co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
jak uzyskać dotacje, jakie są programy unijne, czy warto wchodzić w dotacje?

Witam
Właśnie zacząłem się interesować dotacjami z UE i tak się zastanawiam na co mogę dostać dotację Unijną w PO KL działanie 6.2 Wsparcie oraz promocja przedsiębiorczości i samozatrudnienia. Na stronie http://www.fund.org.pl/index.php?strona=546 Fundacja małych i średnich przedsiębiorstw znalazłem trochę informacji nt samego projektu ale i punktów konsultacyjnych. Jednak nie wiem czy się zagłębiać w ten temat jeśli chcę otworzyć sklep internetowy z art. dla dzieci.
Moje pytanie brzmi - Czy ktoś miał jakieś doświadczenia z dofinansowaniem tego typu działalności i czy jest jakaś szansa na dostanie dotacji.
Kolejny temat to strona (nie koniecznie sklep) a artykułami dekoracyjnymi własnej roboty czyli tzw. rękodzieło artystyczne, również na sprzedaż.
Ale teraz nasunęło mi się kolejne ważne pytanie, czy dotacje kierowane do mikro-, małych- i średnich przedsiębiorstw są dostępne również dla 1-osobowej działalności gospodarczej.
Będę wdzięczny również za inne możliwości dostania dotacji Unijnych lub subwencji Polskich przy uruchamianiu sklepu internetowego, dla osób zatrudnionych dodatkowo na etacie.
Pozdrawiam
Richman79

Awatar użytkownika
richman79

Tragedia...

Postprzez mrozik 5 Cze 2010, o 20:06

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Chciałem dostać kasę, ale...
Jeżeli za wiek poniżej 25 lub 50 lat masz 5 punktów, za bycie kobietą 5 punktów, za małe miasteczka i wsie 5 punktów i za orzeczenie o inwalidztwie kolejne 5 p. to przy chyba 60 punktach z wniosek kwalifikują się rencistki z dziur zabitych dechami...
Więc założyłem bez unii, bez oszczędności...

Darmowy raport do pobrania http://raport-turystyczny.pl
mrozik

Poraszka

Postprzez richman79 6 Cze 2010, o 01:32

Dzięki
Faktycznie, sprawa wygląda beznadziejnie. ale myślę że trzeba się interesować tematem. może w przyszłości coś się pojawi z czego będzie można skorzystać.

Awatar użytkownika
richman79

PO KL 6.2

Postprzez Piotr Krzciuk 14 Cze 2010, o 13:36

Trzeba pamiętać, że w PO KL 6.2 najpierw organizuje się konkurs kto będzie organizował szkolenia i przekazywał środki dla kandydatów na przedsiębiorców. Zawsze wygrywa szereg różnych podmiotów (fundacje, stowarzyszenia, agencje rozwoju regionalnego) z których każdy ma swój odrębny projekt do którego rekrutuje uczestników według różnych zasad - jedne tylko dla mieszkańców konkretnej miejscowości, drugie dla mieszkańców wsi z danego regionu, itd. Musimy więc znaleźć tabelkę z naszego województwa z nazwami projektów, kontaktami do organizacji - dzięki niej sprawdzamy punkt po punkcie gdzie się kwalifikujemy i kiedy musimy złożyć papiery, ile jest miejsc na szkolenia, ile na dotację, ile na wsparcie pomostowe (comiesięczny). Takie informacje powinniśmy znaleźć na stronie naszego wojewódzkiego urzędu pracy.

A odpowiadając na pytanie o 1-osobową działalność gospodarczą - tak, to jest mikroprzedsiębiorstwo, aż do chwili gdy zatrudnisz średniorocznie 10 pracowników lub osiągniesz 2 mln EUR obrotu netto.

Czekolada i jej sekrety.
Piotr Krzciuk

Miejscowość: Łódź

Odpowiedzi...

Postprzez jefferson_pl 2 Lip 2010, o 22:26

richman79 napisał(a):Moje pytanie brzmi - Czy ktoś miał jakieś doświadczenia z dofinansowaniem tego typu działalności i czy jest jakaś szansa na dostanie dotacji.

Mam bardzo duże doświadczenie akurat z programem PO KL 6.2. Oczywiście, szansa otrzymania dotacji (przeważnie do 40 tyś zł) jak najbardziej jest! ;)

richman79 napisał(a):Kolejny temat to strona (nie koniecznie sklep) a artykułami dekoracyjnymi własnej roboty czyli tzw. rękodzieło artystyczne, również na sprzedaż.

Jest tak. Jeśli strona internetowa będzie głównym miejscem, gdzie będą sprzedawane produkty - można z pieniędzy z projektu sfinansować jej budowę. Jeśli jednak strona internetowa ma służyć jako wizytówka firmy, to nie wolno (np. jeśli będziesz sprzedawać tylko we własnym stacjonarnym sklepie). W tym wypadku strona internetowa zostanie odebrana jako wizytówka firmy (reklama). Na kampanie reklamowe nie wolno przeznaczać pieniędzy. Inaczej jest ze sklepem internetowym. Na niego można otrzymać dotację.

richman79 napisał(a):Ale teraz nasunęło mi się kolejne ważne pytanie, czy dotacje kierowane do mikro-, małych- i średnich przedsiębiorstw są dostępne również dla 1-osobowej działalności gospodarczej.

Program PO KL 6.2. jest skierowany do osób chcących założyć jednoosobową działalność gospodarczą (można jeszcze spółdzielnie).

richman79 napisał(a):Będę wdzięczny również za inne możliwości dostania dotacji Unijnych lub subwencji Polskich przy uruchamianiu sklepu internetowego, dla osób zatrudnionych dodatkowo na etacie.

Z tego co wiem, tylko ten program PO KL 6.2. umożliwia ubiegać się o dotacje na otwarcie działalności gospodarczej, będąc pracownikiem na etacie. Szczegóły są zawsze w regulaminie rekrutacyjnym do projektu.

P.S. Dodam tak od siebie. Minusem jest to, że te programy trwają po kilka miesięcy, jest dużo biurokracji, są w formie konkursu. Tylko najlepsze biznes plany przyszłych firm są objęte dotacją. Plusem jest to, że oprócz dotacji dostajesz jeszcze co miesiąc (max. do 12 m-cy) wsparcie pomostowe (około 1000 zł/m-c na niezbędne wydatki związane z prowadzeniem firmy np. składki ZUS, dzierżawa lokalu, rachunki za media itp.). Czym lepszy biznes plan napiszesz, tym większą szanse masz możliwość otrzymać dotacje na firmę (o tym dowiesz się na obowiązkowych szkoleniach z zakresu prowadzenia dział. gosp.). Na tych szkoleniach dowiesz się jeszcze, jak napisać biznes plan.

W razie dodatkowych pytań, służę pomocą... :idea: ;)

Księgarnia internetowa Jefferson.pl - książki o tematyce business.
„Wiedza bez czynu jest jak śnieg w gorącym piecu.” H. Jackson Brown
jefferson_pl

Wróć do Dotacje unijne