Zamierzam w niedalekiej przyszłości otworzyć/zająć się prowadzeniem forum budowlanego.
Zarezerwowałem sobie dwie domeny.
http://www.forumbudownictwo.pl
http://www.forumbudowa.pl
i nie wiem przy której pozostać.
Wg. mnie forumbudownictwo.pl będzie się łatwiej pozycjonować ze względu na zawartość "budownictwo" co jest często wpisywaną frazą w google. No i w wynikach top 10 będzie zauważalna i łatwo kojarzona że to jest akurat forum o budownictwie. Wada jest taka że to dość długa domena, ludziom nie chciałoby się zapewne wpisywać całej domeny bezpośrednio w przeglądarkę i wpisywali by w google forum budowlane (google samo podpowiada) a z wyników zamiast klikać moje forum, ludzie mogliby klikać forumbudowlane.pl (moja przyszła konkurencja)
forumbudowa.pl - łatwo zapada w pamieć, nie będzie mylone (przynajmniej mniej) z forumbudowlane.pl . Wada to taka że mało kojaży się w wynikach top 10 z forum o budownictwie (ale dam odpowiedni tytuł wielkimi literami, co powinno pomóc).
NIE WIEM CZY W TYCH SWOICH ROZWAŻANIACH NIE POPEŁNIAM BŁĘDU.
Czas mnie goni ponieważ do max. 12.12.2010 muszę przedłużyć domenę forumbudownictwo.pl (koszt to 122zł) i nie wiem czy warto to robić - w czasie świąt muszę się liczyć z każdym groszem bo z powodu zimy mam przerwę w pracy.
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Fajny pomysł. Jakbyś potrzebował garść pomysłów i wskazówek - chętnie pomogę. Jakieś tam doświadczenie już mam w prowadzeniu Forum
Nie będzie łatwiej, bo masz zbitek słowny.
forum-budownictwo.pl - to tak.
Tak najpewniej będzie.
Pomyśl nad innym kierunkiem wymyślania nazwy: może nie taka oczywista nazwa? Może lepiej wyróżnić się na tle konkurencji? Do przemyślenia.
Skąd taki pomysł???
Brzmi jak "forum w budowie" - czyli nieciekawie.
Moim zdaniem to beznadziejna nazwa.
Z tych dwóch podanych przez Ciebie, oczywiście lepsze jest forumbudownictwo.pl
Jednak najlepszym rozwiązaniem byłoby opracowanie inne nazwy.
Moim zdaniem, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłoby "budownictwo". Forum "budowa" kojarzy się (przynajmniej mnie) z budową (np. domu), a budownictwo ma znacznie szerszy zakres znaczeniowy (projektowanie, budowa, przebudowa, wykończenie, aranżacje itd. itp.).
Sam pomysł na forum bardzo ciekawy, ale konkurowanie z serwisem muratora będzie bardzo ciężkie. Z drugiej strony murator to ogromne przedsięwzięcie, gdzie trudno się czegokolwiek doszukać - ogromna porcja wiedzy zebrana w ciągu wielu lat. Dla nowego użytkownika, który nie ma czasu i ochoty przedzierać się przez setki tematów z dziesiątkami podstron, mniejsze forum byłoby czymś zdecydowanie przyjaźniejszym. I tu upatruję szanse dla Ciebie. Powodzenia!
5 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Karol Ż napisał(a):Zamierzam w niedalekiej przyszłości otworzyć/zająć się prowadzeniem forum budowlanego.
Fajny pomysł. Jakbyś potrzebował garść pomysłów i wskazówek - chętnie pomogę. Jakieś tam doświadczenie już mam w prowadzeniu Forum
Karol Ż napisał(a):Wg. mnie forumbudownictwo.pl będzie się łatwiej pozycjonować ze względu na zawartość "budownictwo"
Nie będzie łatwiej, bo masz zbitek słowny.
forum-budownictwo.pl - to tak.
Karol Ż napisał(a):Wada jest taka że to dość długa domena, ludziom nie chciałoby się zapewne wpisywać całej domeny bezpośrednio w przeglądarkę i wpisywali by w google forum budowlane (google samo podpowiada) a z wyników zamiast klikać moje forum, ludzie mogliby klikać forumbudowlane.pl (moja przyszła konkurencja)
Tak najpewniej będzie.
Pomyśl nad innym kierunkiem wymyślania nazwy: może nie taka oczywista nazwa? Może lepiej wyróżnić się na tle konkurencji? Do przemyślenia.
Karol Ż napisał(a):forumbudowa.pl - łatwo zapada w pamieć,
Skąd taki pomysł???
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
- Miejscowość: Kraków
Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Karol Ż napisał(a):forumbudowa.pl - łatwo zapada w pamieć,
Skąd taki pomysł???
Moim zdaniem, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłoby "budownictwo". Forum "budowa" kojarzy się (przynajmniej mnie) z budową (np. domu), a budownictwo ma znacznie szerszy zakres znaczeniowy (projektowanie, budowa, przebudowa, wykończenie, aranżacje itd. itp.).
Sam pomysł na forum bardzo ciekawy, ale konkurowanie z serwisem muratora będzie bardzo ciężkie. Z drugiej strony murator to ogromne przedsięwzięcie, gdzie trudno się czegokolwiek doszukać - ogromna porcja wiedzy zebrana w ciągu wielu lat. Dla nowego użytkownika, który nie ma czasu i ochoty przedzierać się przez setki tematów z dziesiątkami podstron, mniejsze forum byłoby czymś zdecydowanie przyjaźniejszym. I tu upatruję szanse dla Ciebie. Powodzenia!
-

Grzegorz 'gregorbu' Bujanowski - Posty: 59
- Miejscowość: Warszawa
Bardzo fajnie więc jaką nazwę krzywy proponujesz? Lub może ktoś inny ma jakąś sugestie?
W sumie można zostawić forumbudownictwo.pl i zastanowić się nad wykupieniem forum-budownictwo.pl (i na tej stawiać serwis).
I teraz właśnie dokładnie spojrzałem termin zapłaty za przedłużenie forumbudownictwo.pl ma 9.12 do godz 10.00 czyli musze zrobić przelew najpóźniej 8.12.
Aha, a teraz sprawdziłem to forum-budownictwo.pl jest już zarejestrowane, i to nie przeze mnie
W sumie można zostawić forumbudownictwo.pl i zastanowić się nad wykupieniem forum-budownictwo.pl (i na tej stawiać serwis).
I teraz właśnie dokładnie spojrzałem termin zapłaty za przedłużenie forumbudownictwo.pl ma 9.12 do godz 10.00 czyli musze zrobić przelew najpóźniej 8.12.
Aha, a teraz sprawdziłem to forum-budownictwo.pl jest już zarejestrowane, i to nie przeze mnie
-

Karol Ż - Posty: 82
budoforum.pl jest wolne i..., co ciekawe keyword external tool pokazuje, że jest 720 zapytań takich miesięcznie 
Ale fajniejsze nazwy, typu budforum.pl, forumbudowlane.pl itp sa zajęte.
Forumbudownicze.pl jest wolne, ale dziwnie brzmi (140 zapytań w google)
Ale fajniejsze nazwy, typu budforum.pl, forumbudowlane.pl itp sa zajęte.
Forumbudownicze.pl jest wolne, ale dziwnie brzmi (140 zapytań w google)
-

Sebastian Nowak - Posty: 478
5 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość