Rok założenia: 2008Kontakt
dobry serwis, to serwis przyciągający wzrok; wszystko o grafice, designie serwisów
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Grafika i Filmy

Postprzez Kamil Kuczyński
napisane: 4 Lip 2009, o 19:31

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witajcie.

Ostatnio coraz bardziej się zastanawiam jak zrobić filmik tego o to rodzaju:
http://www.pawelgrzech.suportio.pl/ lub
http://edu.spint.pl/mnb/06kisgbw3ii/wmm-dzielenie/

Nie chodzi mi w sumie o to w jaki sposób tylko jakim programem to zrobić i jakich zasad się trzymać, aby filmik był ciekawy.

Pozdrawiam

Kamil Kuczyński

Re: Grafika i Filmy

Postprzez Elżbieta Kalinowska
napisane: 4 Lip 2009, o 22:55

a co widzisz ciekawego w tych dwu filmach?

Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Filmy na stronę WWW

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 8 Lip 2009, o 20:01

Camillus2,

Po pierwsze, może zmienić Ci nick? Ten się masakrycznie pisze ;)

Po drugie, w zasadzie Twoje pytanie jest tak ogólne, że trzeba by zamiast odpowiedzi, polecić Ci kilka serwisów, forów, książek itp. Sprecyzuj zatem swoje pytanie, OK?

Ela pisze: a co widzisz ciekawego w tych dwu filmach?

Hehehe, właśnie :D
Zapewne nie chodzi o to Camillusowi2 (ehh, ten nick), że te akurat filmy są jakoś specjalnie ciekawe. Chodzi mu w ogóle o filmy, jak mniemam.

Na teraz mogę tylko napisać, że drugi filmik jest zrobiony w Camtasia. Jest to programik firmy TechSmith (jedna z moich ulubionych firm) służący głównie do tworzenia tutoriali wideo.
Natomiast pierwszy filmik powstał przez tzw. kluczowanie. Tzn. nagrywasz film na jednolitym tle (najlepiej niebieskim lub zielonym) i w czasie obróbki wideo wycinasz (kluczowanie) tło i wstawiasz w jego miejsce, co chcesz (np. swoje logo, stronę WWW, animacje, pływające napisy itp.).

Doprecyzuj pytanie, bo może fajnie rozwiniemy temat. Sam trochę czasu w życiu spędziłem nad animacją 2D, 3D i obróbką wideo. Chętnie, jak zwykle, podzielę się wiedzą 8-)

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

napisane: 8 Lip 2009, o 21:54

Zapewne nie chodzi o to Camillusowi2 (ehh, ten nick), że te akurat filmy są jakoś specjalnie ciekawe. Chodzi mu w ogóle o filmy, jak mniemam.
Dokładnie.

Na teraz mogę tylko napisać, że drugi filmik jest zrobiony w Camtasia. Jest to programik firmy TechSmith (jedna z moich ulubionych firm) służący głównie do tworzenia tutoriali wideo.
Natomiast pierwszy filmik powstał przez tzw. kluczowanie. Tzn. nagrywasz film na jednolitym tle (najlepiej niebieskim lub zielonym) i w czasie obróbki wideo wycinasz (kluczowanie) tło i wstawiasz w jego miejsce, co chcesz (np. swoje logo, stronę WWW, animacje, pływające napisy itp.).

Dzięki za odpowiedź.

Doprecyzuj pytanie, bo może fajnie rozwiniemy temat. Sam trochę czasu w życiu spędziłem nad animacją 2D, 3D i obróbką wideo. Chętnie, jak zwykle, podzielę się wiedzą 8-)
W sumie pytanie naprawdę jest może za ogólne. Ale za około miesiąc będę chciał nagrac swoje pierwsze szkolenie z zarządzania sobą w czasie. No i niestety nie wiem od czego zacząc i jak sie do tego zabrać. Na razie mam program Camtasia, a kolejne pytania sie narodzą jak już będę z niego korzystał.

Natomiast jeżeli chodzi o drugie pytanie to zastanawiam się nad tym jak to zrobić, aby było ciekawe i zrozumiałe. Na przykład czytając książkę,można ją czytać od początku do końca. Ale to jest nieefektywne Ale mozna także ją szybko opanować np. poprzez 1. przejrzenie na początku (bardzo ogólne) 2. potem przejżenie szczególowe rozdziałów 3czytanie od deski do deski 4. powtórne przejrzenie. To daje dobre wyniki.

A ja nie chciałbym robić tych filmików "pierwszą" metodą, która jest mało efektywna. Jak już mam się namęczyć to chciałbym, aby uczestnicy jak najwięcej i jak najszybciej sie nauczyli na tym kursie i żeby ich życie pozytywnie sie zmieniło tak jak moje. Twoje materiały szkoleniowe, które dostalismy na szkoleniu 5 czerwca są bardzo dobre i genialnie tłumaczą zakładanie bloga itd.. Ja np. nie miałem kłopotów z założeniem swojego bloga.

Nad zmiana nicka się jeszcze zastanowię, bo muszę przyznać, ze jestem do niego przywiązany, ponieważ posługuję się nim na wszystkich forach.

Kamil Kuczyński

Filmy dla WWW

napisane: 8 Lip 2009, o 22:33

Część Kamil,

Ale za około miesiąc będę chciał nagrać swoje pierwsze szkolenie z zarządzania sobą w czasie. No i niestety nie wiem od czego zacząć i jak się do tego zabrać. Na razie mam program Camtasia, a kolejne pytania się narodzą jak już będę z niego korzystał.

Świetnie! Ruszasz ze szkoleniami. Doskonale. Moja platforma szkoleniowa (nad którą trwają prace) rusza niebawem, więc mam nadzieję, że Twoje pliki również tam zawitają. Choć nie ukrywam, że nie będzie to druga ekademia.pl, czyli targowisko szkoleń. Każde szkolenie będę osobiście umieszczał na platformie. Nie krytykujcie nawet jeszcze tego pomysłu - przyjdzie na to czas ;)
A jeśli chodzi o Camtasia, to będę miał dla Ciebie (i zapewne nie tylko dla Ciebie) "małą" niespodziankę, ale o tym... już wkrótce.

Twoje materiały szkoleniowe, które dostalismy na szkoleniu 5 czerwca są bardzo dobre i genialnie tłumaczą zakładanie bloga itd.. Ja np. nie miałem kłopotów z założeniem swojego bloga.

6 czerwca :D Dziękuję, Kamil, za te słowa. Niezmiernie mnie cieszą.

Nad zmiana nicka się jeszcze zastanowię, bo muszę przyznać, ze jestem do niego przywiązany, ponieważ posługuję się nim na wszystkich forach.

Oczywiście, zrozumiałe. Zawsze jednak możesz mieć imię, nick i nazwisko :mrgreen:

Awatar użytkownika
Administrator

napisane: 9 Lip 2009, o 13:52

Świetnie! Ruszasz ze szkoleniami. Doskonale.

Też tak uważam.:)

Moja platforma szkoleniowa (nad którą trwają prace) rusza niebawem, więc mam nadzieję, że Twoje pliki również tam zawitają. Choć nie ukrywam, że nie będzie to druga ekademia.pl, czyli targowisko szkoleń. Każde szkolenie będę osobiście umieszczał na platformie. Nie krytykujcie nawet jeszcze tego pomysłu - przyjdzie na to czas ;)
A jeśli chodzi o Camtasia, to będę miał dla Ciebie (i zapewne nie tylko dla Ciebie) "małą" niespodziankę, ale o tym... już wkrótce.

Mam nadzieje, że ta niespodzianka z Camtasia będzie już niedługo.:)
W sumie jestem ciekawy jak to zrobisz czasowo, bo to trochę będzie zajmowało czasu. Ale sam pomysł jest dobry, bo zapewni wysoką jakość szkoleń.
Na platformę również czekamy:)

Oczywiście, zrozumiałe. Zawsze jednak możesz mieć imię, nick i nazwisko :mrgreen:

I tak możemy zrobić. Ja jestem jak najbardziej za.:)

Kamil Kuczyński

Kamil i grafika ;-)

napisane: 9 Lip 2009, o 19:13

Mam nadzieje, że ta niespodzianka z Camtasia będzie już niedługo.

Bardzo niedługo :mrgreen:

Nick masz już nowy - zresztą co tam pisać, widać przeca, hehe.

Awatar użytkownika
Administrator

Postprzez Elżbieta Kalinowska
napisane: 9 Lip 2009, o 23:22

o fajnie platforma szkoleniowa się szykuje...
Jeśli alternatywa dla ekademii to już się cieszę

Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Wróć do Grafika