Brałam udział w projekcie "Zostań małopolskim przedsiębiorcą" (Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki 2007-2013, Priorytet 6 „Rynek pracy otwarty na wszystkich" Działanie 6.2 „Wsparcie oraz promocja przedsiębiorczości i samozatrudnienia” ).
Przygotowałam biznes-plan firmy oferującej szkolenia.
Niestety, mój projekt nie znalazł uznania u oceniających. Generalnie teza ocen, to "nie da się zarabiać na szkoleniach e-learningowych, a zwłaszcza bez zatrudnienia tłumu kadry z tytułami naukowymi".
Odwołanie nic nie dało. W mojej grupie doceniono raczej "konwencjonalne" biznesy.
Generalnie, jestem trochę zawiedziona.
Choć muszę przyznać, że bardzo podobało mi się szkolenie z zarządzania małą firmą, w którym brałam udział w ramach projektu.
10 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Właśnie zauważyłem, że w takich projektach wspierane jest to, co konwencjonalne...
Mam kilku znajomych, którzy dostali dotację z UE/UP - wszyscy na biznes, który istnieje 100lat...
Nie wiem jak tam było z konkurencją, ale ogólnie kreatywność jest znikoma...
Rozmawiałem z kilkoma osobami w "kolejce" i najbardziej żądny zysku okazał się gość, który chciał dostać dotację na otwarcie kasyna z jednorękimi bandytami...
Było wiele "raczkujących" firm kurierskich (nie tylko po PL) i spora ilość firm budowlanych, oraz salonów fryzjerskich...
Sam zastanawiam się nad taką dotacją, ale boję się, że w komisji będą same "stare pryki", które będą wolały dać na łopatę (bez obrażania kogokolwiek), niż na komputer, czy pomysł, którego "nie widać"... Chociaż z drugiej strony niczego nie tracę, no może trochę cennego czasu...
Pozdrawiam
lapti
Mam kilku znajomych, którzy dostali dotację z UE/UP - wszyscy na biznes, który istnieje 100lat...
Nie wiem jak tam było z konkurencją, ale ogólnie kreatywność jest znikoma...
Rozmawiałem z kilkoma osobami w "kolejce" i najbardziej żądny zysku okazał się gość, który chciał dostać dotację na otwarcie kasyna z jednorękimi bandytami...
Było wiele "raczkujących" firm kurierskich (nie tylko po PL) i spora ilość firm budowlanych, oraz salonów fryzjerskich...
Sam zastanawiam się nad taką dotacją, ale boję się, że w komisji będą same "stare pryki", które będą wolały dać na łopatę (bez obrażania kogokolwiek), niż na komputer, czy pomysł, którego "nie widać"... Chociaż z drugiej strony niczego nie tracę, no może trochę cennego czasu...
Będziesz starała się w innym europejskim projekcie?Ola Żuławińska napisał(a):Niestety, mój projekt nie znalazł uznania u oceniających.
Pozdrawiam
lapti
Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs
-

lapti - Posty: 576
Miejmy nadzieję, że te dotacje to nie są znowu "jak zwykle " w naszym padołku przyznawane wtedy "jak ktoś posmaruje". Trochę mi tu zaleciało Chlebowskim, i ta całą aferą hazardową, ale ... szkoda o tym pisać na forum.
Olu, czy biznesplan, który stworzyłaś jest "tajny"? To znaczy czy nie dałoby się go obejrzeć. Jeśli nie , to przepraszam, ale jestem niesamowicie ciekawy, co IM przedstawiłaś.
-

Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka - Posty: 311
Zasmucę Cię, ale unijne to one są tylko z nazwy i ze źródła pieniędzy... Nie pytaj skąd wiem...Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka napisał(a):Miejmy nadzieję, że te dotacje to nie są znowu "jak zwykle " w naszym padołku przyznawane wtedy "jak ktoś posmaruje"
-

lapti napisał(a):Zasmucę Cię, ale unijne to one są tylko z nazwy i ze źródła pieniędzy... Nie pytaj skąd wiem...
Nie trudno się domyślić i nie trzeba nad tym długo debatować - przydziela je komisja (to ważne, bo nikt personalnie nie odpowiada z imienia i nazwiska za decyzję) złożona z polskich urzędników.
Believe the Unbelievable
Tworzenie, modernizacja i optymalizacja stron WWW
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 435
- Miejscowość: Poznań
lapti napisał(a): Będziesz starała się w innym europejskim projekcie?
Myślałam o "Będę aktywnym przedsiębiorcą", ale nie wiem jeszcze czy mi się chce. Muszę powiedzieć, że samego szkolenia i konsultacji było 120 godzin, a pisanie BP to jakiś miesiąc wyrwany z życiorysu. Teraz BP mam napisany, więc roboty byłoby mniej, bo trzeba byłoby go dopasować do wymagań nowego projektu i ewentualnie nieco uzupełnić - ostatecznie pomysłów mi nie brakuje.
Ale w tym projekcie konkurencja będzie jeszcze większa.
Piotrze, jeśli chcesz przeczytać - to wrzuć adres na priv - wyślę Ci.
A jeśli chodzi o "innowacyjnych" to u mnie w grupie była jedna "rodzynka" - dotację dostała dziewczyna, która chce założyć portal turystyczny. Ma doświadczenie w branży turystycznej. W portalowej nie. Ale widocznie była bardziej przekonywująca.
-

Ola Żuławińska - Posty: 103
- Miejscowość: Myślenice
lapti napisał(a):Zasmucę Cię, ale unijne to one są tylko z nazwy i ze źródła pieniędzy... Nie pytaj skąd wiem...
Powiem szczerze, że uczciwością, to w tym kraju tylko garba się można dorobić...
Chciałem zgodnie "z regulaminem" wziąć udział w projekcie pozyskania funduszy z UE.
W nagrodę mój wniosek oznaczono numerem 233, gdzie składałem wszystkie papiery pierwszego dnia (o godz. 11.30 - wnioski przyjmowali od 8,albo 9) :/ A dodatkowym atutem miał być "termin złożenia wniosku"...
No bo, o to że przyznano mi mało punktów żalu nie mam - po prostu może tak mnie oceniono...
Pozdrawiam
lapti
-

Lapti, szkoda, że nie dostałeś kasy. No ale masz biznes plan i teraz może uda się go zrealizować bez kasy tylko wolniej. Lub ze środków z innego źródła.
Powodzenia.
Powodzenia.
Believe the Unbelievable
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 435
- Miejscowość: Poznań
Dzięki Tomku - na razie puściłem wirusowo informację o tym, że zacząłem działać. Pomału znajomi robią swoje. Jutro mam kolejną rozmowę w sprawie "tworzenia"... Zobaczymy, czy tym razem brak faktury nie będzie przeszkodą...
Pozdrawiam
lapti
Pozdrawiam
lapti
-

Co do innowacyjności to od tego mamy program Innowacyjna Gospodarka. Poza tym w ramach PO KL i dotacji z PUP innowacyjność nie ma większego znaczenia. Liczy się możliwość generowania przez firmę przychodów. Może być to nawet setna firma budowlana lub salon fryzjerski. Oczywiście nikt nie przekreśla innowacyjnych pomysłów, ale prawda jest taka iż dowieść w dokumentach iż innowacyjna firma będzie rentowna jest znacznie trudniej. Jest to jednak możliwe. Przykładem może być firma produkująca krótkometrażowe filmy animowane do serwisu YouTube, lub radio internetowe (obydwie działalności uruchomione w oparciu o dotacje z Urzędu pracy). Faktem jednak jest że nie przetrwały na rynku zbyt długo. Pierwszą szybko wchłonęła większa firma a radio zawiesiło swoją działalność po dwóch latach.
-

biznesplany24_pl - Posty: 12
10 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość