Jak nazwać swoją firmę?
Zamierzam stworzyć firmę zajmującą się reklamą innych firm w Internecie i sprzedażą moich kursów Internetowych (na razie gitarowego później innych)?
Chodzi oczywiście o to, żeby domena .pl była wolna, na razie nasuwa się:
intrek.pl
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
A co Cię tknęło, żeby nazwać firmę BADA?
Wybrałeś popularny czasownik... Na tę frazę być w pierwszej trójce google to jest masakra
Jestem przeciwnego zdania. Do głowy mi nawet nie przyszło, że to jest czasownik
Po za tym wpisując w google nikt nie szuka tego czasownika tylko właśnie marki związane z tą nazwą. Widać też na pierwszej stronie Google, że nie powinno być trudne wypozycjonować się na tę frazę.
Lepiej, żeby Krzywy nie kombinował z Łaciną szukając nowej nazwy...

11 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Zawsze marzyłeś o tym, by nauczyć się grać na gitarze, ale jakoś nie wierzyłeś w to, że możesz umieć grać na gitarze. Przekonaj się, że to nieprawda - wejdź w adres podany tutaj: Nauka gry na gitarze - darmowa nauka gry na gitarze online.
-

GrzegorzZuber - Posty: 37
- Miejscowość: Jaworzno/Kraków
Uwaga kolegi powyżej jest słuszna - lepiej nie obwieszczać się z przemyślana domeną publicznie.
Jeśli chcesz stworzyć markę / brand ,a widzę że w tym kierunku myślisz - skup się na stworzeniu nazwy unikalnej, niekoniecznie związanej stricte z tym, co chcesz robić. czy ktoś by się domyślił co kryje się pod marką NIKE?
Niegłupimi pomysłami są też kompilacje własnego nazwiska z profilem działalności, np. Zubkurtio.pl
Początek Twojego nazwiska + człon "kur" od kursów i całość zakończona popularnym ostatnio " io", czy "tio" - wiele domen się tak kończy.
Albo coś w rodzaju Zubicon.pl - Początek twojego nazwiska + człon "con" . Kojarzy się z legendarna rzeką Rubicon przez którą przeprawiał się Juliusz Cezar - jest to symbol czegoś wielkiego.
Pomysłów jest sporo. Jak chcesz spróbuj, którejś z moich propozycji.
Jeśli chcesz stworzyć markę / brand ,a widzę że w tym kierunku myślisz - skup się na stworzeniu nazwy unikalnej, niekoniecznie związanej stricte z tym, co chcesz robić. czy ktoś by się domyślił co kryje się pod marką NIKE?
Niegłupimi pomysłami są też kompilacje własnego nazwiska z profilem działalności, np. Zubkurtio.pl
Początek Twojego nazwiska + człon "kur" od kursów i całość zakończona popularnym ostatnio " io", czy "tio" - wiele domen się tak kończy.
Albo coś w rodzaju Zubicon.pl - Początek twojego nazwiska + człon "con" . Kojarzy się z legendarna rzeką Rubicon przez którą przeprawiał się Juliusz Cezar - jest to symbol czegoś wielkiego.
Pomysłów jest sporo. Jak chcesz spróbuj, którejś z moich propozycji.

-

Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka - Posty: 329
Powiem, że nie pomyślałem o tym, ale faktycznie ktoś może zrobić psikusa. Choć domen jest wiele i coś można zawsze wybrać.
Nie wiem czy to nagminne ale jak ja zarejestrowałem swoją domenę z pl to po paru dniach pojawiły się inne. Nie wiem jak jest teraz czy dalej działają - będę musiał sprawdzić.
Ja poszedłem z nazwą na żywioł i najpierw dałem nazwę a potem zobaczyłem jak się pozycjonuje w Internecie.
Teraz muszę się przebijać przez znacznie poważniejszych graczy. Moją firmę nazwałem BADA i dodałem jako nazwa marketingowa NIERUCHOMOŚCI.
Bada jest jednak słowem uniwersalnym i jest tego masa nie koniecznie związanych z moją firmą. Także w Googlach wpisując bada jestem ciągle na drugiej stronie, dopiero jak ktoś wpisze bada nieruchomości jestem pierwszy.
Internet to jednak dżungla i tylko najsilniejsze zwierzaki się utrzymują.
Nie wiem czy to nagminne ale jak ja zarejestrowałem swoją domenę z pl to po paru dniach pojawiły się inne. Nie wiem jak jest teraz czy dalej działają - będę musiał sprawdzić.
Ja poszedłem z nazwą na żywioł i najpierw dałem nazwę a potem zobaczyłem jak się pozycjonuje w Internecie.
Teraz muszę się przebijać przez znacznie poważniejszych graczy. Moją firmę nazwałem BADA i dodałem jako nazwa marketingowa NIERUCHOMOŚCI.
Bada jest jednak słowem uniwersalnym i jest tego masa nie koniecznie związanych z moją firmą. Także w Googlach wpisując bada jestem ciągle na drugiej stronie, dopiero jak ktoś wpisze bada nieruchomości jestem pierwszy.
Internet to jednak dżungla i tylko najsilniejsze zwierzaki się utrzymują.
Pozdrawiam
Janusz Kotecki
Janusz Kotecki
- badawaw
- Miejscowość: Mazowsze/ Pruszków
A co Cię tknęło, żeby nazwać firmę BADA?
Wybrałeś popularny czasownik... Na tę frazę być w pierwszej trójce google to jest masakra

-

Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka - Posty: 329
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka napisał(a):Wybrałeś popularny czasownik... Na tę frazę być w pierwszej trójce google to jest masakra
Jestem przeciwnego zdania. Do głowy mi nawet nie przyszło, że to jest czasownik
-

Paweł Landzberg - Posty: 2428
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Pytanie: Dlaczego ktoś szukający nieruchomości miałby wpisać w wyszukiwarce słowo "bada" lub frazę "bada nieruchomości".
Będą to wpisywać tylko ludzie, którzy znają tą nazwę (chociaż pewnie częściej od razu po prostu będą wpisywać domenę w pasku adresu).
Będą to wpisywać tylko ludzie, którzy znają tą nazwę (chociaż pewnie częściej od razu po prostu będą wpisywać domenę w pasku adresu).
Pozdrawiam
Seba
Seba
-

Sebastian Nowak - Posty: 478
Hej,
Jeśli chodzi o nazwę firmy to polecam swój artykuł na ten temat: http://zaplanujbiznes.pl/planowanie-biz ... wac-firme/
Nazwa firmy, a nazwa domeny, którą sugerują tutaj koledzy to dwie różne kwestie. Jeśli chodzi Ci o domenę to tytuł wątku jest mylący.
Nazwa każdej firmy może być dowolna, ale nie może być obraźliwa i myląca np. nie możesz się nazwać Onets, albo Allegreo bo to by wprowadzało w błąd.
Możesz firmę nazwać IT Konsulting Grzegorz Zuber, a domenę dowolnie inną. Np. interek.pl czy dobre-kursy-gitarowe.pl
Ciekawym sposobem na znalezienie oryginalnej nazwy na firmę lub domenę jest poszukanie jej w innym języku np. łacinie, grece czy suahili.
Jeśli chodzi o nazwę firmy to polecam swój artykuł na ten temat: http://zaplanujbiznes.pl/planowanie-biz ... wac-firme/
Nazwa firmy, a nazwa domeny, którą sugerują tutaj koledzy to dwie różne kwestie. Jeśli chodzi Ci o domenę to tytuł wątku jest mylący.
Nazwa każdej firmy może być dowolna, ale nie może być obraźliwa i myląca np. nie możesz się nazwać Onets, albo Allegreo bo to by wprowadzało w błąd.
Możesz firmę nazwać IT Konsulting Grzegorz Zuber, a domenę dowolnie inną. Np. interek.pl czy dobre-kursy-gitarowe.pl
Ciekawym sposobem na znalezienie oryginalnej nazwy na firmę lub domenę jest poszukanie jej w innym języku np. łacinie, grece czy suahili.
-

Bartłomiej Jakubowski - Posty: 97
- Miejscowość: Lublin
Bartłomiej Jakubowski napisał(a):Ciekawym sposobem na znalezienie oryginalnej nazwy na firmę lub domenę jest poszukanie jej w innym języku np. łacinie, grece czy suahili.
Lepiej, żeby Krzywy nie kombinował z Łaciną szukając nowej nazwy...
Pozdrawiam
Seba
Seba
-

Sebastian Nowak - Posty: 478
Na szczęście wymowa jest inna curva czyta się "karwej" czy coś takiego.
-

Bartłomiej Jakubowski - Posty: 97
- Miejscowość: Lublin
11 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-