Witam,
chcę rozpocząć nowy biznes pod nazwą, którą nazwana jest już firma.
Podam przykład:
chcę zacząć działać pod marką x.pl, moja firma nazywa się y.
Jednakże wcześniej działała i działa nadal firma x.com.pl oferująca takie same usługi i jest to nazwa firmy.
Czy taki fakt może zostać uznany za nieuczciwą konkurencję?
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Dokładnie, wyrabiaj swoją markę i bądź za nią odpowiedzialny. Wiadomo że wymaga to wysiłku, ale w zamian otrzymujesz całkowitą kontrolę nad nią i zaufanie ryku, co w dłuższym okresie może przełożyć się na wzrost twojej sprzedaży.
A co w przypadku gdy tamta firma zacznie działać w sposób psujący jej markę ? I ty na tym stracisz, bo twoje towary będą z nią utożsamiane(na stronie internetowej musiałbyś podać dane swojej firmy) - a wpływu na to nie bedziesz mieć żadnego
11 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
No budzi mieszanie uczucia taki pomysł. Chcesz w ten sposób odebrać konkurencji klientów / użytkowników ?? Inaczej tego chyba się nie odebrać.
-

krystian piątek - Posty: 605
- Miejscowość: Kielce
Nie wiem, czy do końca mam rację, ale takie praktyki są niedozwolone. Podobne sytuacje z domenami kończyły się w sądzie na korzyść firm działających dłużej na rynku. Dla przykładu właściciel domeny microsoft.pl musiał się zrzec domeny na rzecz firmy Microsoft. Chociaż z drugiej strony można firmę nazwać jak się chce i działa wiele firm z taką samą nazwą pod innymi domenami, które zajmują się zupełnie czym innym. W twoim przypadku jak chcesz oferować takie same usługi jak firma X to lepiej bym się poradził kogoś kto zna prawo...
Innowacyjne połączenie systemu partnerskiego oraz MLM. Niskie koszty uczestnictwa oraz zwrot inwestycji już po znalezieniu pierwszego poleconego. Takie rzeczy tylko w GiftsRollUp
-

tkolpaczek - Posty: 33
- Miejscowość: Nowa Sól
Ja bym odpuścił, bo widać, że ewidentnie chcesz się podszywać pod cudzą markę. Mając firmę Y nazwij domenę y.pl a nie podszywaj się pod cudzą markę dając x.pl. Dodatkowo oferujesz takie same usługi.
Zarabianie przez Internet - nie dla leniwców
-

Paweł Landzberg - Posty: 2428
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
-

Krzysztof P. - Posty: 83
Paweł Landzberg napisał(a):Ja bym odpuścił, bo widać, że ewidentnie chcesz się podszywać pod cudzą markę. Mając firmę Y nazwij domenę y.pl a nie podszywaj się pod cudzą markę dając x.pl. Dodatkowo oferujesz takie same usługi.
Dokładnie, wyrabiaj swoją markę i bądź za nią odpowiedzialny. Wiadomo że wymaga to wysiłku, ale w zamian otrzymujesz całkowitą kontrolę nad nią i zaufanie ryku, co w dłuższym okresie może przełożyć się na wzrost twojej sprzedaży.
A co w przypadku gdy tamta firma zacznie działać w sposób psujący jej markę ? I ty na tym stracisz, bo twoje towary będą z nią utożsamiane(na stronie internetowej musiałbyś podać dane swojej firmy) - a wpływu na to nie bedziesz mieć żadnego
- Michał Woźniak
- kreacjegraficzne.pl
Nie bardzo widzę możliwości zarobienia jakichkolwiek pieniędzy na tej domenie złoteliczby. Zbyt wielkiego ruchu też ona nie wygeneruje raczej.
-

scholarium - Posty: 11
- Miejscowość: Otwock
- Kristofferson
11 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-