co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
jeśli chcesz prowadzić skuteczny ebiznes, bez statystyk nie będzie to możliwe

Witajcie,

Jestem początkowym pozycjonerem, zaczynam bawić się Google Analytics i mam taki oto problem:
muszę sprawdzić efektywność domen, które automatycznie przekierowują na inną interesującą mnie domenę.
Mam wpisany kod śledzenia na stronie którą badam. Wiem, że w menu po lewej stronie mam przycisk: "źródła odwiedzin" ale one pokazują mi tylko strony, które mnie nie interesują (nie te wykupione i badane przeze mnie). Czy mam możliwość ustawienia w Google Analytics czegoś takiego, abym mógł badać i robić statystyki z której wykupionej domeny najwięcej jest wejść na tą moją docelową domenę?

mam nadzieję, że mnie zrozumiecie :).

czekam na odpowiedzi

Filip

Filip Otmianowski

Twoje domeny?

Postprzez Paweł Landzberg 24 Maj 2010, o 10:07

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Pytanie czy mowa o Twoich domenach?? Faktycznie trochę niejasno napisałeś. Czy może chodzi Ci o wejścia z domen, które mają przekierowanie 301 na Twoją domenę? Ogólnie wejścia z innych domen masz w zakładce "witryny odsyłające".

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

rozwinięcie tematu

Postprzez Filip Otmianowski 24 Maj 2010, o 18:13

Spróbuje jeszcze raz wyjaśnić o co mi chodziło :)
Badam stronę mojego znajomego. Ma on firmę, która ma stronę internetową, ale ma też wykupionych dużo domen takich, że jak się je wpisze do paska adresu to automatycznie przekierowuje na tą stronkę (faktycznie, może to jest przekierowanie 301, ale nie jestem na 100% pewny). Ja mam za zadanie sprawdzić efektywność tych wykupionych domen, czyli muszę sprawdzić z których domen najwięcej jest wejść na stronę docelową. Znajomy chce wiedzieć, które domeny warto utrzymywać (i dalej płacić za nie), a z których nie ma w ogóle wejść i nie warto dalej im przedłużać umowę.

Wiem, że w zakładce "witryny odsyłające" mam adresy domen, z których mam wejścia na moją docelową stronę. Ale niestety nie ma wśród tych stron odsyłających tych mnie interesujących (te które muszę przebadać). Może związane jest to z tym, że jeszcze nikt nie wszedł z tych domen opłaconych na moją domenę docelową :). Bo ja zacząłem obserwację dopiero tydzień temu. Może to jeszcze za krótki okres, aby zaobserwować wejścia z tych opłaconych domen. (z innych domen to mi się pojawiają odnośniki).

A czy jak mam raport w zakładce "źródła odwiedzin" to mogę gdzieś sprawdzić kto dokładnie odwiedził moją stronę? Jakiś adres IP czy coś?

dzięki za odpowiedź

Filip Otmianowski

Chyba juz wiem o co chodzi

Postprzez Paweł Landzberg 25 Maj 2010, o 10:49

Najprawdopodobniej jest to przekierowanie 301. Nie zbadasz tego poprzez Analytics. Ale wpadł mi do głowy pomysł, dzięki którego można by sprawdzić te domeny. Najpierw do każdej z domen do strony głównej podczepiamy osobne kody Analytics. Następnie na stronie głównej robimy przekierowanie, które jest realizowane przykładowo po 5 sekundach od wyświetlenia strony (treść strony może być przykładowo: za chwilę zostaniesz przekierowany). Dlaczego trzeba odczekać parę sekund? Ano po to, aby Analytics zanotował, że ta strona została odwiedzona. Następnie możesz sprawdzić w statystykach Analytics poszczególnych domen czy były jakieś odwiedziny. Ilość odwiedzin jest równoznaczna z przekierowaniem z danej domeny na domenę docelową. Ale wymyśliłem :D Myślę, że można spróbować.

Odnośnie źródła odwiedzin to raczej nie ma segregacji po IP, jednak masz tam odwiedziny nowe i powracające (osób z takim samym IP). Masz też gdzieś w sekcji Uzytkownicy mapę skąd wchodzili odwiedzający.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

kody źródłowe

Postprzez Filip Otmianowski 25 Maj 2010, o 13:52

Generalnie myślę, że masz dobry pomysł ale jedno mnie zastanawia. Bo sytuacja mamy taką:
jest jedna główna strona(która ma konkretną nazwę - domenę), która ma jeden kod źródłowy do którego wklejam kod śledzenia z Googla Analyticsa. Natomiast te inne wykupione domeny (których na razie analizuję 20) mają za zadanie automatycznie przekierowywać na tą moją główna stronę(po wpisaniu ich nazwy w pasku adresu lub w wyszukiwarce). Te domeny nie mają zbudowanych stron, gdzie mógłbym umieścić kod śledzenia wygenerowany w Analyticsie. Ale może się nie znam i te domeny mimo, że nie mają swoich stron, to mają jakieś kody źródłowe umieszczone gdzieś na jakimś serwerze...

dzięki za pomysł, ja sprawdzę czy da się ten pomysł wykorzystać i dam Ci znać.
Tymczasem jak coś innego wpadnie Ci do głowy to będę wdzięczny za porady :)

pozdrawiam

Filip Otmianowski

Filipie,

To, co proponuje Paweł to jest dobra metoda, choć nie jedyna - jedna z dwóch możliwych.

Drugą jest modyfikacja przekierowania 301 we wszystkich domenach pomocniczych:

Kod: Zaznacz wszystko
RewriteRule ^/?(.*)/?$ http://domena-glowna.pl/?s=domena-pomocnicza.pl [R=301,L]

lub
Kod: Zaznacz wszystko
RewriteRule ^/?(.*)/?$ http://domena-glowna.pl/$1?s=domena-pomocnicza.pl [R=301,L]

Wtedy w Google Analytics głównej domeny będziesz widział skąd są wejścia w raporcie: Zawartość -> Najlepsza treść
Kiedy posortujesz wyniki alfabetycznie wg. kolumny Strona.

Tak czy inaczej musisz wprowadzić zmiany w katalogu każdej domeny pomocniczej - albo zmieniasz plik główny, albo .htaccess

Zabiegi takie są konieczne, ponieważ przekierowanie 301 nie modyfikuje wartości zmiennej serwera HTTP_REFERER, a jedynie status odpowiedzi/komunikatu zwrotnego serwera. Dlatego trzeba sztucznie dowiedzieć się, że takie przekierowanie nastąpiło.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

podjęcie próby

Postprzez Filip Otmianowski 26 Maj 2010, o 08:11

Dziękuje za odpowiedzi,
spróbuje zrobić tak jak piszecie,
będę kombinował :) i dam znać.

pozdrawiam

Filip Otmianowski

piwik

Postprzez Head 7 Paź 2010, o 21:46

a może spróbuj podłączyć inne statystyki pod te strony dla siebie ? może piwik np ?

Bukmacherzy boją się rzeczowych informacji. Unikalne i dobre wiadomości, insider info to inne niż zwykle Typy Bukmacherskie, które nie mogą przejść Twoim oszczędnościom obojętnie.
Head

Witryny

Postprzez leonardo01 25 Lis 2011, o 19:35

Dokladnie w zakladce jest podane jakie witryny odsylaja, z jakiego regionu, z jakiego systemu operacyjnego.
Fajna sprawa, co do aktualnosci to roznie to bywa.

leonardo01

Wróć do Google Analytics i inne statystyki