co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
jeśli chcesz prowadzić skuteczny ebiznes, bez statystyk nie będzie to możliwe

Troszkę sobie poobserwowałem i zauważyłem dwie rzeczy, które Analytics źle pokazuje w moim przypadku.

Pierwsza to jak wchodzę na jedną z moich stron bezpośrednio (łatwo można zauważyć to bo jest nowa, nie wiem jak na reszcie stron jest) to odwiedziny nie są pokazane w "bezpośrednich wejściach" tylko w "wyszukiwarkach" na hasło "site:mojadomena.pl".

Drugą jest miejsce skąd pochodzi odwiedzający. Mieszkam sobie spokojnie na pomorzu a w Analytics spokojnie pokazuje mi, że odwiedziny są z Poznania.

Spotkał się ktoś z Was z takimi zakłamaniami?

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Re: Fałszywe informacje w Google Analytics

Postprzez MateuszKowalski 4 Lut 2010, o 13:07

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Ja spotkałem się z czymś takim, że Analytics, Website Optimizer i impleBOT/Ekademia podają różne dane.

Anayltics podaje inną ilość wejść na stronę z konwersją, Website Optimizer jeszcze inną, a na liście w impleBOT, czy w Ekademii w ilości sprzedanych produktów, jeszcze jest inna ilość osób, które wykonały akcję. ;)

Po prostu zdarza się, że czasem narzędzia "guglowskie" nie zliczają wszystkich wejść na stronę, a czym to jest spowodowane, tego nie mam pojęcia.

MateuszKowalski

Mi się zdarzyło, że Google Analytics nalicza ruch do innej strony w ramach mojego konta Google Analytics. Np. Wejścia z tego forum na jedną stronę mojego Klienta, której nigdy tutaj nie linkowałem!!

Przypuszczam, że serwery bywają przeciążone i nie nadążają naliczać wszystkich wejść poprawnie. W końcu to nie za szybki javascript.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Ja również zauważyłem nieścisłości w naliczaniu odwiedzin przez Google An. Ale nie zwracałem na to uwagi zbytnio. Wydaje mi się że wszystkie statystyki naliczają odwiedziny w przybliżeniu, nie tylko Google An.

Tworzę serwisy internetowe i systemy CMS: tworzenie stron internetowych
Mój sklepik: Torebki damskie
Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

co powoduje złe zliczanie

Postprzez gooral 17 Maj 2010, o 17:29

1. Zależy gdzie jest "główna baza" IP, mieszkam w Grudziądzu, mam neo na linii TP, a lokalizacja jest ustawiona na Bydgoszcz- tam pewnie jest jakiś główny serwer TP.
2. Noscript w Firefoxie- jak ma ktoś włączony, to możecie sobie pomarzyć o zliczeniu przez GA- to dla tych co nie wiedzą, przepraszam za OT.
3. Możliwe, że przeglądarka, szuka adresu strony w Google i na nią w ten sposób wchodzi. Jak wpisze w Firefoxa ebiznesy to wejdę na ebiznesy.pl - problem tylko z punktu GA, że wszedłem przez google- zrobił to za mnie Firefox. Nie wiem jak jest w przypadku wpisania strony w sposób, np. www.ebiznesy.pl a nie http://ebiznesy.pl czy Ff szuka to w google czy też sam uzupełnia.
4. Wyłączona obsługa cookies albo ich skasowanie.
To tyle, co ja mam do powiedzenia w tej sprawie.

Pozdrawiam,
Łukasz Góralski
Projektowanie stron WWW
gooral

Miejscowość: Grudziądz

to nie błąd

Postprzez Sylwek Kalinowski 20 Sie 2011, o 15:06

Paweł Landzberg napisał(a):Troszkę sobie poobserwowałem i zauważyłem dwie rzeczy, które Analytics źle pokazuje w moim przypadku.

Pierwsza to jak wchodzę na jedną z moich stron bezpośrednio (łatwo można zauważyć to bo jest nowa, nie wiem jak na reszcie stron jest) to odwiedziny nie są pokazane w "bezpośrednich wejściach" tylko w "wyszukiwarkach" na hasło "site:mojadomena.pl".

Drugą jest miejsce skąd pochodzi odwiedzający. Mieszkam sobie spokojnie na pomorzu a w Analytics spokojnie pokazuje mi, że odwiedziny są z Poznania.

Spotkał się ktoś z Was z takimi zakłamaniami?

To nie musi być błąd. Znaczenie ma czas między tym kiedy wchodziłeś poprzez wyszukiwarkę a kiedy poprzez wpisanie ręczne adresu. Jeżeli zrobiłeś to w miarę krótkim czasie (niestety nie pamiętam ile to jest obecnie) to google uznaje że ten ruch de fakto pochodzi właśnie z wyszukiwarki.

pozdrawiam,
Sylwek
http://www.SukcesAukcjonera.pl

Awatar użytkownika
Sylwek Kalinowski

Wróć do Google Analytics i inne statystyki