co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
jak uzyskać dotacje, jakie są programy unijne, czy warto wchodzić w dotacje?

Tutaj będzie wątek o jednym z programów dotacji unijnych, o nazwie Innowacyjna Gospodarka, działanie 8.1.
Dziś nie będę jeszcze wiele pisał - trzeba doszlifować wniosek najpierw ;-)

Ale za kilka dni będziecie mogli znaleźć tu porady i wskazówki, jak zdobyć unijną kasę na własny e-biznes.
Powiem krótko: jest to sprawa niełatwa, ale spokojnie do zrobienia!

I oczywiście jeśli macie jakieś pytania w tej kwestii - dawać je tu!

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Witam serdecznie! Jestem nowicjuszem na tym forum ale jest ono super ;) Wiele ciekawych ludzi można tu poznać i wiele ważnych rzeczy się dowiedzieć. Zarażam wszystkich zainteresowanych tym Forum:) Ale chciałam zapytać o te dotacje co od dziś ruszyły. Jak się do tego zabrać??Gdzie szukać info na ten temat?? Co należy zrobić żeby dostać taką dotację?? Jakie są wymagania?? Pozdrawiam.

Zatrzymaj czas!!!
http://www.eliksir24.pl
Awatar użytkownika
eliksir24

Czy temat dotacji umarł??

Postprzez nika 18 Cze 2010, o 20:54

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam,
na początku roku interesowałam się właśnie ta dotacją, niestety za późno znalazłam informacje od kiedy rusza nabór...
Z moich informacji wynika że w tym roku w październiku będzie ostatni nabór, choć może coś źle przeczytałam :hmm2: Tak czy inaczej bardzo proszę o jakieś informacje przydatne w uzyskaniu takiej informacji. A może ktoś z Was taką dotację otrzymał i mógłby podzielić się informacjami??
czekam z niecierpliwością na jakieś info, i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
nika

Miejscowość: Strzegom

Dotacja 8.1

Postprzez Michał 29 Cze 2010, o 11:43

Witam.

Tak otrzymałem dotacje z pierwszego rozdania 8.1.
Z tego co teraz wiem, znajomi starali się o dotacje końcem 2009 roku i początkiem 2010 roku nie jest łatwo. Jest tylu chętnych, że przyjmowanie wniosków kończy się w pierwszym dniu. Myślę jednak, że warto próbować, szczególnie jak ma się dobry pomysł.
Polecam zajrzeć na poniższe strony.
http://www.web.gov.pl/

http://www.funduszeeuropejskie.gov.pl/Strony/glowna.aspx

http://www.parp.gov.pl/index/index/597 - jeżeli chodzi o terminy to są tutaj.

Awatar użytkownika
Michał

Co do obecnego naboru w PO IG 8.1 to teraz nie będzie on kończony w pierwszym dniu jak to bywało poprzednio. Nabór trwa przez określony okres i nie będzie decydować data złożenia wniosku. Czyli jeśli ktoś nawet złoży w ostatnim dniu wniosek to będzie miał takie same szanse jak Ci którzy złożą go w pierwszych dniach.

Awatar użytkownika
Łukasz Sikora

Innowacyjna Gospodarka

Postprzez Bartosz Dolinkiewicz 5 Lip 2011, o 23:48

1. Dobry pomysł to nie wszystko
2. MUSISZ mieć DOBRY biznes plan - Twój biznes MUSI być opłacalny
3. Sprawdzaj info tu: http://poig.parp.gov.pl/

Ludzie z PARP to dobrze dobrani urzędnicy, którzy oceniają projekty. Nie są to przypadkowe osóbki. To fachowcy, którzy przerabiają temat od wielu, wielu lat. Podchodzą do tematu BIZNESOWO, czyli żadne mydlenie tu nie przejdzie. Nawet w samej instrukcji pisania wniosku jest napisane i podkreślone, żeby nie lać wody - za to jest ban :)
Masz dobry pomysł, ale co z tego? W Hollywood jest wielu świetnych aktorów a świat zna tylko paru. Pomysł nie wystarczy. Liczy się jego realizacja i opłacalność. Musisz poukładać sobie w głowie co, kiedy, komu, po co, za co? Nie wiesz jak - kup książkę o biznes planowaniu. Ja opierałem się na jednej ze złytych myśli i bardzo mi to pomogło. Musisz znać się na tym, co chcesz robić - nie musisz być fachowcem ale musisz wiedzieć co robisz. Określ konkurencję, określ rynki docelowe, określ swoich odbiorców, zrób analizę SWOT. Czyli przerób wszystkie punkty budowy biznes planu.
Jeżeli masz już go zrobiony, musisz zrobić do niego matematykę, czyli opłacalność. Zaplanuj przychody i koszty. Pamietaj, że wszystko musi mieć jakąś bazę. Jeżeli coś napiszesz, bądź w stanie to obronić jak padnie pytanie: skąd to się wzięło, dlaczego itd?
Nic nie może być wyciągnięte z kapelusza.

Jeżeli masz dobrze ale na prawdę super napisany biznes plan, to jesteś na początku dobrej drogi :)
Wniosek o dofinansowanie PARP rozwali Twój biznes plan w mak. Nie przejmuj się, po prostu musisz teraz to wszystko, co masz w głowie i w biznes planie przełożyć na wersję, którą oczekują od Ciebie w PARP. W końcu oni rozdają pieniądze.

Piszesz wniosek o dofinansowanie - może to trwać kilka tygodni!! Wniosek jest poniekąd odbiciem Twojego biznes planu. Zawiera on specyficzne rzeczy, które musisz podać na potrzeby oceny. Wniosek pisz albo w wordzie (itp) albo od razu w Generatorze Wniosków.

Do wniosku jest instrukcja w PDF, która będzie Twoją biblią. Czytaj każde zdanie po kilka razy i postępuj zgodnie z instrukcją pisania wniosku. Łatwo nie jest, jeżeli robisz to po raz pierwszy. Najlepiej znajdź kogoś, kto "siedzi" w pisaniu wniosków, aby Ci pomógł lub napisał z Tobą wniosek.

Czytaj również forum PARP oraz możesz zajrzeć do dokumentacji na rok 2011 http://poig.parp.gov.pl/index/more/20815 Dokładnie przejrzyj "Pytania i odpowiedzi" zamieszczone na stronie, bo to skarbnica wiedzy.

Zobacz filmy na youtube ze spotkań informacyjnych a propos działania 8.1 - bardzo dobre rady!! Wpisz PARP 8.1 w youtube.

Zrobiony wniosek - opis (jest tego dużo, bardzo dużo) z matematyką (przychody, koszty) zatwierdzasz w Generatorze Wniosków. Dokumenty w formie papierowej lub elektronicznej (jeżeli masz podpis elektr.) wysyłasz do swojego RIFu, czyli Regionalnej Instytucji Finansującej - każde województwo ma swoją placówkę.

Wniosek jest wpierw oceniany pod kątem merytorycznym - czyli czy jest cudzysłów w nazwie firmy, czy podałeś pełną nazwę ulicy - zgodnie z danymi z EKD lub KRS, czy masz dobre PKD itd.

Aha, zanim zaczniesz pisać wniosek, przeczytaj wpierw, czy się kwalifikujesz!! Są województwa, gdzie możesz otrzymać nawet 70% dofinansowania. Jeżeli nie przekroczysz chyba 26 lat, to możesz ubiegać się o 80%.

Aha, przy otwieraniu firmy zapoznaj się dobrze z VATem. Tzn możesz ubiegać się o dofinansowanie wydatków z VAT lub bez. Jeżeli zakładasz firmę, to możesz być zwolniony podmiotowo z VAT (na nieprzekroczenie granicy obrotów). Zresztą znajdź dobrą ksiegową, abyś mógł się jej pytać o konkretne rzeczy - jak tak zrobię to co, a jak inaczej to co? Chodzi o US.

uufffffffffffffffff

Good Luck

Bartosz Dolinkiewicz

Miejscowość: Hove UK, Gorzów Wlkp. PL

Wróć do Dotacje unijne