co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
żeby istnieć w e-biznesie, musisz mieć własną domenę, najczęściej wiele domen

Witam
Na początek chciałbym powiedzieć że przestudiowałem poradnik Krzywego "30 Tipów Domenowych" i dowiedziałem się z niego dużo ciekawych rzeczy. Mam jednak konkretne pytania, które mnie nurtują.
Zarejestrowałem domenę lempik.pl na sklep internetowy z art. dla dzieci. Może się wypowiecie co sadzicie o tej nazwie.
Ale nie bardzo wiem jakie adresy e-mail podłączyć pod tą domenę, chodzi mi tu o konkretne nazwy.
Na pewno potrzebuję adres do kontaktu z klientami i co wybrać tomek@lempik.pl a może kontakt@lempik.pl, a może lepiej T.Nazwisko@lempik.pl.
Myślę, że będę w przyszłości potrzebował więcej kont do obsługi sklepu. Chcę np pytać klientów jakie mają życzenia, co by chcieli znaleźć na mojej stronie, jakie artykuły prasowe, jaki asortyment. dodam że dopiero się rozkręcam i nie mam dużo gotówki żeby mieć 1000 albo więcej pozycji więc chcę się pytać. Myślę, że Forum jest dobrą rzeczą do tego typu pytań ale konto e-mail również się przyda.
W przyszłości chcę zrobić stronę/galerię do sprzedaży rękodzieła i znowu bedę mial dylematy jakie adresy e-mail utworzyć.
itd
Proszę o rady jaki system nadawania nazw wy preferujecie i co dobrze się sprawdza i dobrze wygląda.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
richman79

Emaile i domena

Postprzez Paweł Landzberg 5 Cze 2010, o 11:05

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Nie wiem czy to jest dobry wybór z tą domeną. Ewidentnie kojarzy się z Empikiem, a oni mają pewnie nazwę zastrzeżoną. Także, żebyś czasem nie miał problemów - choć branżę masz inną.

Jeśli chodzi o maile, to kontakt jest raczej oschłym mailem (choć sam go używam ;P). Myślę, że jak na Twoją grupę docelową może być nawet samo imię (też używam ;)), ale pierwsza litera i nazwisko brzmi bardziej oficjalnie i wiadomo do kogo się pisze lub od kogo dostaje wiadomości (po nazwisku lepiej poznać). Ja bym się nad tymi dwoma wariantami skupił, z czego bardziej przychylny jestem drugiej wersji.

Z tym pytaniem klientów to jest dobre rozwiązanie. Pytasz się => oni odpowiadają => klient dostaje czego chciał i wszyscy są zadowoleni ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

kontakt lub imię- IMO nie!

Postprzez glowanet 5 Cze 2010, o 21:35

Wg mnie domena "nietrafiona"!
Moim zdaniem kontakt@... nie pasuje- zbyt ogólny.
Tomek@... zbyt "dziecinny", że tak to nazwę. Art. dla dzieci- grupa docelowa- rodzice, a nie dzieci. :) Tomek nie kojarzy się profesjonalnie. Ja proponuję tomasz.nazwisko@... tak wiemy do kogo piszemy, a zarazem zachowujemy profesjonalizm. Z pierwszą literą i nazwiskiem też nie jest różowo, klienci będą się krępować, pisząc Państwo, a całość (imię i nazwisko) oznacza, że mogą mówić po prostu na Pan, a nie ogólnie.
Jak zbytnio nakręciłem i nie rozumiesz, to pisz.

Pozdrawiam,
Łukasz,
GłowaNET- hosting- hosting bez limitu transferu od 110zł netto/rok, hosting reseller. Najtańsze domeny .PL w kraju!
glowanet

co z nazwą?

Postprzez richman79 6 Cze 2010, o 01:28

Dziękuję za informację
Z ta nazwą sklepu trochę mnie zmartwiliście szczerze mówiąc. ale dlaczego wybrałem taką nazwę? Jeszcze w podstawówce znajomi tak na mnie mówili, a wtedy niewiele osób słyszało o Empiku, jeśli w ogóle był empik na początku lat 90.
Paweł Landzberg napisał(a):Nie wiem czy to jest dobry wybór z tą domeną. Ewidentnie kojarzy się z Empikiem, a oni mają pewnie nazwę zastrzeżoną. Także, żebyś czasem nie miał problemów - choć branżę masz inną.

Wiem, że wielu osobom kojarzy się z Empikiem, ale nazwa sama w sobie moim zdaniem ma wiele zalet. Mam nadzieję, że Empik się nie ma do czego przyczepić. Wiele firm podszywa się pod dużo bardziej znane marki w skali globalnej i jakoś nikt ich po sądach nie ciąga. Mam nadzieję, że w moim przypadku będzie podobnie.
glowanet napisał(a):Wg mnie domena "nietrafiona"!

Dlaczego?
A teraz wracając do e-mail. Czytając wasze uwagi, chyba zdecyduję się na Imię i Nazwisko. Argumentacja Glowanet bardziej do mnie przemawia.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
richman79

Lempik a EMPiK

Postprzez Piotr Krzciuk 19 Cze 2010, o 12:27

Polecam zerknąć na http://pl.wikipedia.org/wiki/EMPiK. Firma istnieje w różnych formach od 1948 roku. Eastbridge, właściciel Empiku, ma w swoim portfolio m.in. Smyka, sieć sklepów dla dzieci, a EMPiK też czasem oferuje jakieś dziecięce produkty. Moim zdaniem taki wybór domeny to spore ryzyko prawnej batalii z handlowym imperium Eastbridge. Wtedy ta domena może okazać się bardzo droga, nawet gdyby kupić ją w promocji ;-)

Czekolada i jej sekrety.
Piotr Krzciuk

Miejscowość: Łódź

Zła droga

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka 13 Lip 2010, o 16:59

richman79 napisał(a):Zarejestrowałem domenę lempik.pl na sklep internetowy z art. dla dzieci. Może się wypowiecie co sadzicie o tej nazwie.

Lepiej zmień tę nazwę, póki biznes jeszcze na dobre nie rozpoczęty (jak widziałem - serwis w budowie).
Po pierwsze - chcesz "jechać" na empiku.
Po drugie - część osób będzie myliła Twoją nazwę (z empikiem właśnie).
richman79 napisał(a):Na pewno potrzebuję adres do kontaktu z klientami i co wybrać

To są w sumie detale. Może być:
- kontakt (trochę oschle)
- bok (biuro obsługi klienta - też oschle)
- imie.nazwisko (osoby od obsługi klienta, lub fikcyjnej persony - która zawsze widnieje jako osoba od kontaktu)
Nie twórz 100 adresów e-mail - bo po co?
Niech każdy z nich ma bardzo konkretny cel. I tyle.
richman79 napisał(a):Wiele firm podszywa się pod dużo bardziej znane marki w skali globalnej i jakoś nikt ich po sądach nie ciąga.

Skąd taki nieuprawniony wniosek? Oczywiście, że ciąga!
Piotr Krzciuk napisał(a):Moim zdaniem taki wybór domeny to spore ryzyko prawnej batalii z handlowym imperium Eastbridge.

Dokładnie.
Porzuć tę nazwę. Jest milion innych, równie dobrych.

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Wróć do Domena

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość