co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
użyteczność stron internetowych - czyli o tym, jak budować serwisy przyjazne użytkownikom

Cześć,
Pomyślałem, że ciekawym pomysłem może być dyskusja nad poszczególnymi funkcjonalnościami osobno. Wtedy mozna zgłębic temat i naprawdę opanować do perfekcji. :shock:

Zacznijmy więc od funkcji: WYSZUKIWANIE
Według mnie:

- pole wyszukiwania powinno byc szerokie ( 25-30 znaków) umożliwiające swobodną edycję, bez konieczności przewijania pola

-powinno trzymać sie konwencji i byc umieszczone w prawym górnym rogu strony

- najlepiej z przyciskiem SZUKAJ / SEARCH ( inne jak GO, czy FIND są mniej popularne)

- raczej przeszukiwanie zawartości samej witryny, czy bloga, a nie całej sieci www, bo do tego internauci używają ulubionych wyszukiwarek

-wyszukiwanie zaawansowane raczej powinno byc przenesione na podstronę - jeśli ktoś jest zainteresowany, to sobie tam wejdzie

To by było takie 5 podstawowych punktów.
Miłośnicy USABILITY dołóżcie coś jeszcze !! :lol:

krzywy-senior

Jest sposób, żeby zwiększyć odwiedziny Twojej strony internetowej!

Wybierz najlepszą domenę!
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Funkcja wyszukiwania to całkiem fajna sprawa. Myślę, że przy większych witrynach jest to nie tylko "bajer", ale także bardzo ułatwia życie odwiedzającym.

Dodam od siebie, że funkcja wyszukiwania powinna być dobrze widoczna i nie w jakimś dziwnym miejscu, tak żeby łatwo było można ją odnaleźć (czyli jak już wspomniał Krzywy Senior może to być prawy, górny róg, ale może to być również inne miejsce).

Ogólnie można dodać obok pola do wpisania grafikę lupki (sugeruje to użytkownikowi również, że jest to wyszukiwanie), a w samo pole, może być wpisane np. "Wpisz szukany zwrot", który znika po kliknięciu w niego. Możliwości jest sporo, ale nie należy znów przesadzać z tymi wszystkimi dodatkami.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

W zasadzie całkowicie zgadzam się z Waszymi uwagami odnośnie wyszukiwarki na stronie WWW.

Dodam od siebie:

1. Moim zdaniem wyszukiwarka ma sens w serwisach nieco większych, powiedzmy powyżej kilkunastu stron. Jeśli jest mały serwis i wszystkie podstrony są czytelnie opisane i rozwinięte w głównym menu serwisu (czyli jest do nich łatwy bezpośredni dostęp z każdej podstrony witryny), raczej wyszukiwarka mija się z celem. Szkoda miejsca na stronie.
    2. Szczególnie przy większych serwisach / portalach dobrym pomysłem jest rozbudowa funkcjonalności wyszukiwarki. Oczywiście w pierwszej kolejności opcja "wyszukiwanie zaawansowane" i przejście po kliknięciu na nową podstronę z zaawansowanymi opcjami szukania.
    Można też zrobić nieco inaczej: obok pola wyszukiwania dodać listę rozwijaną "szukaj w..." z wyborem np. działu do przeszukania.
    3. Dobrym pomysłem jest wstawienie do pola wyszukiwania napisu typu "szukaj w ebiznesy.pl...". Wtedy wiadomo od razu, że wyszukiwarka jest lokalna. Dodatkowo działa to w pewnym stopniu na świadomość naszej marki, domeny, firmy. Oczywiście po kliknięciu w polu wyszukiwania napis ten znika.

Macie jeszcze jakieś sugestie?

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Można zawsze też umieścić wyszukiwarkę Google na swojej stronie z opcją do wyszukiwania lokalnego i do globalnego. Takie rozwiązanie jest dosyć często spotykane.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Macie Panowie racje - ja często wrzucam wyszukiwarkę z google plus adsense i przy okazji coś zarobię ;)

W wordpressie za to wtyczki Search Meter - która pokazuje mi kto co szukał za pomocą prywatnej wyszukiwarki na mojej stronie :) a nawet jakie rezultaty się pojawiają :) Czasami może się przydać :)

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Re: Usability_funkcja wyszukiwanie

Postprzez bdymecki 5 Lip 2009, o 20:38

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka napisał(a):-powinno trzymać sie konwencji i byc umieszczone w prawym górnym rogu strony

Dlaczego uważasz, że jest to konwencją? Wystarczy popatrzeć na większość sklepów internetowych, a możemy łatwo dostrzec, że wyszukiwarka bywa umieszczana raczej na środku strony, ewentualnie w jednej z bocznych kolumn :) To samo sprawdzi się w przypadku każdego serwisu z dużą liczbą treści.

Bartłomiej Dymecki
Blog: użyteczność i ecommerce
Entigra.pl - audyt/prototypowanie/doradztwo
bdymecki

Bartku,

Masz w zupełności rację. Miejsce wyszukiwarki nie jest ściśle "ustalone". Można uznać za zasadę, że powinna być u góry strony. Chociaż... i tu mogą być wyjątki. Przecież w sytuacji, gdy wyszukiwarka nie jest jednym z ważniejszych elementów witryny, nie chcemy w górnej części lokować zbyt wielu elementów odrywających użytkownika od naszej Najbardziej Oczekiwanej Akcji - wtedy możemy dać wyszukiwarkę nawet w stopce!

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Wróć do Funkcjonalność / Usability

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość