Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Dlaczego niby brak zapamiętania?
Mi np. spece z http://www.pozycjonowaniewww.org.pl mówili, że słowo kluczowe zawsze wpływa, gdyż no cóż tu dużo mówić, Google lepiej kojarzy stronę z zapytaniem.
Za duży koszt w perspektywie możliwych zarobków w owej branży więc odpada
Przepraszam, ale nie rozumiem do końca. Jakbyś mógł udoskonalić opis:)
Tak, wpływa. Ale nie da się dokładnie określić "jak bardzo wpływa".
Z całą pewnością (i tu nikt nie ma wątpliwości, jak sądzę) słowa kluczowe w domenie, jeśli występują po myślnikach (np. wolne-domeny-internetowe.pl), pomagają znacząco w pozycjonowaniu na frazę / frazy z domeny. Bezpośrednio na te frazy. Czyli najbardziej na "wolne domeny internetowe" (oczywiście pierwsze miejsce w Google bez większych zabiegów), ale także na "wolne domeny", "domeny internetowe", ale również "wolne internetowe" (tylko po co komu akurat ta fraza?
). Nieco mniej pomaga na frazy z zamienionymi wyrazami, typu "domeny internetowe wolne" (już drugie miejsce akurat - oczywiście nie linkowałem na tę frazę). Oczywiście nie mówię tego tylko na podstawie moich własnych serwisów - już mnóstwo przykładów widziałem.
Eh, znowu wraca ten temat. Pisałem o myślnikach w domenach na Forum wcześniej.
Dlaczego uważacie (tak wynika przynajmniej z Waszej dyskusji), że w domenie modnaodziezdamska.pl Google widzi 3 osobne wyrazy: "modna odziez damska" (pomijam fakt, że jest odziez zamiast odzież)? Dlatego, że algorytm G wytłuszcza (pogrubienie czcionki) te wyrazy w domenie? Poważnie? Hmm, to zaraz podam Wam argument, dlaczego tak być nie może.
Ok, mamy domenę modnaodziezdamska.pl. Są tutaj teoretycznie 3 wyrazy (tak się wydaje). Spytam retorycznie: a co z pozostałymi wyrazami "ukrytymi" w tej nazwie? Np.:
mod
dna
dam
i bardziej abstrakcyjne:
odna
naod itd.
Skąd pomysł, że Google szuka w dłuższych wyrazach krótszych wyrazów?
Tutaj niby były 3 wyrazy w nazwie. A co z wyrazem "testament"? Przecież zawiera:
- test
- amen
Czy też się pozycjonujemy na te frazy w tym momencie? Nie? A dlaczego nie? Bo Google "rozbiera" długie nazwy tylko do "sensownych" wyrazów i dalej już nie? Plisssss
A teraz koronny dowód, że domena modnaodziezdamska.pl nie ma nic wspólnego z domeną modna-odziez-damska.pl (ta domena jest wolna!!!!).
Skoro zgodzimy się (jak sądzę), że jeśli Google widzi w domenie modnaodziezdamska.pl te 3 wspomniane wyrazy, to musi też widzieć np. wyrazy "dna" ("pijemy do dna") i "dam" ("widzę tutaj sporo dam", albo "dam Wam popalić!"
), czy tak? Jak łatwo się domyślić, fraza "dna dam" jest / byłaby bardzo prosta w pozycjonowaniu - pierwsze miejsce w Google bez problemów. No i skoro ta domena ma w sobie te wyrazy (i to w tej kolejności), to ten serwis powinien być na pierwszym miejscu w wynikach, czy tak? (albo bardzo wysoko). Śmiało, sprawdźcie wyniki wyszukiwania. I jak?
Rozwiejmy raz na zawsze tę kwestię:
1) Google pogrubia słowa (z zapytania w wyszukiwarce) w nazwie domeny, jeśli w niej występują
2) Google traktuje myślnik lub kropkę, jak spację, czyli modna-odziez-damska.pl lub modna.odziez.damska.pl (taka subdomena) to słowa "modna odziez damska pl"
3) Domena modnaodziezdamska.pl nie pomaga w pozycjonowaniu w jakikolwiek sposób, bo nie zawiera słów kluczowych - "modnaodziezdamska" nie jest słowem kluczowym (nikt nie szuka takiego zbitka).
Jeśli ktoś ma argumenty, które obalą moje, to zapraszam do dyskusji. Tylko proszę o trzymanie się logiki i faktów, bo "ktoś mi mówił", "tamta firma tak twierdzi", "mi się wydaje" nic nie wniesie do dyskucji.
24 posty(ów)
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
-

vanda - Posty: 210
kilkanascie - kilkadziesiat procent sukcesu wg mnie
Darmowa analiza strony | Zmień przeglądarkę i przyspiesz internet natychmiast
-

Krzysztof Trynkiewicz - Posty: 461
Słowa kluczowe z nazwach domen mają bardzo duże znaczenie. Puki co 
-

krystian piątek - Posty: 605
- Miejscowość: Kielce
Słowo kluczowe w domenie - jak najbardziej inplus przy pozycjonowaniu. Byle tylko tonie było coś w stylu - http://www.modnaodziezdamska.pl - bo tracisz na łatwości zapamiętania i czytelności adresu, a to również ważne:0
T. Jeziorski | iTSOLUTIONS by SPLEEN | www.spleen.com.pl | biuro@spleen.com.pl | +48 660-685-064
-

it-spleen - Posty: 697
- Miejscowość: Tarnowskie Góry
it-spleen napisał(a):Słowo kluczowe w domenie - jak najbardziej inplus przy pozycjonowaniu. Byle tylko tonie było coś w stylu - http://www.modnaodziezdamska.pl - bo tracisz na łatwości zapamiętania i czytelności adresu, a to również ważne:0
Dlaczego niby brak zapamiętania?
Mi np. spece z http://www.pozycjonowaniewww.org.pl mówili, że słowo kluczowe zawsze wpływa, gdyż no cóż tu dużo mówić, Google lepiej kojarzy stronę z zapytaniem.
-

vanda - Posty: 210
A teraz wyobraź sobie, że reklamujesz tą stronę (http://www.modnaodziezdamska.pl) na bilbordach, autach, ulotkach plakatach ...
T. Jeziorski | iTSOLUTIONS by SPLEEN | Projektowanie stron WWW i e-Marketing | biuro@spleen.com.pl | +48 660-685-064
-

it-spleen napisał(a):A teraz wyobraź sobie, że reklamujesz tą stronę (http://www.modnaodziezdamska.pl) na bilbordach, autach, ulotkach plakatach ...
Za duży koszt w perspektywie możliwych zarobków w owej branży więc odpada
-

Krzysztof P. - Posty: 83
Krzysztof P. napisał(a):Za duży koszt w perspektywie możliwych zarobków w owej branży więc odpada
Przepraszam, ale nie rozumiem do końca. Jakbyś mógł udoskonalić opis:)
T. Jeziorski | iTSOLUTIONS by SPLEEN | Projektowanie stron WWW i e-Marketing | biuro@spleen.com.pl | +48 660-685-064
-

vanda napisał(a):Czy uważacie, że znacznie wpływa to na pozycjonowanie?
Tak, wpływa. Ale nie da się dokładnie określić "jak bardzo wpływa".
Z całą pewnością (i tu nikt nie ma wątpliwości, jak sądzę) słowa kluczowe w domenie, jeśli występują po myślnikach (np. wolne-domeny-internetowe.pl), pomagają znacząco w pozycjonowaniu na frazę / frazy z domeny. Bezpośrednio na te frazy. Czyli najbardziej na "wolne domeny internetowe" (oczywiście pierwsze miejsce w Google bez większych zabiegów), ale także na "wolne domeny", "domeny internetowe", ale również "wolne internetowe" (tylko po co komu akurat ta fraza?
it-spleen napisał(a):Słowo kluczowe w domenie - jak najbardziej inplus przy pozycjonowaniu. Byle tylko tonie było coś w stylu - http://www.modnaodziezdamska.pl - bo tracisz na łatwości zapamiętania i czytelności adresu, a to również ważne:0
Eh, znowu wraca ten temat. Pisałem o myślnikach w domenach na Forum wcześniej.
Dlaczego uważacie (tak wynika przynajmniej z Waszej dyskusji), że w domenie modnaodziezdamska.pl Google widzi 3 osobne wyrazy: "modna odziez damska" (pomijam fakt, że jest odziez zamiast odzież)? Dlatego, że algorytm G wytłuszcza (pogrubienie czcionki) te wyrazy w domenie? Poważnie? Hmm, to zaraz podam Wam argument, dlaczego tak być nie może.
Ok, mamy domenę modnaodziezdamska.pl. Są tutaj teoretycznie 3 wyrazy (tak się wydaje). Spytam retorycznie: a co z pozostałymi wyrazami "ukrytymi" w tej nazwie? Np.:
mod
dna
dam
i bardziej abstrakcyjne:
odna
naod itd.
Skąd pomysł, że Google szuka w dłuższych wyrazach krótszych wyrazów?
Tutaj niby były 3 wyrazy w nazwie. A co z wyrazem "testament"? Przecież zawiera:
- test
- amen
Czy też się pozycjonujemy na te frazy w tym momencie? Nie? A dlaczego nie? Bo Google "rozbiera" długie nazwy tylko do "sensownych" wyrazów i dalej już nie? Plisssss
A teraz koronny dowód, że domena modnaodziezdamska.pl nie ma nic wspólnego z domeną modna-odziez-damska.pl (ta domena jest wolna!!!!).
Skoro zgodzimy się (jak sądzę), że jeśli Google widzi w domenie modnaodziezdamska.pl te 3 wspomniane wyrazy, to musi też widzieć np. wyrazy "dna" ("pijemy do dna") i "dam" ("widzę tutaj sporo dam", albo "dam Wam popalić!"
Rozwiejmy raz na zawsze tę kwestię:
1) Google pogrubia słowa (z zapytania w wyszukiwarce) w nazwie domeny, jeśli w niej występują
2) Google traktuje myślnik lub kropkę, jak spację, czyli modna-odziez-damska.pl lub modna.odziez.damska.pl (taka subdomena) to słowa "modna odziez damska pl"
3) Domena modnaodziezdamska.pl nie pomaga w pozycjonowaniu w jakikolwiek sposób, bo nie zawiera słów kluczowych - "modnaodziezdamska" nie jest słowem kluczowym (nikt nie szuka takiego zbitka).
Jeśli ktoś ma argumenty, które obalą moje, to zapraszam do dyskusji. Tylko proszę o trzymanie się logiki i faktów, bo "ktoś mi mówił", "tamta firma tak twierdzi", "mi się wydaje" nic nie wniesie do dyskucji.
Szukasz domeny dla Twojego serwisu? Zapoznaj się z moim bezpłatnym poradnikiem: domeny internetowe. Masa informacji o domenach, opracowywaniu nazw. Zapraszam
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
- Miejscowość: Kraków
24 posty(ów)
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
-