co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
biznesplan dla e-biznesu, czyli ebiznesplan - bez niego ani rusz w ebiznesie

Cześć,
Ktoś, kto musi się zmierzyć z napisaniem biznes - czy ebiznesplanu (no niestety gro prowadzących działalność robi to na razie tylko z musu pod bank, jakieś dotacje) zadaje pytanie:

Co powinien zawierać ebiznesplan?

Człowiek siedzący w biznesie słyszał o tym i o owym. Wie, że chyba powinien być plan marketingowy, jakaś analiza finansowa, może prezentacja pracowników firmy.
Te 3 powyższe aspekty na pewno. Ale co jeszcze i w jakiej kolejności? :lol:

Większość materiałów, książek, poradników podaje, iż ebiznesplan powinien rozpocząć się od wprowadzenia lub też streszczenia. Niektórzy mówią o czymś takim, jak profil eFirmy.

W gruncie rzeczy chodzi o podanie podstawowych informacji na temat:

- nazwy firmy

- daty i miejsca założenia, stanu prawnego

- przyczyny, dla której pisze się niniejszy biznesplan

- podanie nazwiska właściciela / liczby pracowników zatrudnionych

- czego dotyczy ebiznesplan, na co chcemy uzyskać dotację, kredyt

- z grubsza - jaka jest nasza oferta, co sprzedajemy, jakie usługi

- jakimi aktywami dysponuje nasza efirma, np. sklep internetowy posiada własny magazyn i samochód służbowy oraz trochę gotówki na koncie

- niektórzy podają również coś takiego jak "misja przedsiębiorstwa"- jeżeli ją mają

Tyle jeżeli chodzi o początek ebiznesplanu. Takie jest moje doświadczenie w tym temacie.
W kolejnych postach w tym dziale będę chciał w skrócie przedstawić dalsze szczebelki struktury biznesplanu.

pozdrawiam :roll:

Jest sposób, żeby zwiększyć odwiedziny Twojej strony internetowej!

Wybierz najlepszą domenę!
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

MISJA firmy

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka 23 Lut 2009, o 23:40

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Dodam tylko, że misja firmy to coś niezwykle ważnego. Wiele osób nawet o niej nie myśli. A misja eFirmy to meritum, trzon, fundament, cel jej istnienia!

Tak jak motywacja jest wszystkim, jeśli chodzi o sukces.
Tak misja jest wszystkim, jeśli chodzi o cel istnienia firmy.

Tak sądzę sobie :mrgreen:

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

misja

Postprzez tomek20 4 Kwi 2011, o 16:29

Dla mnie misją jest zarabianie :mrgreen:

tomek20

hmm

Postprzez Tomasz Fabiszak 4 Kwi 2011, o 19:35

Tomku,
To trochę mało oryginalną masz misję ;) Wiem, misja nie musi być oryginalna, ale wyobraź sobie taką sytuację:
przychodzisz do mnie, a ja mówię Tobie: "Cześć chcę na Tobie zarobić" Pomyślisz "koleś chce mnie zrobić w bambuko, albo naciągnąć na kasę". Każdy rozsądny Klient (konsument) wie, że firma od której kupuje chce na transakcji zarobić.

To, co napisałeś, to podstawowy cel każdego przedsiębiorstwa. Pomyśl w jaki sposób chcesz zarabiać, to może wyjdzie Tobie z tego misja. No chyba, że Twoją misją jest zarabianie Twoich Klientów ;) Wtedy jest OK - tylko trochę ją rozwiń.

Believe the Unbelievable
Optymalizacja stron WWW
Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Hmmm..

Postprzez Artur Smolicki 4 Kwi 2011, o 20:01

To może głupio zabrzmi.. Na początku było różnie ale teraz wszystko z czym działam, całe to moje Centrum, na które czasem myślę, że porwałem się bez szans na sukces, daje mi sporo do myślenia.. Nie sprawdzam już każdego programu parę razy dziennie czy wpadło kolejne 2 zł. do puli.. Wydaje mi się, że na dzień dzisiejszy celem moich działań jest to by zaistnieć, by mój blog był na tyle wartościowy i popularny by w końcu chciał go ktoś komentować, by moje forum z czasem rozkręciło się na tyle by zaczęło żyć własnym życiem, napewno wciąż szukam drogi by skuteczniej budować swoje struktury w Programach Partnerskich. Sukcesem dla mnie dużym jest ostatnio każda sytuacja gdy kolejne osoby po lekturze mojego e-booka piszą do mnie maile z prośbami o poradę, z pytaniami będąc pewnymi, że otrzymają odpowiedź.

Wydaje mi się, że na samym początku zabrakło mi również takiego szczątkowego e-biznesplanu. Może dziś ten sukces byłby realniejszy. Ale fakt faktem, samo zarabianie nie może być celem naszych działań, można wtedy wkręcić się w małe wariactwo które wcale do sukcesu nie poprowadzi.

Awatar użytkownika
Artur Smolicki

biznes plan

Postprzez biznesplany24_pl 17 Lip 2011, o 14:02

Nie ma jednego uniwersalnego schematu budowy biznes planu. Oczywiście tego rodzaju opracowanie powinno spełniać pewne kryteria formalne: nazwa firmy, forma prawna, przyczyny dla których powstaje dokument itp. Solą opracowania są jednak twarde dane, logiczne kojarzenie faktów i krytycyzm, których owocem staje się analiza finansowa - stanowiąca część najważniejszą dla potencjalnego inwestora jak i dla nas samych, o ile zależy nam by na przedsięwzięciu zarobić. Biznes plan to dokument, w oparciu o który powinno podjąć się ostateczną decyzję o realizacji, bądź nie - danego przedsięwzięcia. W przypadku np. sklepu internetowego ważnymi elementami będą:

- ocena zapotrzebowania na dany towar z uwzględnieniem właściwości produktu i w oparciu o statystyki wyszukiwarek internetowych a także ilość realizowanych transakcji dla asortymentu identycznego bądź pokrewnego na ogólnie dostępnych platformach aukcyjnych (o ile oczywiście nie zamierza się wprowadzić na rynek produktów unikalnych - to wymaga bowiem innego podejścia)

- wytypowanie kilku sklepów stanowiących bezpośrednią i najsilniejszą konkurencję, w oparciu o wielkość sprzedaży, rozpoznawalność marki, pozycje w wynikach wyszukiwania itp.

- określenie cen, w jakich oferowane są przez konkurencję dane towary należące do tej samej grupy asortymentowej (statystycznie rzecz biorąc cena pozostaje głównym czynnikiem decydującym o wyborze tego samego towaru dostępnego w dwóch różnych sklepach),

- określenie na ile pozycja konkurencyjnych sklepów internetowych na rynku jest ugruntowana (podlinkowanie witryn, wiek domen, PR, optymalizacja stron, wykorzystanie social marketing itp.)

- określenie prawdopodobnej konwersji w sklepie internetowym dla wybranej grupy asortymentowej

- ocena możliwej do uzyskania ilości unikalnych odwiedzin strony biorąc pod uwagę planowane działania reklamowe i dostępny budżet (AdWords, pozycjonowanie, marketing szeptany etc.)

... długo można by jeszcze wymieniać. W oparciu o tak przeprowadzone badania otrzymujemy jednak szereg informacji, które stają się punktem wyjścia dla analizy SWOT czy prognozy finansowej przedsięwzięcia.

Pozyskiwanie dotacji z Urzędu Pracy i PO KL 6.2 - na otwarcie własnej firmy
Awatar użytkownika
biznesplany24_pl

Nie ma jednego uniwersalnego schematu budowy biznes planu

Heh, widzę, że na naszym forum wypowiedział się w końcu ekspert od biznesplanu. I bardzo dobrze - więcej takich potrzebujemy.

Zgodzę się z twierdzeniem, iż biznes plan biznes planowi nierówny. Można przytoczyć dwa dokumenty zupełnie do siebie niepodobne. Oczywiście muszą one spełniać kilka , czy kilkanaście podstawowych zasad, np. bp bez planu marketingowego obejść się nie może, jak również bez wspomnianej analizy SWOT. Każdy dokument musi też zawierać analizę finansową, taką jaką potrzebuje. Stopień jej skomplikowania może być przeróżny, w zależności od wielkości inwestycji.

Biznes plan może nie zawierać pojęcia "misji przedsiębiorstwa" - jak napisałem w pierwszym poście. Aczkolwiek wiele biznsplanów, z tych co czytałem ją posiada - bo to niejako wzmacnia zaufanie do firmy. Pokazuje, że nie tylko 'trzepanie kasy" może być ważne. :slonko:

Jest sposób, żeby zwiększyć odwiedziny Twojej strony internetowej!

Wybierz najlepszą domenę!
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Wróć do E-biznesplanowanie