Rok założenia: 2008Kontakt
żeby istnieć w e-biznesie, musisz mieć własną domenę, najczęściej wiele domen
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Myślnik w domenie czy lepiej nie

Postprzez kristos44
napisane: 28 Paź 2009, o 20:00

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

O myślniku w domenie czytałem i słyszałem w sumie już dość wiele. Mimo tego, że znalazłem o nim wspominki nawet w tym dziale forum postanowiłem założyć nowy temat aby nie robić offtopów. Przechodząc do rzeczy trynieruchmosci.pl czy try-nieruchmosci.pl. Pierwszą domenę już zarejestrowałem. Zastanawiam się czy jest sens rejestrować również tą drugą i przekierowywać ją na tą samą treść. Jakie są wasze odczucia co do myślników, jak się mają myślniki do pozycjonowania?

kristos44

Miejscowość: łdz

Re: Myślnik w domenie czy lepiej nie

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 29 Paź 2009, o 11:20

Witaj,

Osobiście to nie lubię myślników, ale tu mi bardziej pasuje wariant właśnie z myślnikiem - jest tak jakoś wyraźniej. Może też dlatego, że nie wiem co znaczy człon "try".

Stosowanie myślnika lub nie to już zależy od Twoich preferencji. Myślnik sprawia, że domena jest nieco dłuższa, ale w tym przypadku nie jest i tak aż taka długa. Po za tym dyktowanie domeny: z myślnikiem jest znacznie dłużej, może to trochę przeszkadzać.

Co do pozycjonowania to kiedyś stosowanie myślników pomagało wyszukiwarkom w odseparowaniu słów kluczowych w domenie. Obecnie radzą sobie one równie dobrze bez myślników.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Postprzez kristos44
napisane: 29 Paź 2009, o 11:27

Try to nazwa firmy. Wydaje mi się dobrym pomysłem umieszczenie nazwy firmy wraz z branżą jaką się zajmuje w nazwie domeny. Tylko jeszcze co do myślnika mam wątpliwości. Wykupienie obu domen i kierowanie ich na tą samą treść ma sens ?

kristos44

Miejscowość: łdz

Postprzez Tomasz Fabiszak
napisane: 29 Paź 2009, o 13:47

Moim zdaniem powinieneś tak właśnie zrobić - wykupić dwie domeny i jedną z nich przekierować (Redirect nie Alias lub Redirect 301 w mod_rewrite) na drugą. Jeśli zamierzasz prowadzić lub prowadzisz dochodowy biznes, to te dodatkowe 50-100 zł rocznie nie powinno być dużym obciążeniem budżetu (to mniej niż 10 zł/miesiąc), a jednocześnie wyeliminujesz możliwość prowadzenia strony o podobnej tematyce i nazwie przez kogoś innego (konkurencję, np. z innego regionu Polski).

Jak już Paweł zauważył obecnie nie ma znaczenia dla celów pozycjonowania czy domena jest z myślnikiem, czy bez. Ważne, żeby Google (i crawlery innych wyszukiwarek) traktowały obie domeny jak jeden serwis - stąd zalecam przekierowanie. Warto również wszystkie linki zewnętrzne w innych serwisach umieszczać tylko z domeną docelowego serwisu, choć nie jest to absolutnie konieczne.

Domena z myślnikiem jest łatwiejsza do przeczytania i zrozumienia przez człowieka - szczególnie gdy nie jest krótka jak u Ciebie. Dzięki myślnikowi człowiek łatwiej oddzieli poszczególne człony/wyrazy - nie będzie się musiał skupiać na tym mocno.

Domena bez myślnika jest łatwiejsza do przekazywania w mowie, np. łatwiej powiedzieć przez telefon " try nieruchomości kropka Pe eL", niż "try myślnik nieruchomości kropka Pe eL". Tym bardziej, że słowo myślnik dość niewygodnie/niewyraźnie się wymawia (szybko lub przez telefon). W pisowni pewnym rozwiązaniem jest stosowanie wielkich liter TryNieruchomosci.pl lub TRYNieruchomosci.pl, choć to wymaga wielkiej konsekwencji i nie zawsze jest możliwe (niektóre formularze do wprowadzania adresów URL automatycznie zmieniają wszystkie litery nazwy domenowej na małe litery).

Kiedy masz obie domeny zmniejszasz prawdopodobieństwo, że Twój (potencjalny) klient myląc się trafi do Twojej konkurencji lub w próżnię.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

napisane: 29 Paź 2009, o 19:18

Chyba nieco sprawa została rożjaśniona.

Zgadzam się z Tomaszem, że lepiej wykupić dwie domeny i z jednej przekierować ruch na drugą. Sam ostatnio tak robiłem - koszt nie jest duży, a przecież szkoda tracić potencjalnego klienta, który nie trafił na Twoją stronę.

Skoro Try to nazwa firmy to nawet lepiej pasuje mi domena z myślnikiem. Jest bardziej widoczna. A wiadomo, że nazwa firmy jest też ważna.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Myślnik w domenie to ciekawy temat. I nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy lepiej mieć domenę z myślnikiem czy bez, ponieważ... to zależy :D
Koledzy polecili Ci doskonałe rozwiązanie - wykupienie obu domen i przekierowanie na jedną z nich. Pytanie tylko: na którą?

Nie zgodzę się z przedmówcami w jednej kwestii: pozycjonowania i myślników. Podejrzewam, że stwierdzanie, iż Google obecnie tak samo traktuje domeny z myślnikami (oddzielanie wyrazów od siebie), jak te pisane jednym ciągiem wynika z tego, że po wyszukaniu na jakąś frazę w wynikach poszukiwany wyraz / fraza jest pogrubiony również w domenach, gdzie wyraz ten / fraza występuje w ciągu znaków. Moje obserwacje wskazują jednak na to, że nie jest to prawdą. To, że Google pogrubia te wyrazy nie świadczy wcale, że traktuje je jak oddzielne słowa kluczowe. Skąd pomysł, że dla Google część wyrazu ma takie samo znaczenie, jak cały wyraz? Czyli:
- ebiznes i e-biznes
- biznesplan i biznes plan
- tajemniceebiznesu i tajemnice ebiznesu
itd.
Podobnie można by iść dalej i twierdzić, że adresy URL mogłyby w całości być pozbawione myślników. Czyli:
po co - http://krzywy.pl/o-nas/program-partnerski/
jak można - http://krzywy.pl/onas/programpartnerski/
(oczywiście pozostaje też kwestia czytelności URLi bez myślników).

To NIE JEST to samo dla Google.

Myślnik jest traktowany tak samo jak spacja, czyli faktycznie oddziela wyrazy.
Podam przykład.
Jeden z darmowych kursów e-mailowych, które przygotowaliśmy z bratem ma domenę: jak-pokonac-stres.pl. Jest to domena stricte pod wyszukiwarki (w zasadzie to jej cel nadrzędny, by nie powiedzieć jedyny). Już po kilku dniach od zaindeksowania, stronka była wysoko w Google. Teraz na frazy:
- jak pokonać stres - 3 miejsce
- jak pokonac stres - j.w.
- pokonać stres - 6 miejsce
- pokonac stres - 8 miejsce
- stres (najważniejsza dla mnie fraza) - 15 miejsce.
Domena jest jeszcze ciepła (czyt. młoda). Jest bardzo subtelnie i powoli pozycjonowana, nieźle zoptymalizowana, ma podstrony. Ale nie było by szans na takie wyniki z domeną: jakpokonacstres.pl (mówię o takim małym nakładzie pracy; oczywiście można tę domenę bez myślników wypozycjonować na top10 na frazę "stres" - zresztą jak każdą inną domenę). Skąd pomysł, że Google analizuje każdy ciąg wyrazów by wyrugować z niego poszczególne słowa kluczowe? A jeśli dłuższy wyraz zawiera w sobie więcej niż 2 słowa? Jeśli są różne ich kombinacje? Przykład? Proszę bardzo: transportowanie. Wyrazy zawarte w tym słowie:
- tran
- trans
- transport
- transportowani
- sport
- port
- portowa
- ran
- transportowanie
- por
pewnie to nie wszystkie kombinacje ;)
I wszystkie te słowa są dla Google tak samo brane pod uwagę? A może np. dłuższe bardziej? :D

Czy więc domeny dla słowa sport (mówię o pozycjonowaniu):
- transportowanie.pl
- sportowa.pl
- sport.pl
- transport.pl
są praktycznie tak samo brane pod uwagę?
Chyba każdy udzieli tej samej odpowiedzi na to pytanie.

Zatem z punktu widzenia pozycjonowania - myślniki są spacjami i oddzielają wyrazy od siebie.

Wniosek? Jeśli pozycjonowanie jest najważniejsze dla danej domeny, wybrałbym myślnik. Sam tam zrobiłem dla kursu pozycjonowania. Mam 2 domeny:
darmowykurspozycjonowania.pl
i
darmowy-kurs-pozycjonowania.pl
Zrobiłem przekierowanie 301 na domenę z myślnikami, właśnie ze względu na pozycjonowanie. Ale jeśli ktoś komuś podyktuje domenę bez myślników - również trafi na kurs.
Jeśli ma to być strona firmowa, trzeba się zastanowić, co przyniesie większe korzyści.
Jeśli pozycjonowanie będzie głównym źródłem ruchu na stronie, raczej wziąłbym z myślnikami jako główną domenę (tzn. na nią bym przekierował tę domenę bez myślników). Jeśli natomiast domena ma żywo funkcjonować offline, ma być reklamowana w radio... też nie ma to wielkiego znaczenia ;) Tzn. możesz spokojnie postawić na myślniki, bo masz przecież obydwie domeny - więc tak czy siak ktoś trafi na ten serwis, wpisując z myślnikami lub bez. Jeśli natomiast chciałbyś zbudować markę wokół tej domeny, wtedy radziłbym Ci zrezygnować całkowicie z tej domeny i postawić na unikalną nazwę (bez wyrazów pospolitych). Ale w Twoim przypadku chyba najrozsądniejsze będzie skupienie się na domenie z myślnikiem.

Napisz nam, co zdecydowałeś!

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

napisane: 6 Lis 2009, o 13:54

No to Krzywy pojechał po całości :D

Trudno się z nim nie zgodzić, ale ja mam i tak mieszane uczucia. Jak dla mnie Google radzi sobie jakoś z domenami bez myślników, które mają słowa kluczowe. Fakt faktem pewnie nie tak dobrze jakby były myślniki pomiędzy nimi, ale jednak. Przykładowo mając domenę szybka-kasa.pl i szybkakasa.pl to według mnie każda z tych domen będzie miała zbliżone miejsce w wyszukiwarce, no może wersja z myślnikiem będzie trochę wyżej.

Jakby Google nie dawało rady sobie z domenami bez myślników to pewnie nie byłbym pierwszy w wyszukiwarce na frazę, którą mam w domenie (a nie pozycjonuję wcale na tę frazę).

A mam jeszcze pytanie do Ciebie Krzywy. Po co w takim razie Google podkreśla słowa kluczowe w domenach bez myślników? Jak dla mnie rozpoznaje fragmenty, które są słowem kluczowym. Może nie tak dobrze jak z myślnikiem, ale jednak.

Skoro jesteśmy już w temacie to może dorzucę filmik: Should I use underscores or hyphens in URLs?

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Paweł Landzberg napisał(a):A mam jeszcze pytanie do Ciebie Krzywy. Po co w takim razie Google podkreśla słowa kluczowe w domenach bez myślników? Jak dla mnie rozpoznaje fragmenty, które są słowem kluczowym. Może nie tak dobrze jak z myślnikiem, ale jednak.

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie ;)

Dzięki, Pawle, za link - wielu osobom się przyda.

Awatar użytkownika
Administrator

Postprzez Tapatik
napisane: 26 Gru 2009, o 11:56

To ja się podepnę z pytaniem.
Zarejestrowałem domenę imięnazwisko.pl
Czy rejestrować domenę imię-nazwisko.pl czyli z myślnikiem pomiędzy imieniem a nazwiskiem?
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Tapatik

Tapatik napisał(a):Czy rejestrować domenę imię-nazwisko.pl czyli z myślnikiem pomiędzy imieniem a nazwiskiem?

Tapatiku,
Oczywiście, zarejestruj. I zdecyduj się na 1 wariant - lepiej wybierz bez myślnika w tym przypadku. I zrób przekierowanie 301 na docelową domenę (tę bez myślnika).
Dzięki temu zablokujesz domenę (nikt jej nie wykupi). Dodatkowo, jeśli ktoś wpisze Twój adres z myślnikiem, to i tak trafi na właściwy serwis.

O tym i innych sprawach związanych z domenami internetowymi napisałem w darmowym kursie domenowym. Polecam lekturę :)

Awatar użytkownika
Administrator

Następna

Wróć do Domena