Witam,
Na wstępie Dzień Dobry wszystkim. I podziękowania dla Krzywego za poradnik o domenach... Chciałbym Was poprosić o poradę w wyborze domeny dla sklepu internetowego...
Mamy stronę http://www.agro-NiezbytŁatweNazwisko.pl, jest to nasza wizytówka z informacją o naszym asortymencie. Do tej pory działaliśmy lokalnie i wpisując w Google nasze frazy+nasze miasto zazwyczaj jesteśmy w TOP5 (strona działa od X 2010). Planujemy założyć sklep internetowy, ale ze względu na trudną nazwę domeny raczej skorzystamy z nowej nazwy. Starsza strona będzie dobrym zapleczem;) I tu zaczyna się dylemat... Wymyśliłem fajną nazwę domeny, ale okazuje się, że ktoś gdzieś daleko w Polsce prowadzi już sklep pod taką nazwą, ale stacjonarnie (nie ma strony internetowej). Oczywiście ten sklep w Polsce działa w identycznej branży co my :/ Pytanie, czy:
1. Może on domagać się w przyszłości jakichkolwiek praw do tej domeny?
2. Warto mieszać w głowach ludziom, którzy znają tamten sklep?
3. Powinienem jeszcze coś wziąć pod uwagę?
Jeszcze jedno... Prowadząc sklep stacjonarny, posiadając swoje logo oraz kolorystykę i gdy jesteśmy znani na rynku lokalnym (15 lat w branży), czy warto tworzyć nową szatę graficzną i logo? Jeśli stworzymy nową nazwę domeny to warto chyba stworzyć nowe logo dla sklepu internetowego... Jakie mogą być wady i zalety nowych szat w internecie? Czy nasi stali Klienci mogą poczuć się urażeni z jakiegoś powodu?
Sprzedając przez internet faktury wystawiane będą przez sklep stacjonarny z naszą dotychczasową nazwą.
Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi.
P.S. Serdeczne dzięki za dojście do samego końca;)
pozdrawiam
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Domyślam się, że chodzi o tą nazwę:
Może skróć tą nazwę tylko do nazwiska?
4 posty(ów)
• Strona 1 z 1
doggystyle4 napisał(a):faktury wystawiane będą przez sklep stacjonarny z naszą dotychczasową nazwą
Domyślam się, że chodzi o tą nazwę:
doggystyle4 napisał(a):agro-NiezbytŁatweNazwisko
Może skróć tą nazwę tylko do nazwiska?
FM Group For Home - zobacz katalog FM Group For Home
Szukasz Sponsora w FM Group? Kliknij tutaj: Sponsor FM Group
Sprawdź plan marketingowy FM Group!
Szukasz Sponsora w FM Group? Kliknij tutaj: Sponsor FM Group
Sprawdź plan marketingowy FM Group!
- Konsultant FM Group
Nie, nie:) Za mocno się rozpisałem i trochę to może niezrozumiale wyszło.
Dane na fakturze, to będą dane z ewidencji działalności gospodarczej...
"FHU AGRO
imię i nazwisko
ul. XXXX
kod pocztowy
NIP"
Nazwisko nie jest łatwe, więc odpada...
pozdrawiam
Dane na fakturze, to będą dane z ewidencji działalności gospodarczej...
"FHU AGRO
imię i nazwisko
ul. XXXX
kod pocztowy
NIP"
Nazwisko nie jest łatwe, więc odpada...
pozdrawiam
- doggystyle4
Postaram się odpowiedzieć na Twoje ostatnie pytanie 
Istniejecie na rynku lokalnym ale nie napisałeś jak szeroki to rynek. Myślę, że z tego można wywnioskować sens budowania nowej marki w sieci. Moim zdaniem jeśli firma jest znana w 5 tys czy 15 tys miasteczku to nie ma sensu trzymać się kiepskiej domeny i przestarzałej kreacji graficznej w przypadku gdy zamierzasz działać na skalę całego kraju. Myślę, że jeśli zrobicie to mądrze dotychczasowi klienci będą również zadowoleni z wprowadzonych zmian. Natomiast jeśli ten rynek lokalny jest dość szeroki, bo jesteście np. liderem branży w dużym mieście. Przy tym strategicznymi klientami są osoby związane z Wami od 15 lat to już trzeba nieco szerzej rozważyć za i przeciw takich zmian.
Jeśli chodzi o pierwsze pytanie, to wydaje mi się, że jeśli nazwa firmy powiązanej z nazwą Twojej domeny jest unikalna i zastrzeżona dla właściciela tego biznesu to może domagać się praw do takiej domeny. Zresztą przy rejestracji domen u niektórych rejestratorów należy zaznaczyć, dlaczego chcemy korzystać z takiej nazwy domeny (np. jest zgodna z nazwą firmy, z nazwą oferowanego produktu, itd.). Na dzień dzisiejszy nie słyszałem jednak o przypadkach sporów o domeny w naszym kraju. Natomiast blisko znam przypadek domeny, która została zakupiona od małej firmy choć była to nazwa dużej spółki.
Istniejecie na rynku lokalnym ale nie napisałeś jak szeroki to rynek. Myślę, że z tego można wywnioskować sens budowania nowej marki w sieci. Moim zdaniem jeśli firma jest znana w 5 tys czy 15 tys miasteczku to nie ma sensu trzymać się kiepskiej domeny i przestarzałej kreacji graficznej w przypadku gdy zamierzasz działać na skalę całego kraju. Myślę, że jeśli zrobicie to mądrze dotychczasowi klienci będą również zadowoleni z wprowadzonych zmian. Natomiast jeśli ten rynek lokalny jest dość szeroki, bo jesteście np. liderem branży w dużym mieście. Przy tym strategicznymi klientami są osoby związane z Wami od 15 lat to już trzeba nieco szerzej rozważyć za i przeciw takich zmian.
Jeśli chodzi o pierwsze pytanie, to wydaje mi się, że jeśli nazwa firmy powiązanej z nazwą Twojej domeny jest unikalna i zastrzeżona dla właściciela tego biznesu to może domagać się praw do takiej domeny. Zresztą przy rejestracji domen u niektórych rejestratorów należy zaznaczyć, dlaczego chcemy korzystać z takiej nazwy domeny (np. jest zgodna z nazwą firmy, z nazwą oferowanego produktu, itd.). Na dzień dzisiejszy nie słyszałem jednak o przypadkach sporów o domeny w naszym kraju. Natomiast blisko znam przypadek domeny, która została zakupiona od małej firmy choć była to nazwa dużej spółki.
Praktyczny Blog e-Biznesowy - Serdecznie Zapraszam
Sekrety Skutecznych Squeeze Page - Poznaj je Teraz!
Sekrety Skutecznych Squeeze Page - Poznaj je Teraz!
-

Krzysztof Rdzeń - Posty: 26
- Miejscowość: Nowa Sól
4 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-