Witam
Jedno Pytanko - poprzez "darmowy kurs pozycjonowania" odkryłem narzędzie https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal mam jednak wątpliwości co oznaczają wyniki... Mianowicie wybieram aby wyniki były dopasowane do jezyka polskiego i Polski, następnie w polu wpisuję słowo kluczowe np. "love" i mam wyniki "Liczba lokalnych operacji wyszukiwania: sierpnia" - ok 5 mln to co oznacza wynik? że w google na stronach kategorii polski wpisano w wyszukiwarkę słowo "love" 5 mln razy? czy że znlaleziono 5 mln stron zawierających to słowo? czy jeszcze coś innego?
17 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Oznacza to, że przybliżona liczba wyszukiwań ze słowem "love" wynosi w Polsce 5 mln - jest to jednak przybliżona nazwa tego słowa. Jeśli chcesz wiedzieć ile mniej więcej było wyszukiwań dokładnie na wyraz "love" to po prawej masz "typ dopasowania i wybierz dokładnie - oznacza to, że w wyszukiwarkę było wpisane tylko słowo "love" (tu już masz nieco ponad 60 tys wyszukiwań).
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Dzięki za odpowiedź. A powiedz proszę co oznacza przybliżona wartość? czy brane są pod uwagę tylko błędy w pisowni danego słowa np lowe, lovi itp. czy może brane jest pod uwagę dane słowo w jakiejś dłuższej frazie lub taki układ liter w dłuższym słowie?
No i kolejna niewiadoma to "niewystarczające dane", które pojawiają się przy różnych słowach (szczególnie dla katergorii polski) - czy to oznacza, że było ich tak mało, czy należy to traktować dosłownie?
No i kolejna niewiadoma to "niewystarczające dane", które pojawiają się przy różnych słowach (szczególnie dla katergorii polski) - czy to oznacza, że było ich tak mało, czy należy to traktować dosłownie?
- alphazone
Ok postaram się trochę bardziej przybliżyć to narzędzie.
Tak więc do dzieła. Wszystkie te wyniki są to przybliżone wartości, zawsze są jakieś wahania a program liczący te wyszukiwania nie jest idealny przecież
Jeśli chodzi o tym dopasowania. Mamy 4. Pierwszy to "zbliżone". Najlepiej opisać to na przykładzie. Jeśli wpiszesz "love" to masz 5 mln wyników. Brane są pod uwagę wszystkie wyszukiwania, które nie są w cudzysłowiu i w których występuje to słowo lub jego synonim. Np.:
- poezja love
- co to jest love
- książki o miłości love
- coś tam lowe
Wszystkie te przykłady zaliczają się do słowa "love".
Następny typ: fraza. Tu nie ma dużo co filozofować. Są to dokładne frazy, muszą być w określonej kolejności, ale mogą też występować inne dodatkowo wyrazy. Np. dla frazy "używane książki":
- tanie używane książki
- gdzie kupić używane książki
- używane książki promocja
Każda z tych wyszukiwań znajdzie się w liczniku frazy "używane książki". Natomiast następujące przykłady nie będą zaliczone, gdyż kolejność nie jest taka sama:
- używane tanie książki
- książki używane
- książki mało używane
Kolejny typ: dokładne. Są to dokładne słowa lub frazy w określonej kolejności bez żadnych dodatkowych słów. Np. dla frazy "tynki gipsowe" naliczone będą tylko następujące wyszukiwania:
- tynki gipsowe
Każda inna kombinacja nie będzie zliczona, np.:
- tynki gipsowe dom
- tynkowanie tynki gipsowe
Ostatni typ: wykluczenie. Jest on już bardziej przydatny do samego AdWords, gdyż pokazuje dodatkowe zaproponowane słowa dla wybranej frazy - można je wykluczyć przy kampanii reklamowej, aby wyszukiwania z tymi słowami nie wyświetlały naszej reklamy.
Z kolei "niewystarczające dane" pojawiają się zwykle przy mało popularnych frazach. Jest ich wtedy mało lub jeśli napisane jest tak w ostatnim miesiącu to dane nie zostały jeszcze zebrane (zwykle na początku miesiąca jest tak).
Tak więc do dzieła. Wszystkie te wyniki są to przybliżone wartości, zawsze są jakieś wahania a program liczący te wyszukiwania nie jest idealny przecież
Jeśli chodzi o tym dopasowania. Mamy 4. Pierwszy to "zbliżone". Najlepiej opisać to na przykładzie. Jeśli wpiszesz "love" to masz 5 mln wyników. Brane są pod uwagę wszystkie wyszukiwania, które nie są w cudzysłowiu i w których występuje to słowo lub jego synonim. Np.:
- poezja love
- co to jest love
- książki o miłości love
- coś tam lowe
Wszystkie te przykłady zaliczają się do słowa "love".
Następny typ: fraza. Tu nie ma dużo co filozofować. Są to dokładne frazy, muszą być w określonej kolejności, ale mogą też występować inne dodatkowo wyrazy. Np. dla frazy "używane książki":
- tanie używane książki
- gdzie kupić używane książki
- używane książki promocja
Każda z tych wyszukiwań znajdzie się w liczniku frazy "używane książki". Natomiast następujące przykłady nie będą zaliczone, gdyż kolejność nie jest taka sama:
- używane tanie książki
- książki używane
- książki mało używane
Kolejny typ: dokładne. Są to dokładne słowa lub frazy w określonej kolejności bez żadnych dodatkowych słów. Np. dla frazy "tynki gipsowe" naliczone będą tylko następujące wyszukiwania:
- tynki gipsowe
Każda inna kombinacja nie będzie zliczona, np.:
- tynki gipsowe dom
- tynkowanie tynki gipsowe
Ostatni typ: wykluczenie. Jest on już bardziej przydatny do samego AdWords, gdyż pokazuje dodatkowe zaproponowane słowa dla wybranej frazy - można je wykluczyć przy kampanii reklamowej, aby wyszukiwania z tymi słowami nie wyświetlały naszej reklamy.
Z kolei "niewystarczające dane" pojawiają się zwykle przy mało popularnych frazach. Jest ich wtedy mało lub jeśli napisane jest tak w ostatnim miesiącu to dane nie zostały jeszcze zebrane (zwykle na początku miesiąca jest tak).
-

No dobrze, ale wyszukując odpowiednie słowa kluczowe dla naszej strony który typ dopasowania powinniśmy brać pod uwagę?
Czy tylko "DOKŁADNE"? Czy raczej "FRAZY"?
Czy tylko "DOKŁADNE"? Czy raczej "FRAZY"?
-

ganganeira - Posty: 15
- Miejscowość: Wrocław
Zdecydowanie najlepiej jest wybierać typ "Dokładnie", bo... jest najdokładniejszy
Wpiszesz jakieś słowo lub frazę i zostaną wyświetlone wyniki tylko dla tego słowa lub danej frazy. Nie będą brane pod uwagę, żadne dodatkowe słowa, które mogą się pojawić w wyszukiwaniu, a na które nie chcemy pozycjonować.
Wpiszesz jakieś słowo lub frazę i zostaną wyświetlone wyniki tylko dla tego słowa lub danej frazy. Nie będą brane pod uwagę, żadne dodatkowe słowa, które mogą się pojawić w wyszukiwaniu, a na które nie chcemy pozycjonować.-

Dziękuję Pawełku
, tak zrobiłam i wyszło mi przydatnych... aż 323 fraz!
I co teraz? Wziąć kilka najpopularniejszych, na które będę pozycjonować 100 lat oraz kilka "ze środka", które jeszcze mają jakieś sensowne ilościowo wejścia na miesiąc, ale konkurencja jest na nie mniejsza?
Ile sztuk fraz powinnam na początek pozycjonować? Trzy, pięć, a może dziesięć?
Jestem na razie zielona - to moja pierwsza strona...
, tak zrobiłam i wyszło mi przydatnych... aż 323 fraz!I co teraz? Wziąć kilka najpopularniejszych, na które będę pozycjonować 100 lat oraz kilka "ze środka", które jeszcze mają jakieś sensowne ilościowo wejścia na miesiąc, ale konkurencja jest na nie mniejsza?
Ile sztuk fraz powinnam na początek pozycjonować? Trzy, pięć, a może dziesięć?
Jestem na razie zielona - to moja pierwsza strona...

-

Wyświetlona ilość fraz nie zależy od typu dopasowania. Tym dopasowania zmienia tylko ilość wyszukiwań (ogólna liczba wyszukiwań oraz z ostatniego miesiąca). Jeśli widzisz tam komunikat "niewystarczające dane" to oznacza, że ilość wyszukiwań jest tak mała, że Google się nie fatyguje, żeby to zliczać lub dane nie są jeszcze zebrane (z ostatniego miesiąca najczęściej - na początku miesiąca często jest tam taki komunikat).
Jeśli chodzi o wybór fraz to wybierz kilka, które są najważniejsze dla Ciebie. Zwróć przy tym uwagę na statystykę "konkurencja reklamodawcy" - im wyższa tym trudniej pozycjonować.
Jeśli chodzi o wybór fraz to wybierz kilka, które są najważniejsze dla Ciebie. Zwróć przy tym uwagę na statystykę "konkurencja reklamodawcy" - im wyższa tym trudniej pozycjonować.
-

Dzięki za pomoc.
A na jakiej stronie mogę sprawdzić pozycję mojej strony w google na wybrane frazy kluczowe?
A na jakiej stronie mogę sprawdzić pozycję mojej strony w google na wybrane frazy kluczowe?
-

17 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość