Zachęcam do obejrzenia krótkiej lekcji ekonomi w przystępnej formie:
5 posty(ów)
• Strona 1 z 1
[size=85]Prywatny spis katalogów SEO stron i firm, warto! Dobra reklama i SEO linki!
Zaczynam prowadzić bloga na razie napisałem 1 post "dobry i tani hosting zapraszam
[/size]
Zaczynam prowadzić bloga na razie napisałem 1 post "dobry i tani hosting zapraszam
- Rocky
Widziałem to juz! niestety ten filmik oddaje to co sie dzieje w kraju. ale ludzie sie chyba boja bo sa nauczeni ze musza dostawać cos od państwa! (poprzedni ustrój ich tego nauczył chyba), mysla sobie ze państwo dba o ludzi. Jednak nie wiedza ze jakby sami odłożyli te 39 % z każdej presji to mieli by na emeryturce niezła zabawę. A nie marne 1000 zł z ZUS
- xaydestroyer
Zus niech sobie swoje emeryturki w buty wsadzi, płacisz im pół życia żeby dostać 800 zł co miesiąc w końcowych latach własnego życia. i jak tu się nie denerwować.
- Michał Witkowski
MichalWitkowski napisał(a): i jak tu się nie denerwować.
Po prostu - zminimalizować kwoty płacone do ZUS (np. poprzez samozatrudnienie). A "zaoszczędzone" w ten sposób pieniądze koniecznie samodzielnie, regularnie inwestować we własną emeryturę.
Na emeryturę z ZUS nie ma co liczyć - za kilkadziesiąt lat będzie płacz i zgrzytanie zębów. Mężczyźni będą dostawać emeryturę w wys. ok. 55% ostatniego wynagrodzenia, a kobiety w wys. ok. 35-40%.
Co to znaczy? Jak zarabiasz 2500 brutto (i od tej kwoty są odprowadzane składki), to dostaniesz (z I i II filaru łącznie):
- ok. 1375 zł brutto, jeśli jesteś mężczyzną,
- ok. 940 zł brutto, jeśli jesteś kobietą - kobiety statystycznie dłużej żyją (prawie 10 lat), krócej pracują (jeszcze o 5 lat niższy wiek emerytalny), mają przerwy w opłacaniu składek (w trakcie urlopów wychowawczych).
Jak będzie naprawdę dowiemy się za czas jakiś.
Believe the Unbelievable
Tworzenie, modernizacja i optymalizacja stron WWW
Tworzenie, modernizacja i optymalizacja stron WWW
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 435
- Miejscowość: Poznań
5 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość