co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
użyteczność stron internetowych - czyli o tym, jak budować serwisy przyjazne użytkownikom

Cześć,
Spotkałem sie jakiś czas temu z pewną opinią, która mnie osobiście bardzo zdziwiła.
Pewien KTOŚ , z ebiznesem związany o tyle, że ma swoją strone internetową, która promuje jego działalność ( sprzedaż butów, chyba) zadał mi pytanie: po co mi usability?
Trzeba jeszcze powiedzieć, że tę jego stronkę stworzono Mu parę lat temu, i w zasadzie specjalnie nie była modyfikowana - no chyba że jakis tam webmaster wprowadzał Mu ofertę nowego rodzaju obuwia. Owa działalność radzi sobie bardzo przeciętnie. Tyle żeby przeżyć. A potencjał jest, i to spory.
Odpowiedziałem więc temu KOMUŚ, że optymalizując swój serwis, czyli popularnie mówiąc robiąc usability mógłby zyskać więcej niż kiedykolwiek sie spodziewał. Wyda powiedzmy 1000 PLN, co na chwilę obecną wydaje Mu sie sporo, a zyska ...? Zyska wielokrotność tej kwoty , tyle że w perspektywie długoterminowej.
Problem polega na tym, że ów przedsiębiorca, jak zreszta wielu innych, jemu podobnych NIE POTRAFI SOBIE WYOBRAZIĆ TYCH PIENIĘDZY. Niestety ludzie mają jeszcze zbyt mało zaufania do siły rmarketingu internetowego.
Miejmy nadzieję, ze to się bedzie zmieniać. Choc nie stanie sie to od razu.

pozdrawiam
krzywy-senior

Jest sposób, żeby zwiększyć odwiedziny Twojej strony internetowej!

Wybierz najlepszą domenę!
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Tak to już jest z tradycyjnymi przedsiębiorcami ;) Działają w tych sferach, w których się znają. W Internet nie wchodzą, bo uważają, że z tego nie będzie pieniędzy. Nie mają pojęcia jaki drzemie w nim potencjał i dlatego nie inwestują w niego.

Przykład mam niedaleko :P strona firmowa ojca: http://www.landzberg.pl/ jak dla mnie cała jest do wywalenia i do zrobienia od nowa (nie jest również pozycjonowana, więc całkiem nowy strona nie zaszkodzi). Ma ona dobre parę lat a wygląda nadal jak strach na użytkowników :P

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Takie zachowanie i pytania to normalna sprawa - po co zmieniać coś co jest dobre :P

Tylko czasami dobre nie równa się dobrze działające - czyli np. sprzedające.

Ja jakiś czas temu dostałem propozycję przerobienia kilku stron i sklepów aby lepiej "sprzedawały" - prawie się za to zabrałem...zabrakło kilku rzeczy i niestety musiałem to zostawić. Może adminowi kiedyś podrzucę info :)

krzywy-senior - daj linka do tego sklepu z butami, może znajdzie się coś fajnego dla mnie :)

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Miejscowość: Kraków

Zgadzam się z Wami, chłopaki.

Temat użyteczności serwisów WWW w zasadzie jeszcze nie dotarł do Polski. Niby parę firm oferuje taką usługę, ale parę firm na kraj prawie 40-milionowy, to trochę mało :D

Tak czy siak, mamy z bratem pewien plan w tym zakresie i dobrze dla nas, że będziemy niemal pionierami (chyba, że weźmiemy się sami za to zbyt późno, hehehehhehehhe).

Marcin, chętnie łyknę tych Twoich niedoszłych klientów. Nie mam jeszcze oficjalnego Programu Partnerskiego, ale masz moje słowo, że na zleceniu byś również zarobił ;)

Więc wal na priv!

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Tak czy siak, mamy z bratem pewien plan w tym zakresie i dobrze dla nas, że będziemy niemal pionierami (chyba, że weźmiemy się sami za to zbyt późno, hehehehhehehhe).

Bardzo się mylisz, co do tego pionierstwa :) Nie chcę tu wyliczać, ile firm w tej branży istnieje, ale kilkanaście będzie na pewno... A jeszcze niektóre agencja mają specjalistów, więc nie ma tak różowo :)

Bartłomiej Dymecki
Blog: użyteczność i ecommerce
Entigra.pl - audyt/prototypowanie/doradztwo
bdymecki

Witaj Bartku,

Masz oczywiście rację z tymi firmami. Nawet więcej jest ich niż kilkanaście. Ale mówiłem - z pewnością niezbyt precyzyjnie, moja wina - o firmach, które robią to w sposób zaawansowany. Mam na myśli rozbudowane badania, używanie zaawansowanego oprogramowania i sprzętu, testy na użytkownikach i eyetracking. A takich firm jest w Polsce... no właśnie, ile? ;) (kilka)

Swoją drogą, ja raczej się tym całościowo nie zajmę. Pasjonuje mnie usability jak cholera, ale mam nieco inną strategię rozwoju. Choć o użyteczności będę z pewnością pisał, robił analizy. Myślałem o blogu tematycznym, ale przemyślałem dogłębnie temat i... wiem, że bym go zaniedbywał (czas). Więc wolę temat użyteczności podpiąć pod inny projekt, bardziej zbiorczy.

Cieszę się, że przyłączyłeś się do naszego forum. Kolejny super specjalista :)

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Re: Usability - obejdzie sie bez tego?

Postprzez Andrzej 24 Lis 2009, o 00:17

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Usability strony rozumię jej fukcjonalność, czyli zrobienie wszystkiego co spowoduje że odwiedzający go wykona akcję - czyli kupi, albo nie ucieknie ze strony (bo trudno się tam znaleź). Przy aktualnej ilosci stron w sieci uważam ją za niezbędną. Sam w sieci wybieram strony przyjazne i uciekam ze stron nieprzemyślanych, na których trudno się połapać.
Patrzmy na nasze strony oczami odwiedzających, wejdźmy w ich buty.
Dla zainteresowanych polecam książkę Tomasza Karwatki "Usability w e-biznesie".

Andrzej

Postprzez th3mon 25 Lis 2009, o 01:52

A przed paroma minutami przyjaciel mnie zapytał co sądzę o projekcie, nad którym teraz jego zespół ślęczy... No cóż... Jak na razie się nie odzywa... Obraził się?!?

Może nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale mogę się pochwalić dużą intuicją i sporą wiedzą na ten temat, którą wciąż powiększam :) .

Trochę mnie denerwuje takie podejście: "A po co mi usability? A co to jest?". A jeszcze bardziej mnie słabi na myśl, iż niektóre firmy projektujące serwisy internetowe nie wiedzą nic o tej dziedzinie lub najzwyczajniej w świecie mają to w D :( . Albo się obrażają, jak za[ytają o opinię taką osobę jak ja: "A jakie to niedociągnięcia znalazłeś w moim projekcie?". Moja wina, że popełniają podstawowe błędy :roll: ?

Usability (ewentualnie na polskie funkcjonalność, użyteczność) jest niezwykle ważną kwestią. Bo kto by chciał kierować samochodem stopami? Albo oglądać TV siedząc do góry nogami? Czemu takie głupie przykłady? Bo porównując, takie głupie błędy robią projektanci stron WWW. A najgorsze jest to, że też "profesjonaliści" je robią. Aż wstyd!

No nic nie da się zrobić poza ciągłym gadaniem i krzyczeniem, że usability jest ważne! Może kiedyś nas usłyszą.

Pozdrawiam

Przemysław 'th3mon' Szelenberger

P.S.
Pawle wybacz, ale jak zobaczyłem stronę twojego ojca, to pierwsze co się w mojej głowie pojawiło jest zbyt wulgarne, by dosłownie napisać ten zwrot. Wśród tak znakomitego towarzystwa nie wypada po prostu tego pisać ;). Faktycznie by się mu przydało coś świeżego i "na czasie". Po prostu M A S A K R A.

th3mon

Miejscowość: Ruda Śląska

Ja jednak nieco rozróżniam pojęcie użyteczności (usability) od funkcjonalności (functionality). Strona może mieć dużo opcji i funkcji mających na celu jej usprawnienie. Te dwie rzeczy są ze sobą ściśle powiązane. Jednakże strona może mieć masę różnych funkcji, ale jeśli są one źle ze sobą zgrane lub działają wadliwie, to ich użyteczność może być niska.

th3mon napisał(a):Pawle wybacz, ale jak zobaczyłem stronę twojego ojca, to pierwsze co się w mojej głowie pojawiło jest zbyt wulgarne, by dosłownie napisać ten zwrot. Wśród tak znakomitego towarzystwa nie wypada po prostu tego pisać ;). Faktycznie by się mu przydało coś świeżego i "na czasie". Po prostu M A S A K R A.

Ja o tym dobrze wiem :) Ostatnio się wzięli za to i przebudowują całą stronę. Dowiedziałem się jednak, że cała będzie zrobiona... we flashu. Heh może będzie ładnie wyglądać, ale czy będzie użyteczna no i co na to wyszukiwarki :P

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Postprzez th3mon 25 Lis 2009, o 16:35

Jeśli chodzi o tłumaczenie usability na j. polski, to tutaj pewnego czasu doszło do nieścisłości. Funkcjonalność, jeśli chodzi o funkcje jakie aplikacja, czy strona WWW może posiadać, to co innego jak funkcjonalność aplikacji czy strony WWW. Jest to łatwość użycia. Wiem, że to jest zamieszanie i od pewnego czasu ktoś wpadł na pomysł, by tą dziedzinę nazwać użytecznością, co bardziej trafnie opisuje tą dziedzinę. Dlatego zalecam też szukać informacji pod dwoma słowami: funkcjonalność i użyteczność.

Tylko, że to nie jest tematem naszych wywodów ;).

th3mon

Miejscowość: Ruda Śląska

Wróć do Funkcjonalność / Usability