co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
użyteczność stron internetowych - czyli o tym, jak budować serwisy przyjazne użytkownikom

Usability

Postprzez Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka 3 Paź 2008, o 09:51

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Cześć Admin,
Mógłbyś objaśnić szerzej, co to jest to "usability"? Z tego co ja wiem:
W funkcjonalności lub też inaczej mówiąc użyteczności ( nawet bardziej pasuje do ang. terminu) chodzi o to żeby każda strona i podstrona miała wszystko co trzeba na swoim miejscu. Czyli logo firmy z reguły w prawym górnym rogu będące linkiem do strony głównej, menu główne po lewej stronie ( zazwyczaj), i na każdej podstronie powinno byc w tym samym miejscu; stopka - wiadmo na dole strony. Użyteczność to również_wydaje mi się_wykonanie tego czego sie da w CSS _po to żeby strona mogła się szybciej załadować ( internauci coraz bardziej się niecierpliwią na długie ładowanie), np. zastosowanie CSS przy tworzeniu głównych elementów nawigacyjnych na stronie zamiast animacji Flash, itp.
Możesz dorzucić parę cennych wskazówek?
dzięki
pozdr
krzywy-senior

Jest sposób, żeby zwiększyć odwiedziny Twojej strony internetowej!

Wybierz najlepszą domenę!
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Re: Usability

Postprzez Paweł Landzberg 3 Paź 2008, o 12:39

Za duzo to nie wiem o usability, ale wrzuce swoje 3 grosze :P
Uzytecznosc jest to tworzenie takiego serwisu, aby byl przyjazny internaucie, ktory go odwiedza.
Uzytkownik powinien z latwoscia surfowac po danym serwisie i latwo odnajdywac rzeczy, do ktorych chce sie dostac, a ktore dany serwis zawiera.
Jesli internauci notorycznie wysylaja zapytania o cos, co moga znalezc w witrynie,
oznacza to, ze serwis jest zle zbudowany i ma mala uzytecznosc.

Wysoka uzytecznosc serwisu jest forma automatyzacji obslugi uzytkownika.
Przykladem zwiekszenia uzytecznosci moze byc wyeliminowanie zbednych danych w formularzu rejestracji, z mozliwoscia pozniejszego ich uzupelnienia (korzystajac z ustawien konta). Formularz jest krotszy, przejrzysty i bardziej przyjazny dla uzytkownika.

To tak moim zdaniem co do usability ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Hehe. Jak w temacie.
Przecież większość najważniejszych rzeczy wypisałeś już w poście!
A Plemnik uzupełnił pięknie.

O użyteczności można by napisać fajny artykuł. I zrobię to niebawem na ebiznesy.pl.

Dodam też kilka zdań w temacie:

- linki - użytkownik musi wiedzieć, co jest linkiem, a co nie! Niektórzy o tym zapominają i tak formatują tekst (najczęściej z użyciem CSS), że nie wiadomo, co jest linkiem.... Często najlepiej jest zostawić domyślne formatowanie stosowane od zarania dziejów: niebieskie, podkreślone linki, fioletowe po kliknięciu (odwiedzeniu) strony.

- logo i/lub tagline powinny być równocześnie linkiem do strony głównej - jest to standard, któremu nie warto się przeciwstawiać. Każdy z nas odruchowo klika LOGO, żeby wrócić do strony głównej.

- mapa strony - przydatna nie tylko w pozycjonowaniu. Jeśli użytkownik zgubi się (oczywiście nie powinien, jeśli serwis jest użyteczny!), to mapa da mu wiele ważnych informacji i pozwoli dotrzeć do celu. Ja czasami klikam mapy i tam szukam informacji na różnych serwisach.

Na razie tyle.
Ale rozwijajmy ten wątek koniecznie!!!

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Usability a funkcjonalnosc

Postprzez Paweł Landzberg 3 Paź 2008, o 14:44

Chcialbym jeszcze dodac, iz z tego co wiem to funkcjonalnosc i uzytecznosc to nie to samo.
Aczkolwiek sa to rzeczy powiazane ze soba.

Funkcjonalnosc (ang. functionality) to dodawanie do witryn nowych funkcji (jak sama nazwa wskazuje)
np. moze to byc dodanie do istniejacego systemu sprzedazy, w ktorej platnosc mozna bylo dokaonac tylko przelewem,
dodanie nowej funkcjonalnosci serwisu w postaci platnosc poprzez premium sms,
albo np. dodanie w wyszukiwaniu towaru nowej funkcji w postaci ograniczenia ceny towaru do podanej przez uzytkownika kwoty.
Dodawanie nowych opcji w serwisie zwieksza jego funkcjonalnosc.

Z kolei uzytecznosc (ang. usability) opisana jest pokrotce w poprzednich postach.
Ma ona na celu to, aby uzytkownik sie nie zgubil w serwisie, znalazl to czego chce i w miare szybko to odnajdywal.
Mozna przykladowo zwiekszyc uzytecznosc nowej funkcji premium sms tak aby uzytkownik szybko odnalazl ta opcje, nie mial problemow z jej zastosowaniem oraz aby proces platnosci przebiegal szybko i sprawnie.

To chyba na tyle ;)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Rzućcie okiem na to forum. Moim zdaniem, skrypt phpBB3 jest wprost niewiarygodnie dopracowany!
Jest w zasadzie wszystko. Jest, i to w dodatku na właściwym miejscu.
A jeśli chodzi o panel użytkownika, to np. admin ma wprost niesamowite możliwości konfiguracyjne i wszystkie są odpowiednio nazwane i rozmieszczone.

Właśnie, przyszła mi na myśl kolejna sprawa: informacje na stronie muszą być jasne i klarowne. Muszą być oczywiste dla użytkownika. "Nie każ mi myśleć!" - mówi Ci użytkownik. Trzymaj się tej zasady. Patrz na swój serwis oczami użytkownika (Twojej grupy docelowej).
Nie tylko same informacje muszą być przejrzyście przedstawione. Przyciski, napisy, banery - wszystko musi być jednoznaczne! Przycisk "kontakt" oznacza kontakt z firmą, właścicielem, adminem etc. Każdy inny link musi być jasny i prowadzić dokładnie tam, gdzie użytkownik spodziewa się trafić.

Zrobiłem celowo mały wyjątek na ebiznesy.pl.
Ponieważ mój tagline to: "subiektywnie o e-biznesie ;-]", dlatego pozwoliłem sobie pójść w nieco innym kierunku. Np. menu główne na stronie powinno się nazywać np. NAWIGACJA, MENU, MENU GŁÓWNE etc. Ja nazwałem "KLIKNIJ SOBIE..." Zrobiłem to celowo: portal jest z założenia subiektywny i te detale mają wzmagać to odczucie :mrgreen: . Nie róbcie jednak tego u siebie! Chyba, że macie w tym jakiś cel, jak ja.

Mam dla Was propozycję.
Piszmy wspólnie ten wątek. Jak się bardzo rozwinie i będzie ciekawy (na razie jest rewelacyjnie!), to zrobię z niego artykuł na ebiznesy.pl, podając wszystkich mających znaczący wkład w niego - jako autorów. Dzięki temu, każdy dostanie odrobinę promocji swojej osoby i wybranego swojego serwisu. Co Wy na to?

Awatar użytkownika
Administrator

Usability

Postprzez Paweł Landzberg 3 Paź 2008, o 17:15

Ja tam moge popisac troche ;)
To jest dla mnie dobre cwiczenie, odpowiadajac na pytania sprawdzam swoja wiedze i utrwalam ja sobie :D
Najlepiej gdy ktos zadaje pytania, wtedy moge cos z siebie wykrzesac ;)

Co do uzytecznosci to dobrze jest gdy internauta moze do kazdej informacji, tresci zawartej w serwisie dojsc kilkoma kliknieciami. Lepiej jest gdy uzytkownik dostanie sie do danej tresci kilkoma kliknieciami niz musialby klikac na coraz to nowe linki - to zbyt bardzo przedluza dojscie do celu, a tego nikt nie lubi :)
Mozna to porownac np. do ilosci pokojow w domu :P
Gdybym musial przejsc przez 15 pokoi zeby sie dostac do np. kuchni to cala ta sytuacja by mnie denerwowala, ze wzgledu na ilosc straconego czasu (swoja droga dobrze, ze moj pokoj od kuchni dziela tylko 2 pomieszczenia :D )

Dodatkowo, jesli tworca serwisu chce zmienic wyglad linkow na swojej witrynie, to powinien to zrobic tak (jak wspomnial juz Paweł), zeby uzytkownik wiedzial, ze to sa linki.
Oczywiscie zmianie powinny ulec wszystkie linki w serwisie, nie moze byc kilka rodzajow odnosnikow,
uzytkownik moze byc zdezorientowany i moze nie wiedziec ktore napisy sa odnosnikami, a ktore nie.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Cześc,
Niezły pomysł z tym artykułem w ebiznesach.pl. Ja co prawda swojego serwisu nie mam ( przynajmniej na razie, może się coś kiedyś zmieni?), ale nie mam nic przeciwko żeby "krzywy-senior" zaczął istnieć w sieci.
Miałem dorzucić swoje 3 grosze piszac cos na temat "breadcrumbs". To jest niewątpliwie bardzo ciekawe "usability" strony, ale generalnie wszystko tutaj jest raczej na tak. No chyba, ze ktoś podpowie na jakich stronach i kiedy nie stosować okruszków chleba?
W związku z tym chciałbym cos napisać o "intro" na stronie. Takim intro wykonanym we flashu z dzwiękiem i bajerami kolejno sie pojawiającymi. Jakie argumenty za, a jakie przeciw? Można by pewnie niezłą epopeję napisać na ten temat, jak zresztą na każdy dotyczący usability, ale zeby tak w miare krótko...
Czy są jakieś argumenty ZA ? Przeciwnicy wprowadzen powiedzą stanowczo "NIE". Ale spróbujmy jednak stanąć po stronie zwolenników. No bo w końcu mamy napisać co jest ZA:
- intro , jeżeli juz jest, zawsze powinno pozwalać dac sie ominąć; jakis przycisk typu "pomiń", czy "zamknij", zeby nie wpieniało tych, którzy definitywnie go nie lubią - to ich ugłaska, że tak powiem i chętniej później znowu odwiedzą stronę
- możliwość pominięcia szczególnie dotyczy elementów dżwiękowych, bo one czasami są totalnie niepożądane, np. wszedłeś/ aś na jakąś stronkę w godzinach pracy w biurze, cisza, wszyscy pracują, a tu nagle wybucha intro, a Ty nie umiesz znależć guzika do wyłączenia, bo jest on celowo umiejętnie zakamuflowany, zeby raczej wysłuchac całość
- intro powinno byc dobrze zoptymalizowane , chodzi o długosc wczytywania; bo intro trwające powiedzmy 1 minutę zirytuje nawet tego, który generalnie nie ma nic przeciwko
A PRZECIW?
- intro irytuje, tego kto wszedł na stronę coś szybko znależć, nie będzie więc wysłuchiwał zbędnych fajerweków, wniosek? raczej wykluczone na stronach typowo informacyjnych
- intro nie zawsze idzie w parze z zawartością merytoryczną witryny; czasami dobry grafik zrobi intro, którym chce zakamuflować resztę, i myśli że po takim wejściu smoka reszta jest juz mniej ważna - nic bardziej mylnego, nawet dla laików to będzie ewidentna buła: mało ważny początek odwraca uwagę od ważnego środka
- strona z powalającym intro ( długim, barwnym, śpiewającym) będzie więcej kosztować; firmy jednak liczą sie z kosztami i mogą różnie zareagować - po prostu z tego zrezygnować i tym samym zaoszczędzić np. 600 PLN

Tyle ode mnie.
pozdr

Jest sposób, żeby zwiększyć odwiedziny Twojej strony internetowej!

Wybierz najlepszą domenę!
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Re: Usability

Postprzez Paweł Landzberg 7 Paź 2008, o 21:01

Odnosnie "breadcrumbs" to faktycznie bardzo wygodne rozwiazanie i przydatne w duzych serwisach i portalach.
W malych niekoniecznie musi byc (przeciez ciezko sie zgubic w serisie, ktory ma kilka- kilkanascie stron :P)

Co do intro to chcialbym wrzucic swoje 3 grosze.
Uwazam, iz intro powinno byc wyswietlane przy pierwszym wejsciu internauty do serwisu (dobrze byloby zastosowac "cookie"), gdyz przy kazdym kolejnym razie domyslam sie, ze ten sam uzytkownik nie chce widziec znow intra (bo juz je widzial, wiec po co ogladac to samo lub wylaczac za kazdym razem), tylko zawartosc serwisu.
Intro najlepiej sprawdza sie chyba na stronach klubow i dyskotek (efektowne intro, az zacheca do odwiedzenia klubu ;))

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Dobry temat! Widzę, że każdy ma słuszne uwagi. A krzywy-senior mnie tak zaskoczył - pozytywnie oczywiście!- że buty (konkretnie: kapcie, hehehe) mi spadły. Szacun Brotha!

Jeśli chodzi o "okruchy chleba", to nawet w niewielkich serwisach się przydadzą. Oczywiście jeśli serwis ma 5 podstron i tylko jeden poziom ich zagnieżdżenia - to okruchy nie mają sensu. Ale w przypadku już choćby 2 poziomów - sens jest jak najbardziej. Dodam tylko, że optymalnym miejscem na breadcrumbs jest góra strony - najlepiej pod logo, nagłówkiem, lub nawet na samej górze strony.

Natomiast w kwestii intro mam jedno pytanie do wszystkich: JAKI JEST CEL TAKIEGO INTRO? Hmm?

Jest to fundamentalne i najważniejsze, moim zdaniem, pytanie w temacie intro.

Intro musi mieć konkretny cel. Jeśli go nie ma - jest zbędne. Kropka.
Robienie intra tylko po to, żeby "zbajerować" stronę jest głupotą. W zasadzie wszystkie uwagi krzywego-seniora popieram :mrgreen: Uwagi Plemnika też uważam za słuszne.

Moim zdaniem, intro może mieć sens tylko w wyjątkowych przypadkach, np.:

- strona agencji reklamowej, studia graficznego, jakiegoś graficznego freelancera etc. - wtedy intro może pokazać, na co stać tego kogoś lub firmę i może to mieć sens
    - reklama jakiegoś nowego produktu - jeśli intro Flash'owe będzie super zrobione (zarówno pod względem graficznym, wizualnym, jak i koncepcyjnym!), wtedy może przynieść dobre efekty marketingowe.

I... w zasadzie tyle przychodzi mi do głowy. Niewiele, wiem o tym. Ale naprawdę nie widzę w tej chwili więcej sensownych zastosowań intra!

Awatar użytkownika
Administrator

Przykład zastosowania intra

Postprzez Paweł Landzberg 8 Paź 2008, o 00:14

Intro w praktyce (a nawet 2 intra) - http://www.terminalclub.com/
Cel intra:
- zachecenie odwiedzajacych do skorzystania z oferty (tudziez pojscie na impreze i splukania sie tam :P)
- prezentacja probki co sie dzieje na danej imprezie i jakie sa tam mozliwosci

Swoja droga po obejrzeniu intro z Szubina tworcy zapomnieli o czyms... a mianowicie o przejsciu do strony glownej po intrze.
Ja bynajmniej nie znalazlem wejscia dalej, zeby to zrobic trzeba bylo pominac intro.

To tak tytulem przykladu ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Następna

Wróć do Funkcjonalność / Usability