Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
To jest w ogóle prze wesołe itd.
Ludzie zapominają, że nie płaci się tylko za czas w jakim ktoś daną rzecz wykona, ale za to, że potrafi to zrobić i to zrobi. Dziwią się kiedy grafika/programista bierze 50/100 zł za godzinę, a przecież "zwykły" gość, który wpadnie na 15 minut popatrzeć na/naprawić pralkę skasuje człowieka z 50 lekko. Dziwny jest ten świat 
Prawda, prawda i jeszcze raz prawda. U nas nie docenia się wiedzy, doświadczenia, intelektu. Kurde, bo co to mi za rada, że trzeba kluczyk inaczej włożyć. Ano taka rada, że sam byś na nią nie wpadł, a koleś wiedział (poświęcił czas itd. na to by się tego dowiedzieć). I tym myśleniem można iść dalej. Ahh ta nasza, piękna mentalność.
Naprawiałem na tygodniu zegarek u specjalisty... Choć naprawa to za duże słowo, bo to tylko wymiana baterii. Niby nic trudnego, ale za kij ludowy nie wiedziałem czemu zegarek elektroniczny zatrzymał się, zamiast odliczać czas. Ano teraz wiem, że obok baterii jest mikroskopijny reset, który trzeba wcisnąć. Pewnie do następnej wymiany znowu zapomnę i znowu będę musiał zapłacić, ale... wiedza kosztuje
Bateria normalnie kosztuje grosze (koło 3zeta), ale u zegarmistrza 8zł. Wymiana 2minuty = 5zł
(gratis dostałem opier... że mogłem fajny zegarek zepsuć sam grzebiąc
).
Pozdrawiam
R.
9 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-

krystian piątek - Posty: 605
- Miejscowość: Kielce
Ciekawa grafika o grafiku..coś w tym jest 
Mój blog o E-biznesie, głównie o programach partnerskich i sieciach afiliacyjnych. Zapraszam!
-

Maciek 'morph' Nowowiejski - Posty: 31
- Miejscowość: Białystok
https://www.facebook.com/JuniorBrandManager
ten fanpage w stu procentach oddaje relacje między accountem a grafikiem :/ Niestety taka rzeczywistość że w Polsce grafików traktuje się jak dziwnych ludzi, wyrobników, osoby które bawią się photoshopem a jeżeli trzeba zapłacić za dzieło to zaczynają się schody... "Niepodoba mi się, przecież pan zrobił to w 30 minut, syn mojego szwagra też maluje w komputerze..." Taki mały offtop
ten fanpage w stu procentach oddaje relacje między accountem a grafikiem :/ Niestety taka rzeczywistość że w Polsce grafików traktuje się jak dziwnych ludzi, wyrobników, osoby które bawią się photoshopem a jeżeli trzeba zapłacić za dzieło to zaczynają się schody... "Niepodoba mi się, przecież pan zrobił to w 30 minut, syn mojego szwagra też maluje w komputerze..." Taki mały offtop
-

tmh7 - Posty: 42
- Miejscowość: Warszawa, Siedlce, Biała Podlaska
tmh7 napisał(a): a jeżeli trzeba zapłacić za dzieło to zaczynają się schody... "Niepodoba mi się, przecież pan zrobił to w 30 minut, syn mojego szwagra też maluje w komputerze..."
To jest w ogóle prze wesołe itd.
Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Na moim blogu znajdziesz aktualne rozwiązania, przemyślenia związane z technologiami www, programowaniem aplikacji webowych i e-biznesem.
-

bartekmedon - Posty: 738
Jakiś czas temu popsuł się zamek w drzwiach. Klucz się blokował nie dało się go przekręcić. Przyjechał Pan, spiłował kluczyk, powiedział że w tych zamkach (gerda) jak zablokuje się klucz to trzeba włożyć go odwrotnie i przekręcić - drzwi się otworzą. Za swoją radę skasował 150zł
W UK bardzo szanuje się pracę czy to roznosisz mleko czy też jesteś prezesem company
U nas niestety mentalność jeszcze raczkuje... No ale jeżeli super gwiazdy szołbiznesu mówią że najlepsze roboty do sprzątania są z Ukrainy to czego się spodziewać... Pozdrawiam!
-

tmh7 - Posty: 42
- Miejscowość: Warszawa, Siedlce, Biała Podlaska
Ja co prawda osobiście nie tworzę grafiki, ale jakieś tam rozeznanie w tej branży mam, bo zdarza się iż muszę coś komuś zlecić i szukam kompetentnej osoby. Najpierw sprawdzam co dana osoba potrafi, jakie ma portfolio, dalej jakie ma ceny i czy są adekwatne do projektów, na końcu czas wykonania.
Niestety w Polsce w pewnych kwestiach cały czas króluje mentalność psa ogrodnika, niektórym ludziom trudno zaakceptować, że on ma dniówki 50-100zł podczas gdy dla grafika/programisty to stawka godzinowa.
Jak przyjdzie wspomniany serwisant czy ślusarz i zaśpiewa 100zł za kilka minut roboty to klient zaciśnie zęby i zapłaci, bo nie wypada kłócić się w 4 oczy, a do takiego grafika który jest gdzieś tam po drugiej stronie kabla, nie wiadomo co robi, nie wiadomo nawet jak wygląda można pisać wszystko co do głowy przyjdzie, traktując go jako jakiegoś bota.
Tomku ja widzę, że świetną robotę robisz i szacun ślę
Niestety w Polsce w pewnych kwestiach cały czas króluje mentalność psa ogrodnika, niektórym ludziom trudno zaakceptować, że on ma dniówki 50-100zł podczas gdy dla grafika/programisty to stawka godzinowa.
Jak przyjdzie wspomniany serwisant czy ślusarz i zaśpiewa 100zł za kilka minut roboty to klient zaciśnie zęby i zapłaci, bo nie wypada kłócić się w 4 oczy, a do takiego grafika który jest gdzieś tam po drugiej stronie kabla, nie wiadomo co robi, nie wiadomo nawet jak wygląda można pisać wszystko co do głowy przyjdzie, traktując go jako jakiegoś bota.
Tomku ja widzę, że świetną robotę robisz i szacun ślę
-

Marcin Jankowski - Posty: 24
- Miejscowość: Siedlce
tmh7 napisał(a):Jakiś czas temu popsuł się zamek w drzwiach. Klucz się blokował nie dało się go przekręcić. Przyjechał Pan, spiłował kluczyk, powiedział że w tych zamkach (gerda) jak zablokuje się klucz to trzeba włożyć go odwrotnie i przekręcić - drzwi się otworzą. Za swoją radę skasował 150złW UK bardzo szanuje się pracę czy to roznosisz mleko czy też jesteś prezesem company
U nas niestety mentalność jeszcze raczkuje... No ale jeżeli super gwiazdy szołbiznesu mówią że najlepsze roboty do sprzątania są z Ukrainy to czego się spodziewać... Pozdrawiam!
Prawda, prawda i jeszcze raz prawda. U nas nie docenia się wiedzy, doświadczenia, intelektu. Kurde, bo co to mi za rada, że trzeba kluczyk inaczej włożyć. Ano taka rada, że sam byś na nią nie wpadł, a koleś wiedział (poświęcił czas itd. na to by się tego dowiedzieć). I tym myśleniem można iść dalej. Ahh ta nasza, piękna mentalność.
Szukasz idealnego miejsca na rozwój swojego Maluszka? Zapraszamy do przedszkola Akademia Poziomkowa. Poziomkowa Akademia to niepubliczne przedszkole, które zagwarantuje Twojemu dziecku odpowiedni rozwój.
-

it-spleen - Posty: 702
- Miejscowość: Tarnowskie Góry
it-spleen napisał(a):Ano taka rada, że sam byś na nią nie wpadł
Naprawiałem na tygodniu zegarek u specjalisty... Choć naprawa to za duże słowo, bo to tylko wymiana baterii. Niby nic trudnego, ale za kij ludowy nie wiedziałem czemu zegarek elektroniczny zatrzymał się, zamiast odliczać czas. Ano teraz wiem, że obok baterii jest mikroskopijny reset, który trzeba wcisnąć. Pewnie do następnej wymiany znowu zapomnę i znowu będę musiał zapłacić, ale... wiedza kosztuje
Bateria normalnie kosztuje grosze (koło 3zeta), ale u zegarmistrza 8zł. Wymiana 2minuty = 5zł
Pozdrawiam
R.
Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs

lapti - Posty: 611
Lapti - dzięki za potwierdzenie. Idealny przykład - o to w tym wszystkim właśnie chodzi. Za niewiedzę (lub przekornie za czyjąś wiedzę) musimy płacić i tyle:).
Szukasz idealnego miejsca na rozwój swojego Maluszka? Zapraszamy do przedszkola Akademia Poziomkowa. Poziomkowa Akademia to niepubliczne przedszkole, które zagwarantuje Twojemu dziecku odpowiedni rozwój.
-

it-spleen - Posty: 702
- Miejscowość: Tarnowskie Góry
9 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-