Witaj formless!
Fajny temat poruszyłeś. Przynajmniej dla mnie
Napisanie doktoratu to nie lada wysiłek. Oczywiście doktorat doktoratowi nierówny. Wiadomo. Są prace na takim poziomie, że magisterki często są lepsze. A są i takie, że Nobla należałoby przyznać. Rozstrzał jakościowy może być więc gigantyczny. Tutaj mówimy prawdopodobnie o pisaniu dobrego / bardzo dobrego doktoratu. Nie dziadostwa.
Silna wizja koncepcji. O tym wspomniałeś. I rzeczywiście. Jest najważniejsza. Ale w codziennej, że tak powiem, pracy nad doktoratem bardziej liczą się inne cechy, czynniki.
Moim zdaniem, jak wszędzie,
najważniejsza jest determinacja. Jeśli będziesz traktował doktorat jak zło konieczne, będzie się ciągnął za Tobą długimi miesiącami (latami raczej). Natomiast jeśli zdeterminujesz się na napisanie pracy w zadanym terminie, będziesz zmuszony to zrobić! Ja sam miałem bat nad głową w postaci granta promotorskiego / doktorskiego. Był termin realizacji granta i nie było zmiłuj. Musiałem to zrobić. I tyle.
Tak więc
najlepiej jest wtedy, gdy masz w jakiś sposób wymuszony termin. Wtedy ustalasz automatycznie pisanie pracy jako priorytet, odstawiasz inne sprawy i dajesz z siebie wszystko!
"To musi być obsesją". Kiedyś czytałem w jednym czasopiśmie kulturystycznym artykuł o takim tytule. Fajny zresztą. Interesuję się kulturystyką, odżywianiem i zdrowym stylem życia od blisko 20 lat, ale to inna bajka

Wróćmy zatem do tematu.
Twój doktorat musi być Twoją obsesją! Musisz myśleć o nim dzień i noc. Co Ci to da? Poza motywacją do działania,
dostaniesz coś ekstra: pracę własnej podświadomości. Jeśli myślisz o czymś obsesyjnie (wiem, że to ostre słowo, ale pasuje tutaj doskonale), Twój mózg skupia się na tym. Nawet kiedy śpisz, Twoja podświadomość wysila się by rozwiązać problem. To działa! Sam miałem tak wiele razy.
Moja praca doktorska to była gehenna. Wziąłem sobie ambitny temat i ultra-ambitne cele do zrealizowania. I chociaż w sumie z 50-70% z nich i tak musiałem zrezygnować (nie ma sensu pisać doktoratu do emerytury, hehehe), to i tak miałem niewyobrażalną masę roboty. Coś Ci powiem. Często tak intensywnie myślałem nad pewnymi algorytmami, że bolała mnie głowa! Nie żartuję! Ból głowy od wysiłku umysłowego. Ale jak się nie jest geniuszem, a próbuje się analizować powiązania pomiędzy paroma milionami komórek w Excelu, to... no właśnie - boli głowa
Mam nadzieję, że Ty aż tak ciężko nie będziesz miał. Ale
taka ciężka praca procentuje. Jest olbrzymia szansa, że
w czasie pisania doktoratu dotrze do Ciebie, że jesteś w stanie osiągnąć wszystko. WSZYSTKO. Nie masz żadnych ograniczeń. Ja to zrozumiałem właśnie dzięki doktoratowi i temu tytanicznemu wysiłkowi, który sobie sam zgotowałem (chyba jestem masochistą, hehe).
Moja rada w pigułce jest zatem taka:
dostań świra na punkcie swojej pracy doktorskiej, niech Twój umysł zapłonie, niech świadome i podświadome pokłady Twojej energii i kreatywności eksplodują!!!O qrde, ale mnie poniosło