Witam.
Rozkręcam jedno hobbystyczne forum, z którego nie liczę na jakiś dochód. Nie chcę też w nie inwestować, jednak jakoś rozreklamować trzeba. Ile userów może mi przynieść dobrze skonfigurowana kampania adwordsowa za 250PLN? Nie chodzi mi tu o podanie konkretnej liczby, tylko po prostu średnio ilu ich mogę się spodziewać?
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Wszystko zależy, od niszy i konkurencyjności słów.
Poza tym odwiedzający stronę www != user na forum.
Twoje forum jeszcze musi być atrakcyjne dla Świerzych osób które je odwiedzają. Bez ciekawego contentu będzie ciężko przyciągnąć nowe osoby.
6 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-

Jakub Lewek - Posty: 30
- Miejscowość: Gorlice
levus napisał(a):Ile userów może mi przynieść dobrze skonfigurowana kampania adwordsowa za 250PLN? Nie chodzi mi tu o podanie konkretnej liczby, tylko po prostu średnio ilu ich mogę się spodziewać?
Wszystko zależy, od niszy i konkurencyjności słów.
Poza tym odwiedzający stronę www != user na forum.
Twoje forum jeszcze musi być atrakcyjne dla Świerzych osób które je odwiedzają. Bez ciekawego contentu będzie ciężko przyciągnąć nowe osoby.
-

krystian piątek - Posty: 605
- Miejscowość: Kielce
Nie można określić tak od góry ile za 250zł będziesz miał klików. Po pierwsze ma znaczenie konkurencyjność słów (czyli na słowo np.: marcin michalski blog klik może kosztować 5groszy, a na słowo projektowanie stron WWW 6zł). Po drugie ilość wejść na Twoje forum, wcale nie oznacza, że ktoś się na nim zarejestruje. Po trzecie jakość tekstów reklamowych i dobór odpowiednich słów kluczowych mają duże znaczenie.
T. Jeziorski | iTSOLUTIONS by SPLEEN | Projektowanie stron WWW i e-Marketing | biuro@spleen.com.pl | +48 660-685-064
-

it-spleen - Posty: 697
- Miejscowość: Tarnowskie Góry
Optymistyczny przypadek dla niezbyt konkurencyjnej branzy:
50 gr za klik. 250zl = 500 klikniec (wejsc). konwersja typowa dla wiekszosci rzeczy w necie = 1%, maxymalna = ok. 5%, co daje 5 - 25 zalozonych kont.
cuda sie zdarzaja i mozesz miec kliki za np. 10 groszy, a konwersje na poziomie 20% dla jakiegos super ciekawego forum, ale jesli nie jestes o tym przekonany, to na to nie licz.
50 gr za klik. 250zl = 500 klikniec (wejsc). konwersja typowa dla wiekszosci rzeczy w necie = 1%, maxymalna = ok. 5%, co daje 5 - 25 zalozonych kont.
cuda sie zdarzaja i mozesz miec kliki za np. 10 groszy, a konwersje na poziomie 20% dla jakiegos super ciekawego forum, ale jesli nie jestes o tym przekonany, to na to nie licz.
Moje porady mają jeden cel - osiągnięcie przez Ciebie sukcesu w Internecie. Niezbędna jest więc promocja firmy. Nie musi ona jednak być płatna! Kliknij link, by przeczytać szczegóły. W innym moim artykule przeczytasz, jak podnieść wydajność komputera, dzięki czemu zaoszczędzisz mnóstwo czasu na codziennym używaniu systemu!
-

Krzysztof Trynkiewicz - Posty: 461
Co do przekonania, to jestem pewien że tematyka będzie ciekawa bo choć są tego typu fora w Polsce to nie są utrzymywane w tym klimacie w jakim ja chce je zrobić a i ich administratorzy zbytnio nie zajmują się ich rozwojem. Nisza jednak jest mało dochodowa i forum jak już napisałem będzie miało cel raczej hobbystyczny (jest powiązane z moją pasję). Co do 25 osób, to powiem szczerze, że jest to opinia pozytywna. Biorąc pod uwagę że 10 osób by się udzielało, rozwinęły by się ciekawe tematy i dyskusje. Wydaje mi się, że akurat w tej niszy ludzie mówili by o tym forum wśród znajomych. 
-

Jakub Lewek - Posty: 30
- Miejscowość: Gorlice
Jeśli to forum jest nowe i nie ma tam zbytnio treści i aktywnych użytkowników, którzy codziennie coś piszą to konwersja może wynieść nawet 0%. Ludzie nie zapisują się gdzieś, gdzie nic nie ma, bo po co?
-

Paweł Landzberg - Posty: 2428
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
6 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość