzie drukowany, to warto nawet pomyśleć o rozdzielczości 220 dpi. Im mniejsza rozdzielczość tym mniejsza jakość i mniejszy rozmiar pliku graficznego (Twojego ebooka również). Im większa rozdzielczość tym większa jakość, ale i większy rozmiar pliku.
Jak przeliczać?Format A4 ma wymiary 297mm wys. na 210mm szer (pionowo).
1 cal = 25,4 mmTak więc wymiary strony formatu
A4 w pikselach wynoszą:
rozdzielczość 72 dpi: 842 px wys. 595 px szer.
rozdzielczość 96 dpi: 1123 px wys. 794 px szer.
rozdzielczość 120 dpi: 1403 px wys. 992 px szer.
rozdzielczość 150 dpi: 1754 px wys. 1240 px szer.
rozdzielczość 180 dpi: 2105 px wys. 1488 px szer.
rozdzielczość 220 dpi: 2572 px wys. 1819 px szer.
rozdzielczość 300 dpi: 3508 px wys. 2480 px szer.
Wydaje mi się, że do ebooków wystarczy grafika w rozdzielczości 120 dpi, ale to jest sprawa indywidualna. Być może dla Ciebie będzie ona zbyt niska.
Fotografia, której wymiary podałeś, musi być odpowiednio wykadrowana, a potem pomniejszona. Edycję okładki w Gimpie możesz rozpocząć na 2 sposoby:
1) otworzyć zdjęcie, a następnie powiększyć rozmiar obrazka do proporcji strony A4:
i menu Obraz -> Wymiary płótna
ii kliknij łańcuch po prawej stronie pól szerokość i wysokość tak, aby się "rozdzielił" (aby wymiary można było ustalać niezależnie bez zachowania proporcji zdjęcia)
iii w polu szerokość powinna już być liczba 1843 px (piksele)
iv w pole wysokość wpisz liczbę 2607 (297mm / 210mm * 1843px)
v wciśnij przycisk "Wyśrodkuj". W polu "Przesunięcie X" pojawi się liczba 689.
vi zatwierdź przyciskiem "Zmień rozmiar".
2) utworzyć nowy plik graficzny i wkleić do niego obraz:
i menu Plik -> Nowy
ii wybrać orientację pionową klikając odpowiednią ikonę.
iii zmienić jednostkę z "piksele" na "milimetry"
iv wpisać szerokość 210 i wysokość 297 - program automatycznie nieco je zmieni
v rozwinąć opcje zaawansowane
vi wpisać wybraną rozdzielczość, np. 120
vii zatwierdzić przyciskiem OK - zostanie utworzony nowy plik o zadanych wymiarach
viii wstaw potrzebne zdjęcie na osobnej warstwie: menu Plik -> Otwórz jako warstwy...
ix narzędziem do skalowania lub za pomocą menu Warstwa -> Skaluj warstwę... możesz przeskalować zdjęcie.
bercik napisał(a):Chciałbym aby fotografia była tą całą pierwszą stroną książki ewentualnie aby na górze i dole zostały paski na dopisanie jakiś informacji. (na fotografi dodam tytuł w gimpie).
Jak teraz dostosować tę fotografię do wymiaru strony A4? No i jak potem dopiąć to do pliku worda, w którym mam na razie ebooka, (potem przekonwertuję na PDF) Wstawić jako obrazek do pustej strony? Kurczę, pewnie jakis banalny mam ten problem

Jesli ktoś znajdzie czas na odpowiedź byłbym wdzięczny.
Jak wstawić do Worda napisał już Mateusz

(menu Wstaw -> Grafikę -> Z pliku... lub trochę inaczej w wersji 2007)