co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
książki elektroniczne (ebooki czy e-booki), które warto przeczytać i wcielić w życie

Właśnie pojawił się w Złotych Myślach bardzo interesujący e-book "Bliżej Sukcesu - odkryj swoja prywatną drogę do sukcesu i prawdziwego szczęścia"

Dwie rzeczy są interesujące w tej pozycji :

po pierwsze jest to bardzo obszerny zbiór wiedzy o tym jak obrazy, które tworzymy w swoim umyśle wpływają na nasze życie - od zdrowia i urody począwszy na sukcesie finansowym skończywszy. Oczywiście można tam też znaleźć informacje jak tworzyć i przekazywać swojej podświadomości właściwe obrazy.

Druga rzecz może bardziej nawet ciekawa z punktu widzenia e-biznesu jest to, że wydawnictwo zdecydowało się na bardzo ciekawa wycenę tego e-booka.
Oto czytelnik sam ma podjąć decyzję, czy chce zapłacić i jeśli tak to ile.

To bardzo interesujący chwyt marketingowy. Być może do zastosowania w innych e-biznesach.
Możliwość podjęcia decyzji o zapłacie po przeczytaniu e-booka buduje zaufanie klienta - łatwiej sięgnąć po publikację, która może być za darmo. Ryzyko obniżone do zera, nie kupujemy kota w worku. Część ludzi nie zpłaci ale część zrobi to na pewno. Nie tylko dlatego, że wydawca odwołał się do uczciwości czytelników: Jeśli będą zadowoleni, wyrażą swoje zadowolenie zapłatą za pracę autora. Zaprzęgnięty tu jest też ważny mechanizm psychologiczny - zasada wzajemności - autor coś dał od siebie, nie wypada nie zrewanżować się. Więc część ludzi zapłaci napewno, część z nich (pewnie mniejsza zapłaci nawet więcej niż najniższa stawka).
Co z tego będzie miało wydawnictwo - e-booki rozdane za darmo, bardzo mocno budują wiarygodność wydawnictwa i reklamują inne jego e-booki. Te, za które zapłacono, generują oprócz reklamy, pewien zysk. Wydanie e-booka nie wymaga zbyt wiekich kosztów, więc i tak będą na plusie.
Co więcej taki częściowo płatny e-book daje więcej wizerunkowi firmy, niż e-book całkiem darmowy. Możliwość przeczytania płatnego e-booka za darmo jest większym podarunkiem niż darmowy e-book. Bardziej cenimy to za co trzeba zapłacić niż coś co można mieć za darmo.
Jest to genialny pomysł na reklamę - fajne rozwiązanie dla tych co chcą rozdawać coś za darmo. Tak czy inaczej chciałeś dać coś free, więc czemu na tym trochę nie zarobić? ;)
Fajna inspiracja cóż szkodzi zajrzeć i sprawdzić jak to wygląda z bliska

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Zgadzam się z Tobą, Elu, całkowicie.
Złote Myśli już drugi, podajże, raz robią coś takiego. Pierwszy dotyczył chyba "Motywacji bez granic". Pomysł jest rzeczywiście doskonały. Pięknie opisałaś to od strony psychologicznej ;)

Każdy z nas powinien się nad tym sposobem promocji zastanowić. Oczywiście nie trzeba wprost kopiować pomysłu (zresztą ciężko by było - Złote Myśli to Złote Myśli). Ale warto pomyśleć nad wykorzystaniem tego w naszych ebiznesach.
Podobnie działa gwarancja satysfakcji. Czyli jeśli produkt lub usługa Ci się nie spodoba, nie spełni Twoich oczekiwań - możesz np. do 30 dni po zakupie zwrócić towar i odzyskać pieniądze, odzyskać pieniądze (np. za szkolenie) lub nawet zatrzymać towar (np. ebook) i dostać kasę z powrotem. Oczywiście - jak wspaniale to opisałaś nasza kochana psycholożko - wiąże się to z naszą psychiką. Mamy gwarancję, więc nic nie ryzykujemy. A że nawet w przypadku jakiegoś tam niezadowolenia nie prosimy najczęściej o zwrot kasy, to już inna sprawa...

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

A propos "gwarancji satysfakcji" i zwrotu pieniędzy to okazje się że im dłuższy okres gwarancyjny tym lepiej - tym mniej zwrotów. To jest odwrotnie jak ze sprzedawaniem.
gdy psrzedajesz musisz pośpieszyć człowieka, zeby chciał juz kupować - do tego są zegray, kótre odmierzają upływający czas promocji. Bo jak człowiek coś odłoży to tego nie zrobi.
Ten sam mechanizm wykorzystywany jest do gwarancji - im dłuższ tym większa szansa, że ktoś odłoży zwrot na później i nie zrobi tego wcale :lol:

Masz problem?
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Gdzieś czytałem że zwrotów Gwarancyjnych jest baardzo mało koło 1% - znam bardzo mało osób które chciałyby coś oddać. Szybciej pogodzą się ze stratą pieniędzy niż ze stratą "honoru" i czasu na załatwianie formalności (których w zasadzie nie ma) :)

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Miejscowość: Kraków

Marcin Godlewski napisał(a):Gdzieś czytałem że zwrotów Gwarancyjnych jest baardzo mało koło 1% - znam bardzo mało osób które chciałyby coś oddać. Szybciej pogodzą się ze stratą pieniędzy niż ze stratą "honoru" i czasu na załatwianie formalności (których w zasadzie nie ma) :)

Coś w tym jest. Mi się też wydaje, że ludziom się po prostu nie chce przykładowo odsyłać zakupionego towaru itp. (w zależności jak wygląda reklamacja).

Co do publikacji "Bliżej sukcesu" to mam wrażenie jakby koło niej ciągle chodziły jakieś promocje ;) Sam mam ją w postaci audiobooka. Dostałem gratis do innych zakupów w ZM.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Co do publikacji "Bliżej sukcesu" to mam wrażenie jakby koło niej ciągle chodziły jakieś promocje ;) Sam mam ją w postaci audiobooka. Dostałem gratis do innych zakupów w ZM.

To też da się wytłumaczyć jak się przyjrzeć z bliska tej książce - to jest po prostu e-book reklamujący inne w-booki :lol: i samo wydawnictwo.
Jestem przekonana, że z założenia ma być darmowy, bo jest zbiorem fragmentów innych e-booków, a darmowe fragmenty są typową reklamą, e-booków płatnych :P

Masz problem?
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

To faktycznie niezłe ziółko ten e-book :P Sam bym nie doszedł do takiego wniosku, bo jeszcze nie słuchałem tego audiobooka :P

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Rzeczywiście to jest naprawdę niezły pomysł na reklamę. Ja bym powiedział nawet - na wyrobienie sobie autorytetu ! :twisted:
Ja też się spotkałem, z tego rodzaju mechanizmem , nazwijmy to. Mianowicie:
Swego czasu był pewien lekarz ( pewnie jest jeszcze), wybitny specjalista-chirurg. Ludzie walili do niego drzwiami i oknami, jak to się mówi. Na wizytę trzeba było czekać ponad rok.
Lekarz ten brał za wizytę ... co łaska ! Niewiarygodne - ktoś by powiedział. Pewnie tak, ale o dziwo ludzie zostawiali za wizytę statystycznie więcej niż on sam by zażądał. Chodziła fama, o tym wręcz niesamowitym sposobie płatności. Podobno zdarzyło się tylko kilka przypadków,że ktoś nie zapłacił, bo rzeczywiście naprawdę nie miał przy sobie. Reszta płaciła od 100 do 300 PLN.

Ciekawy wniosek mi się nasuwa:
Jeśli ludziom podasz cenę, to choćbyś był cudotwórcą , to oni zapłacą tyle co jest w cenniku, no bo po co więcej?
Jeśli zrobisz taki myk, jak powyżej - ludzie ocenią cię wedle własnego uznania i dadzą drugie tyle jeśli faktycznie im w czymś pomożesz. :D

Jest sposób, żeby zwiększyć odwiedziny Twojej strony internetowej!

Wybierz najlepszą domenę!
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Wróć do E-booki

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość