Rok założenia: 2008Kontakt
użyteczność stron internetowych - czyli o tym, jak budować serwisy przyjazne użytkownikom
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Praca magisterska - pomoc

Postprzez kasiam
napisane: 9 Lut 2012, o 17:45

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam,

jestem nowa na tym forum, dlatego proszę o wyrozumiałość.

Mam zamiar pisać pracę magisterską z obszaru usability. Nie mogę jednak poradzić sobie z planem pracy oraz dobraniem adekwatnego tematu. Byłabym wdzięczna za wskazówki (nie chodzi mi o napisanie całego spisu treści, jedynie o główne rozdziały, jakie można zawrzeć oraz o sformułowanie tematu)

Nie chcę się skupiać na technologiach tworzenia stron, jedynie na użyteczności oraz UCD.

Myślałam o takiej formie

1. Ogólny pierwszy rozdział o genezie aplikacji internetowych, ewolucji itp.
2. Czym jest usability, zasady
3. UCD (przebieg procesu, rodzaje prototypów, testy użyteczności)
4. Rozdział praktyczny. I tu mam dwa pomysły:
a) analiza użyteczności wybranych serwisów
b) zaprojektować od podstaw jakiś serwis, przeprowadzić testy, zrobić prototypy, czyli przeprowadzić proces UCD (oczywiście bez grafiki i wdrażania)

Rozumiem, że wariant A lub B decyduje o temacie całej pracy. W przypadku A temat chyba powinien skupić się na "użyteczność serwisów ...." (wtedy nie wiem czy rozdział 3. będzie odpowiedni, gdyż mówi o projektowaniu, a nie o użyteczności wprost. W przypadku wariantu B, temat brzmiałby "Projektowanie serwisów zorientowanych na użytkownika"? No, ale czy wówczas nie powinnam się skupić na technologiach (php, ajax, htlm, css - a tego wolałabym uniknąć :)

Sorry, za takie rozpisywanie się, ale już mam w głowie mętlik od tego wszystkiego. A mój promotor jest czuły na tym punkcie i chce aby temat dobrze odzwierciedlał każdy rozdział i nie było tam niczego "urwanego z choinki". Sam niestety mi nie pomoże...

Mógłby mi ktoś zaproponować jakieś rozwiązanie? Jak sformułować temat, aby zawierał w sobie kwestie usability oraz UCD i jak powinny wyglądać rozdziały bez skupiania się na technologii (albo wspomnieć o niej jedynie w minimalnym stopniu)

pozdrawiam
Kasia

kasiam

z google

Postprzez thrax
napisane: 17 Lut 2012, o 12:27

Witaj :)
Trafiłem tu przez przypadek z google. Obecnie bronie pracę z zakresu usability oraz metody UCD jeśli masz jakieś pytania w związku z tym to chętnie pomogę mailowo whip210@gmail.com
Pozdrawiam

thrax

usability???

Postprzez Karek
napisane: 24 Lut 2012, o 16:05

A co rozumiesz pod pojęciem "usability" - załóżmy, że masz słaby wzrok, albo możesz korzystać ze strony tylko przy użyciu klawiatury i wtedy wszystko się sypie. Pomyśl też o osobach starszych, czy im jest coś łatwo znaleźć na stronie itd.
Musisz zdefiniować grupę odbiorców bo użytkownicy są różni.

Karek

Wróć do Funkcjonalność / Usability

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość