Niedawno założyłem konto w Google Analytics i mam małe pytanko. Codziennie robię coś na stronie, wchodzę na nią - sprawdzam różne rzeczy. Czy w statystyki zapamiętały mój komputer (numer IP) i nie biorą go pod uwagę przy opracowywaniu wyników? Czy też wyniki są zafałszowane moimi odwiedzinami?
Przeniesiono z działu Pytania i wątpliwości
Paweł
9 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Cześć,
Jeśli nie zakładałeś filtrów (a przypuszczam, że nie) to statystyki uwzględniają również Twoje wejścia, czyli sam fałszujesz statystyki.
Napisz z jakiego dostępu do Sieci korzystasz wprowadzając zmiany w swoim sklepie - masz stały IP, czy za każdym razem inny (dynamiczny). A może korzystasz z różnych komputerów? Od tego zależy jak należy ustawić filtr.
Filtrowanie adresów IP można ustawić dosyć łatwo. Z filtrowaniem ruchu z dynamicznych IP jest trochę zabawy.
Jeśli nie zakładałeś filtrów (a przypuszczam, że nie) to statystyki uwzględniają również Twoje wejścia, czyli sam fałszujesz statystyki.
Napisz z jakiego dostępu do Sieci korzystasz wprowadzając zmiany w swoim sklepie - masz stały IP, czy za każdym razem inny (dynamiczny). A może korzystasz z różnych komputerów? Od tego zależy jak należy ustawić filtr.
Filtrowanie adresów IP można ustawić dosyć łatwo. Z filtrowaniem ruchu z dynamicznych IP jest trochę zabawy.
Believe the Unbelievable
Tworzenie, modernizacja i optymalizacja stron WWW
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 435
- Miejscowość: Poznań
Dzięki za zwięzłą odpowiedź. Korzystam cały czas z mojego komputera, czyli zakładam że mam stały IP. Właśnie ustawiłem filtr na mój komputer więc już statystyki powinny być wiarygodne 
-

MichaelloClass - Posty: 151
- Miejscowość: Łódź
MichaelloClass napisał(a):Korzystam cały czas z mojego komputera, czyli zakładam że mam stały IP.
Twoje założenie może być słuszne, a może być błędne - to zależy od Twojego dostawcy Internetu (ISP). Jeśli korzystasz przez ADSL to prawdopodobnie masz jednak dynamiczny adres IP. Nie chodzi u o adres lokalny w LAN tylko o adres publiczny, widziany przez inne komputery w Internecie.
Najprostszy sposób sprawdzenia czy masz stały adres publiczny, to odwiedzanie od czasu do czasu serwisu http://whatismyip.com/ i porównanie wyświetlonego tam adresu z tym, który był ostatnio - który wpisałeś do filtra Google Analytics.
W najpopularniejszych usługach dostępu do Internetu: Neostradzie i Netii adresy są przydzielane dynamicznie - najczęściej na max. 24h.
Jeśli o tym wszystkim wiesz, to przepraszam za zwrócenie uwagi na oczywiste oczywistości
Believe the Unbelievable
-

Jeżeli używasz Firefoxa i masz zainstalowany dodatek AdBlock (do blokowania reklam), to możesz zablokować wykonywanie skryptu GA tylko dla Twojej strony. Tak adres IP (jeśli się zmienia) nie będzie miał wpływu na wynik.
Pozdrawiam,
Michał
Pozdrawiam,
Michał
- Michał Otroszczenko
- Miejscowość: Warszawa
Sprawdziłem i jest ten sam numer IP co poprzednio, jutro też sprawdzę ale jest już OK chyba.
-

MichaelloClass - Posty: 151
- Miejscowość: Łódź
Jakoś się tym nie przejmowałem, że niektóre wejścia są moje w statystykach. W sumie nie wiedziałem, że można to wykluczyć. W wolnej chwili wykluczę siebie ze statystyk. Będę musiał skorzystać z ciastka, bo mam zmienne IP.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Paweł Landzberg napisał(a):Jakoś się tym nie przejmowałem, że niektóre wejścia są moje w statystykach.
Jeśli Twoje wejścia są niewielkim ułamkiem ogólnej liczby wizyt, to rzeczywiście mają niewielki wpływ na statystyki. Jeśli jednak witryna dopiero startuje, to jej właściciel może generować nawet ponad 90% ruchu. Zależy kto, do czego i jakich statystyk potrzebuje.
Jeśli wiesz w jaki sposób i na jakie strony wchodzisz, i bierzesz na to poprawkę w statystykach, to nie potrzeba tego ruchu wyłączać.
Paweł Landzberg napisał(a):Będę musiał skorzystać z ciastka, bo mam zmienne IP.
Tutaj masz instrukcję od Googla jak wykluczyć ze statystyk własny ruch w serwisie za pomocą ciastek.
Believe the Unbelievable
-

Właśnie bloga nowego otworzyłem i często na nim siedzę, dlatego chcę sobie wykluczyć moje wejścia. Nie będę musiał brać poprawek na swoje wejścia - wygodniej w obserwacji jest.
Wczoraj sobie poszperałem i też znalazłem tę instrukcję. Dziś zadziałam coś w tym kierunku.
Wczoraj sobie poszperałem i też znalazłem tę instrukcję. Dziś zadziałam coś w tym kierunku.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
9 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Wróć do Google Analytics i inne statystyki
-