co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
biznesplan dla e-biznesu, czyli ebiznesplan - bez niego ani rusz w ebiznesie

Czesc,
Osobiście wydaje mi się, że każda działalność powinna mieć jakiś usystematyzowany plan działania. Właśnie coś w rodzaju biznesplanu - jeśli ktoś prowadzi działalność tradycyjną, czy też e-biznesplanu - jeżeli ktoś ma e-firmę.
Niektórym może sie to wydac zbyteczne: po co robić jakiś biznesplan? Przecież najważniejsze jest robić to co robię, a nie jakieś tam tracenie czasu na opisywanie tego. Jeszcze inni powiedzą: słyszałem / am coś o biznesplanie, ale to przecież pisze sie wtedy, kiedy trzeba dla Banku lub też jakiegoś urzędu publicznego przedstawić plan działania / strategię rozwoju swojej firmy, po to azeby łatwiej uzyskać kredyt, dotację, pożyczkę, itp.
Owszem, jak najbardziej - to jest niewątpliwie podstawowy wymóg dla tego typu działań biznesowych, czy e-biznesowych. Lecz e-biznesplan jest również niezwykle przydatny dla ... samego siebie. To znaczy dla swojej własnej działalności, jeżeli nawet nie ubiegamy się o żadne pieniądze.
Kto kiedykolwiek spróbował spisać tego co ma zamiar zrobić, i później według tego postępował, z pewnością przyzna mi rację. To niezwykle ułatwia działanie, jeżeli masz wyznaczone cele i sposób w jaki chcesz je osiągnąć !
Weźmy choćby najprostszy i najbanalniejszy przykład prosto z życia wzięty: prowadzenie organizera, czy mówiąc po staremu - kapownika ( jak zwał, tak zwał). Nie wiem jak Wam, ale mi to zdecydowanie ułatwia życie. Zaglądam rano do notesu, i analizuję sobie, co dzisiaj mam w planie. Już prawie nie mogę bez tego funkcjonować, jak nie mam spisanych poszczególnych godzin, i określonych czynności. Można to również zorganizować w dobie obecnej technologii w komórce, czy jakimś palmtopie. Tak, czy siak chodzi o to samo: MIEĆ POUKŁADANE CO JEST DO ZROBIENIA, WJAKIEJ KOLEJNOŚCI, O JAKICH GODZINACH.
To samo na wyższym szczeblu, czyli przy prowadzeniu firmy, e-firmy.

Jestem bardzo ciekawy, czy ktoś z użytkowników naszego forum miał już do czynienia z czymś takim jak biznesplan / e-biznesplan? Może musiał go stworzyć na potrzeby rozwoju swojej firmy?

pozdrawiam
krzywy-senior

Jest sposób, żeby zwiększyć odwiedziny Twojej strony internetowej!

Wybierz najlepszą domenę!
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Ja miałem i mam cały czas - kiedyś gdy prowadziłem inkubator przedsiębiorczości i pomagałem zakładać firmy, później kiedy pracowałem na etacie i teraz kiedy mam swój biznes (a dalej pomagam tworzyć biznes innym).

Biznesplan to dla mnie w skrócie wyznaczenie celu i plan dojścia do tego celu. W skrócie bo widzę że krzywy-senior ma skłonności do wielkich wpisów ;p;p
Powiem szczerze że bez planu mojego biznesu - nie miałbym nawet połowy tego co osiągnąłem, a moje przychody byłyby na tyle nieregularne że musiałbym wrócić na etat aby się utrzymać.

Róbcie więc swoje plany, nie tylko na biznes ale również na życie!

Korzystam z "kapownika" zwykłego, ale także używam kapownika googlowego, kiedyś używałem fajnego narzędzia tadalist.com.
Takie codzienne planowanie robię to w taki sposób - siadam w piątek, układam plan swojej pracy na przyszły tydzień, codziennie rano doglądam, wieczorem sprawdzam co zrobiłem i ewentualnie usprawniam jutrzejszy plan. Mam cały czas kontrole co i jak. Planuję również swój czas wolny - przecież nie można wiecznie pracować ;)

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Miejscowość: Kraków

Wróć do E-biznesplanowanie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość